ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Μάρμαρο: ένα ιδανικό υλικό για interior design!

Anastasia Politoglou

 Στον κόσμο του interior design το μάρμαρο είναι από τα αγαπημένα υλικά που έχει την τιμητική του. Είναι όμορφο, ευαίσθητο, συχνά παρεξηγημένο, πλην όμως αποτελεί ένα υλικό που προσδίδει πάντοτε πολυτέλεια σε κάθε επιφάνεια.

 Στον κόσμο του interior design το μάρμαρο είναι από τα αγαπημένα υλικά που έχει την τιμητική του. Είναι όμορφο, ευαίσθητο, παρεξηγημένο και αποτελεί ένα υλικό που προσδίδει πολυτέλεια σε κάθε επιφάνεια. Με την Ελλάδα να εξάγει και να καλύπτει αρκετές από τις παγκόσμιες απαιτήσεις είναι σχεδόν σίγουρο πως και εσείς το διαθέτετε σε κάποιο κομμάτι του σπιτιού σας. Αποτελώντας μια πραγματική επένδυση στο χώρο σας μπορεί να ταιριάξει με κάθε χρώμα και φυσικά να διατηρήσει το τελικό αποτέλεσμα όσο grande ή όσο minimal εσείς επιθυμείτε. Συνδυάζει υπέροχα τις απλές γεωμετρίες, τις vintage λεπτομέρειες και την αριστοκρατική εμφάνιση δημιουργώντας τελικά την αίσθηση ενός ολοκληρωμένου φυσικού περιβάλλοντος. 

Αν και δεν αποτελεί την οικονομικότερη λύση, μπορεί να γίνει προσιτό σε όλους σχεδόν τους προϋπολογισμούς. Είναι καιρός να αλλαξουμε  τη διαχείριση και να αφησουμε κατα μεροσ τις παρανοήσεις αναφορικά με αυτό το εκπληκτικό υλικό. 

Τι είδους μάρμαρα υπάρχουν;

Υπάρχουν χιλιάδες τύποι μαρμάρου και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αναφέρθούν. Αντ ‘αυτού, υπάρχει στο internet μια εικόνα που κάνει τα πράγματα απλούστερα. Παραπάνω, λοιπόν, θα δείτε τα πιο γνωστά είδη  που αποτελούν φυσικά και τις πιο αγαπημένες επιλογές των interior designers. Διαφέρουν στο χρώμα, στα “νερά” αλλά πάντα διατηρούν την πολυτέλεια που επιζητείτε. Φυσικά, κάθε ένα από αυτά έχει και άλλες πιο ευρείες και γενικές ταξινομήσεις.

Η απόλυτη πολυτέλεια προσαρμοσμένη στο δικό σας χώρο. Δημιουργήστε στο μπάνιο σας την πιο ατμοσφαιρική και high end γωνιά του σπιτιού σας. Το λευκό μάρμαρο είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή για ένα μπάνιο που αναδύει όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Ο συνδυασμός με μαύρο μάρμαρο στο δάπεδο και περιγράμματα σε όλες τις επιφάνειες κυριολεκτικά απογειώνει την αισθητική του. Μην ξεχάσετε τις χρυσές λεπτομέρειες και πως φυσικά σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα με τον καθαρισμό είναι αρκετά εύκολα. 

H κουζίνα είναι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες περιοχές του σπίτι και υπόκειται σε αρκετές φθορές με το πέρασμα του χρόνου. Πριν επιλέξετε μάρμαρο, θα πρέπει να αξιολογήσετε τον τρόπο ζωής σας. Δεδομένου ότι το υλικό αυτό χρωματίζεται εύκολα, χαράσσεται, πελεκάται και είναι επιρρεπές σε άλλες ζημιές, μπορεί να μην είναι το καλύτερο για κάποιον με μια μεγάλη οικογένεια και μικρά παιδιά. Εάν παρόλα αυτά δεν μαγειρεύετε πολύ ή δε χρησιμοποιείτε συχνά την κουζίνα, θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή! Για εσάς που παρόλα αυτά το αγαπάτε υπάρχουν πολλές όμορφες επιλογές από μηχανική πέτρα στη διάθεσή σας. Όλα αυτά αν είστε διστακτικοί με την τακτική συντήρηση, σε άλλη περίπτωση απλώς απολαύστε το.

Μάρμαρο και κόστος

Το μάρμαρο δεν είναι ένα απόλυτα μη προσιτό υλικό. Αν και δεν αποτελεί την οικονομικότερη λύση, μπορεί να γίνει προσιτό σε όλους σχεδόν τους προϋπολογισμούς. Λαμβάνοντας υπόψη πολλά πράγματα κατά την ανακαίνιση σας μπορείτε να διατηρήσετε το κόστος χαμηλό και να έχετε τον μαρμάρινο χώρο των ονείρων σας:

