ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

ΛΑΡΚΟ και λοιπές ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας

Η ΛΑΡΚΟ. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να προκηρυχθούν από τον ειδικό εκκαθαριστή οι δυο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον αφού η ΛΑΡΚΟ θα πωληθεί ελεύθερη βαρών και υποχρεώσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ΛΑΡΚΟ «πωλείται καθαρή» και διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν ξανά από τον νέο ιδιοκτήτη θα πρέπει να υπογράψουν νέες συμβάσεις με όρους αγοράς.

Για το λόγο αυτό πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, θεωρούμε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να είναι ελκυστική η εταιρία για κάποιον επενδυτή ο οποίος δεν παίρνει βάρη από το παρελθόν.

Ο υπουργός επανέλαβε δε, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον η εταιρία θα κλείσει καθώς δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει τη λειτουργία της φορτώνοντας χρέη το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με στόχο να υπάρξει περιστολή των δαπανών της και να προχωρήσουν οι χωριστές πωλήσεις των παγίων που ανήκουν στην εταιρεία  και των παγίων που ανήκουν στο Δημόσιο. Ωστόσο πριν την έναρξη των διαγωνισμών θα πρέπει να λυθεί η εκκρεμότητα της διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών της εταιρίας με το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με το ιδιοκτησιακό.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουλίου με τροπολογία που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης δόθηκε τρίμηνη παράταση στη διαιτητική διαδικασία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας, η οποία εκτιμάται ότι θα λήξει το Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη το Φθινόπωρο θα είναι ιδιαιτέρως θερμό, αφού ίσως και εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η διαδικασία θα «τρέξει» από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει γρήγορα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Μάλιστα έχουν ήδη τοποθετηθεί η Goldman Sachs ως σύμβουλος ιδιωτικοποίησης.

Εντός του Φθινοπώρου θα ξεκινήσει και η διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τον μέτοχο του 24% που είναι η κινεζική State Greed και η οποία έχει δικαίωμα πρώτης προαίρεσης για την απόκτηση περαιτέρω μεριδίου στον ΑΔΜΗΕ.

Εξάλλου έως τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί κατά αρχήν προσφορές για την υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου της Καβάλας στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που «τρέχει».

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι έως το τέλος του χρόνου, ή στις αρχές του 2021 θα «βγει λευκός καπνός» για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και λίγο αργότερα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό, ενώ σε ότι αφορά τα ΕΛΠΕ, όπου η δρομολογημένη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ανατράπηκε από τις εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναμονή και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Σχετικά Άρθρα