ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Πρωτότυπες βιωματικές εκπαιδεύσεις από την Imerys Greece στη Μήλο

Το καλοκαίρι 2020 πραγματοποίηθηκαν δυο εκπαιδεύσεις μαζί με τις αντίστοιχες ασκήσεις εκτάκτου ανάγκης. Η οργάνωση και διεξαγωγή των εκπαιδεύσεων και ασκήσεων ήταν πρωτοβουλία της IMERYS Greece SA και πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια της εταιρείας EHSQ Development ΙΚΕ. Στη φωτογραφία (καθώς και τις επόμενες δύο) άσκηση απεγκλωβισμού  οδηγού φορτηγού μεταφοράς υλικού στην οποία  συμμετείχε η ομάδα εθελοντών διασωστών Μήλου (Ο.Ε.Δι.Μ) .
Ο καλύτερος τρόπος να χτισθεί ένα ισχυρό ασφαλές και υγειές εργασιακό περιβάλλον είναι ο συνδυασμός της πρόβλεψης και της προετοιμασίας για το πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν εξωγενείς κρίσεις (π.χ. όπως η πανδημία) ή κρίσεις που σχετίζονται με την εργασία σε συνδυασμό με μία ισχυρή κουλτούρα ασφαλείας στο εργασιακό περιβάλλον. Με αυτό το σκεπτικό οι εκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις έκτακτης ανάγκης αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία καθώς και να οικοδομηθεί μία κουλτούρα ασφαλείας.
Η πρώτη δράση, με εκπαιδευτή από το ΕΛΙΝΥΑΕ, είχε σαν θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία σε ύψη καθώς και τον τρόπο σωστής χρήσης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.  Οπως έγραφε ο διαφωτιστής Ζαν Ζακ Ρουσσώ στο έργο του «Αιμίλιος, ή Περί Αγωγής» :  Η αληθινή εκπαίδευση συνίσταται λιγότερο σε διδαχές και περισσότερο σε ασκήσεις….
 
H IMERYS Greece Α.Ε. εξορύσσει και επεξεργάζεται βιομηχανικά ορυκτά στη Μήλο, κυρίως μπεντονίτη και περλίτη. Για την εταιρία, που ανήκει στον Όμιλο ΙΜΕRYS  παγκόσμιο ηγέτη βιομηχανικών λύσεων βασισμένων στα ορυκτά,  η σωστή εκπαίδευση σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και χρόνιων νοσημάτων. Ο λόγος είναι ότι πέραν της πληροφόρησης για τις σωστές πρακτικές εργασίας που παρέχει, προτρέπει τους εργαζόμενους στην υιοθέτηση ασφαλών συμπεριφορών εργασίας.

Ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας Covid 19, η εκπαίδευση των εργαζομένων δεν σταμάτησε, απλά αναπροσαρμόστηκε και ακολουθήθηκαν όλα τα μέσα προστασίας των εργαζομένων και εκπαιδευτών. Η τηλεκπαίδευση αντικατέστησε το μεγαλύτερο μέρος των δια ζώσης εκπαιδεύσεων. Παρόλα αυτά, και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον ιό (οπως έχουν τεθεί τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ίδια την εταιρία), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2020 πραγματοποίηθηκαν δυο εκπαιδεύσεις μαζί με τις αντίστοιχες ασκήσεις εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε, σύμφωνα με το Γαλλο διαφωτιστή Ζαν Ζακ Ρουσσώ στο έργο του «Αιμίλιος, ή Περί Αγωγής» αναφέρει ότι «Η αληθινή εκπαίδευση συνίσταται λιγότερο σε διδαχές και περισσότερο σε ασκήσεις». Η οργάνωση και διεξαγωγή των εκπαιδεύσεων και ασκήσεων ήταν πρωτοβουλία της IMERYS Greece SA και πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια της εταιρείας EHSQ Development ΙΚΕ.

Σκοπός των εκπαιδεύσεων ήταν η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων της εταιρείας καθώς και των εξωτερικών συνεργατών της και η παροχή των απαραίτητων γνώσεων και εμπειριών έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μπορούν να συνεργαστούν και να είναι ικανοί να διαχειριστούν αντίστοιχες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 
Η πρώτη δράση, με εκπαιδευτή από το ΕΛΙΝΥΑΕ, είχε σαν θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία σε ύψη. Το θεωρητικό μέρος περιελάμβανε την ανάλυση των βασικών αρχών ασφάλειας κατά την εργασία σε ύψος καθώς και τον τρόπο σωστής χρήσης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Το πρακτικό μέρος περιελάμβανε την επίδειξη της χρήσης ζώνης συγκράτησης πτώσης κατά την εργασία σε ικριώματα, στέγες και φορητές σκάλες (πραγματοποιήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες), και μια επείγουσα άσκηση διάσωσης ενός εργαζομένου ο οποίος ενώ εργαζόταν σε ύψος, έπεσε, έχασε τις αισθήσεις του και αφέθηκε να κρέμεται σε ύψος.