  • Ο τύπος: Ένα σπάνιο ιταλικό rose μάρμαρο  θα κοστίσει αναμφίβολα φορές περισσότερο από ένα carrara λόγω της εργασίας που απαιτείται από το λατομείο και τη σπανιότητα του. Η δημοτικότητα του Carrara έχει αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας το ένα από τα πιο προσιτά είδη μαρμάρου. 
  • Το μέγεθος: Όσο περισσότερο μάρμαρο χρειάζεστε, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος σας. Ωστόσο, εάν μπορείτε να ζήσετε με μερικές «ραφές» στο συνολικό αποτέλεσμα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το κόστος σας. Αντί να χρησιμοποιήσετε μια τεράστια, μονή πλάκα, πολλαπλά κομμάτια θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των υπολειμμάτων και, στη συνέχεια στο κόστος
  • Υπολειπόμενη διαθεσιμότητα: Ρωτήστε τον κατασκευαστή πέτρας σας εάν υπάρχει υπόλοιπο της πέτρας που έχετε επιλέξει για αγορά. Αντί να πρέπει να κόψετε από μια νέα πλάκα, μπορείτε να αγοράσετε υπολείμματα σε χαμηλότερη τιμή. Δεν θα έχετε τόσο μεγάλη, αλλά θα σας εξοικονομήσει χρήματα!
  • Γυαλισμένα και ακονισμένα τελειώματα: Υπάρχουν μερικές φορές πολλές, ακριβότερες επιλογές φινιρίσματος διαθέσιμες με επιπλέον χρέωση, όπως δερμάτινες ή βουρτσισμένες. Αυτά μπορεί να είναι ακριβά και δεν είναι πάντα πρακτικά για ορισμένες εφαρμογές.

Ο καθαρισμός και η συντήρηση του μαρμάρου

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσατε να καθαρίσετε όλους τους λεκέδες με το σκούπισμα ενός υγρού υφάσματος μικροϊνών και ακολούθως με ένα στεγνό ύφασμα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πρακτικό. Για καθημερινή συντήρηση και απολύμανση, σκουπίστε το μάρμαρο σας με ένα διάλυμα ζεστού νερού που περιέχει μερικές σταγόνες από το σαπούνι των πιάτωνΑποφεύγετε πάντα τα λειαντικά καθαριστικά με χημικές προσμίξεις. Αυτά περιλαμβάνουν όλα τα απολυμαντικά και τα καθαριστικά που αναφέρεται ότι καταστρέφουν τα μικρόβια.

Δυστυχώς, το μάρμαρο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό που είναι πολύ επιρεπές στις μικρέ γρατζουνιές, ένα συχνό φαινόμενο που προκαλείται από το οξύ που “κάθεται” στην επιφάνεια της πέτρας. Το οξύ μπορεί να καταστρέψει λίγο μάρμαρο και αφήνει ένα ορατό σημείο, παρόμοιο με  το σημάδι που αφήνει ένα ποτήρι νερού με το κάτω μέρος του. Αν έτυχε, λοιπόν, να ξεχάσατε το lime από το cocktail σας εκεί, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες του καθαρισμού ή να βρείτε κάποια προϊόντα που υπάρχουν κυρίως σε online sites και είναι ειδικά για τέτοιες ζημιές. Τα αγαπημένα Etch Removers!

Σχόλιο. Το δικό μας σχόλιο σχετίζεται με το ελληνικό μάρμαρο, το οποίο είναι πιο προσιτό και τουλάχιστον εφάμιλλο ποιοτικά σε όλες τις ανωτέρω χρήσεις με τα εισαγόμενα μάρμαρα. Τα αποθέματα των κοιτασμάτων μαρμάρου στην Ελλάδα είναι τεράστια, πρακτικά ανεξάντλητα. Υπάρχει πραγματικά τεράστια ποικιλία ελληνικών μαρμάρων σε διάφορους χρωματισμούς και τύπους, κυρίως όμως λευκά μάρμαρα, ορισμένα από τα οποία είναι από τα καλύτερα μάρμαρα του κόσμου. Εκτός από τα λευκά, υπάρχουν και πολλοί τύποι χρωματιστών, όπως μαύρα μάρμαρα, γκρι, μπεζ, κόκκινα, πράσινα κ.ά. με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξορύσσονται, επίσης, τραβερτίνης και όνυχας πολύ καλής ποιότητας. Ολα τα παραπάνω έχουμε κατά καιρούς προβάλει από τον συγκεκριμένο ιστότοπο και είναι εύκολο να περιηγηθείτε και να τα αναγνωρίσετε. Και εν κατακλείδι είναι και φθηνότερα τα ελληνικά μάρμαρα, σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με αυτά που προβάλλονται στην εικόνα.  Όταν λοιπόν επιλέξετε μάρμαρο, καλύτερα σκεφτείτε πρώτα το ελληνικό μάρμαρο. Για λόγους πρακτικούς και οικονομικούς. Που αφορούν την τσέπη σας. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο που αφορά τον τόπο σας!  Έναν τόπο που  τιμά και τιμάται από το μάρμαρο τα τελευταία 5000 χρόνια.

Π. Τζεφέρης

Πηγή: https://glow.gr/marmaro-pws-tha-to-sintirisete-kai-tha-to-kratisete-se-teleia-katastasi-34824

Σχετικά Άρθρα