ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑΧωρίς κατηγορία

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO, 15-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, METROPOLITAN EXPO: Η ανταπόκριση της αγοράς σημάδι ανάκαμψης για τον κλάδο

Η ανταπόκριση όλων στο σημαντικότερο εκθεσιακό event του κλάδου των κατασκευών δίνει θετικό σήμα για την πορεία της αγοράς. Εταιρείες από όλο το φάσμα των κλάδων της οικοδομικής αγοράς, εξασφαλίζουν στον επαγγελματία πρόσβαση σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σε σημείο αναφοράς για την αγορά της οικοδομής και των κατασκευών αναδεικνύεται η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2021, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 15 Οκτωβρίου. Για τρεις ημέρες, ο παλμός του κλάδου της οικοδομής θα χτυπά στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan EXPO, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε μια χρονική συγκυρία που η ανοδική τροχιά του κλάδου των κατασκευών δίνει το έναυσμα για την συνολική ανάκαμψη την επόμενη μέρα της κρίσης της πανδημίας. Ήδη οι συμμετοχές για το μεγαλύτερο εκθεσιακό event του κλάδου των κατασκευών δίνουν ένα ξεκάθαρο θετικό σήμα για την πορεία της αγοράς, η οποία διαχρονικά είναι συνυφασμένη με την οικονομική ανάπτυξη. Άλλωστε η αγορά των κατασκευών, τόσο σε επίπεδο εκθετών όσο και σε επίπεδο επαγγελματικών επισκεπτών, έχει από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσει την ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO, που πλέον αποτελεί το εξειδικευμένο σημείο συνάντησης για τον κλάδο.

Εκθέτες

Ήδη στην έκθεση έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα δώσουν το παρών εκθέτες από όλο το φάσμα των κλάδων της οικοδομικής αγοράς. Οι επισκέπτες της ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2021 θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο. Το πλήθος αλλά και η ποιότητα των συμμετεχόντων εξασφαλίζουν στον επαγγελματία πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Οι κατηγορίες των εκθετών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δομικά προϊόντα, προϊόντα τσιμέντου, χρώματα, μονωτικά υλικά, συστήματα θερμομόνωσης, στεγανοποιητικά υλικά, κονιάματα, βελτιωτικά, κουφώματα, πόρτες, κάγκελα, μάρμαρα γρανίτες, πέτρες, εργαλεία, μηχανήματα, πλακάκια, είδη υγιεινής, κουζίνα, συστήματα σκίασης, δάπεδα, ψευδοροφές, τζάκια, τοπογραφικά, τεχνικό λογισμικό κ.τ.λ.

Επισκέπτες

Ως γνωστόν, η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO απευθύνεται αποκλειστικά στο ευρύ κοινό των επαγγελματιών του κλάδου. Τις πύλες της έκθεσης αναμένεται να περάσουν πολυάριθμοι επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, όπως αρχιτέκτονες, μηχανικοί, διακοσμητές, γραφεία μελετών, τεχνικές εταιρείες, κατασκευαστές,  έμποροι δομικών υλικών και εξοπλισμού κτιρίων, εγκαταστάτες δικτύων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, ψυκτικοί, ειδικοί καυστήρων, συστημάτων ασφαλείας και ανελκυστήρων), επαγγελματίες και τεχνίτες πέτρας, μαρμάρου, ξύλου, αλουμίνιου και γυαλιού, οικοδόμους, ελαιοχρωματιστές κα.

Το Ελληνικό Μάρμαρο. Επανάχρηση των Λατομείων και ο διάλογος με την κοινωνία

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στα πλαίσια της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο ARCHITECTS TALK by Archisearch και στο πλαίσιο της ατζέντας του συνεδρίου ένα από τα θέματα είναι το Ελληνικό Μάρμαρο.

ARCHITECTS TALK by ARCHISEARCH.GR

Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα θέτει στο επίκεντρο την εταιρική κοινωνική ευθύνη των εταιρειών, με προεξέχουσες τις προτάσεις για την επόμενη ημέρα των λατομείων.  Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα ο κλάδος της βιομηχανίας μαρμάρου παραμένει ισχυρός, με το 76% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες τη χρονιά που μας πέρασε. Έτσι η χώρα τοποθετείται στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων.

Επίσης θα συζητηθεί  η Επανάχρηση των Λατομείων και ο διάλογος με την κοινωνία. Σκοπός της συζήτησης η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος μεταξύ όσων γνωρίζουν και έχουν επαφή με αυτούς τους χώρους, όσων μπορούν να σχεδιάσουν και να δώσουν ιδέες για αυτούς και φυσικά με εκπροσώπους της Πολιτείας με στόχο να εξεταστεί η δημιουργία ενός θεσμικού και νομικού πλαισίου για την επανάχρηση των λατομείων. 

Στην Ελλάδα έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες ανάδειξης ή αλλαγής χρήσης, όπως το «Υπαίθριο μουσείο λατομικής τέχνης Αλλούλα» και το «Θέατρο Αιξωνής» της εικαστικού κ. Νέλλας Γκόλαντα, το «Vagonetto: Το Μεταλλευτικό Πάρκο της Φωκίδας», και άλλα ενώ αρκετά είναι και τα Νταμαροθέατρα δηλ. τα παλιά λατομεία  που «θεατροποιήθηκαν» (Κατράκειο θέατρο, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, θέατρο Πέτρας) με εξαιρετική επιτυχία. Οι περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται από φορείς του Δημοσίου και η χρήση αυτών περιορίζεται σε δημόσιες – κοινόχρηστες δραστηριότητες συνήθως μετά από συνθέτες και χρονοβόρες διαδικασίες. Τα τελευταία έγιναν και γίνονται, πολλά έτη μετά την διακοπή της εξορυκτικής δραστηριότητας και αφού κάποιος σκεφτεί και εντέλει καταφέρει να κάνει πράξη μία ιδέα, δηλαδή σπάνια και αυτό αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει Εθνικό θεσμικό πλαίσιο για εναλλακτικές χρήσεις ενός χώρου που πραγματοποιήθηκε εξόρυξη ενός ορυκτού. (Δρ. Π. Τζεφέρης, https://www.oryktosploutos.net/2017/09/ii-10/)

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου “101 Things to do with a hole in the Ground” (ISBN 978-0-9562213-1-5) σημειώνονται οι τομείς στους οποίους εντάσσονται οι χρήσεις μετά την εξόρυξη και είναι: αξιοθέατα, τοπικοί συνεταιρισμοί, αγροτική & κτηνοτροφική παράγωγη, παραγωγή ενέργειας, χώροι αναψυχής, χώροι εστίασης, βιότοποι, χώροι ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών, μνημεία μεταλλευτικής κληρονομιάς, δημόσιες υποδομές, πολυχώροι, θέατρα, κέντρα άθλησης & χώροι εκπαίδευσης. 

Μεταλλευτική Περιήγηση ΑΕ (I)

Edward Burtynsky: τα λατομεία ως αρχιτεκτονικά τοπία!

Σχετικά Άρθρα