Η δεύτερη εκπαίδευση, ήταν ο απεγκλωβισμός οδηγού φορτηγού μεταφοράς υλικού. Το σύμπλεγμα ορυχείων Αγγεριάς και Άσπρου Χωριού στη Μήλο είναι από τα μεγαλύτερα εξορυκτικά κέντρα μπεντονίτη στο κόσμο. Στην περιοχή γίνεται καθημερινή χρήση βαρέως εξοπλισμού και φορτηγών μεταφοράς τα οποία μεταφέρουν μεγάλο όγκο φορτίου, για αυτό και ήταν αναγκαία η πραγματοποίηση μιας άσκησης εκτάκτου ανάγκης στην οποία θα εμπλέκεται τέτοιου είδους εξοπλισμός. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την διαδικασία απόθεσης στείρου υλικού, με την χρήση φορτηγού δημόσιας χρήσης το οποίο ανετράπη πλευρικά λόγω μετατόπισης φορτίου. Το φορτηγό είχε πέσει από την πλευρά του οδηγού εγκλωβίζοντας τον μέσα σε αυτό και εν συνεχεία προκλήθηκε και διαρροή πετρελαίου. Τα στάδια της άσκησης ήταν ο εντοπισμός αρχικά του τραυματία, η ειδοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μελών, εσωτερικών και εξωτερικών φορέων παροχής βοήθειας και εν τέλει η διάσωση του.

Στην άσκηση συμμετείχε η ομάδα εθελοντών διασωστών Μήλου (Ο.Ε.Δι.Μ) με την υποστήριξη της Weber Rescue η οποία ακολουθώντας τα πρότυπα S.A.V.E.R. πραγματοποίησε τον απεγκλωβισμό του τραυματία. Επίσης, η ομάδα Πυρασφάλειας και Αντιρύπανσης της Imerys διασφάλισε ότι δεν θα υπάρχει εστία φωτιάς περιορίζοντας την διαρροή του καυσίμου. Πραγματοποιήθηκε παροχή των πρώτων βοηθειών από τον προ-νοσοκομειακό διασώστη και την υπεύθυνη νοσηλεύτρια της Imerys και τελικά η διακομιδή του με το ασθενοφόρο της εταιρίας στο Κέντρο Υγείας.
 
Ο καλύτερος τρόπος να χτισθεί ένα ισχυρό ασφαλές και υγειές εργασιακό περιβάλλον είναι ο συνδυασμός της πρόβλεψης και της προετοιμασίας για το πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν εξωγενείς κρίσεις (π.χ. όπως η πανδημία) ή κρίσεις που σχετίζονται με την εργασία σε συνδυασμό με μία ισχυρή κουλτούρα ασφαλείας στο εργασιακό περιβάλλον. Με αυτό το σκεπτικό οι εκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις έκτακτης ανάγκης αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία καθώς και να οικοδομηθεί μία κουλτούρα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα /οφέλη αυτών των εκπαιδεύσεων θα μπορούσαν να θεωρηθούν:
(1) Συντονισμένη και επιτυχημένη συνεργασία 4 εταιριών (Imerys Greece SA, EHSQ Development IKE, RMS, Draeger Hellas S.A) μαζί με ομάδα εθελοντών διασωστών Μήλου (Ο.Ε.Δι.Μ).
(2) Τα μέλη της Ο.Ε.Δι.Μ απέκτησαν επιπλέον γνώσεις και εμπειρίες για τη διαχείριση αντίστοιχων καταστάσεων.
(3) Οι εργαζόμενοι και οι εργολάβοι της Imerys που εργάζονται σε ύψος, απέκτησαν εμπειρία στην αντιμετωπιση του κινδύνου της πτώσης από ύψος αλλά και της σωστής χρήσης των αντίστοιχων ΜΑΠ
(4) Οι εργαζόμενοι της Imerys ως ενεργά μέλη αποκτούν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για την αποφυγή αλλά και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εντός και εκτός εργασίας.
(5) Ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από επικίνδυνες ουσίες.

Η Imerys μέσω αυτής της πρωτοβουλίας έχει καταφέρει να αποδείξει την δέσμευσή της σε θέματα υγείας και ασφάλειας και την κοινωνική της συμβολή μέσω δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος.
Άσκηση διάσωσης διοργανώθηκε στη Μήλο (PHOTOS)

Σχετικά Άρθρα