ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

O Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ για το Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών  κ. Ανδρέας Τσώκος μίλησε στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Συνδέσεις», στις 27 Ιανουαρίου 2021, για την επιστημονική υποστήριξη της ΕΑΓΜΕ στις τοπικές αρχές προκειμένου να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής σε Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς δίνοντας παράλληλα ώθηση στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, σε ζωντανή σύνδεση από το Λιμάνι του Λαυρίου με φόντο τη γαλλική μεταλλευτική σκάλα, ο κ. Τσώκος μίλησε για τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται με την ενεργή συμμετοχή του Δήμου (ΔΑΝΕΤΑΛ) και υπό την αιγίδα του Δημάρχου κ. Δημήτρη Λουκά, την ΕΑΓΜΕ, τον ΕΟΤ και το Δασαρχείο, σχετικά με τη σύνταξη του φακέλου υποβολής της ένταξης της Λαυρεωτικής στο παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO. 

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας αλλά και στον μοναδικό ορυκτό πλούτο του Λαυρίου καθώς το 12% των ορυκτών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο (ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 750) έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης, drone έδειχνε πλάνα από την περιοχή του Λαυρίου αλλά και από τη γαλλική σκάλα των μεταλλείων του Λαυρίου η οποία ανεγέρθηκε το 1888. 

Γεωπάρκο Λαυρίου: νέα σελίδα στην ιστορία της Λαυρεωτικής;

The Lavrion Mines: A Unique Site of Geological and Mineralogical Heritage

Ημερίδα για την Γεωποικιλότητα και Γεωπάρκο Λαυρεωτικής

 

Σχετικά Άρθρα