ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το πολυδιάστατο Λαύριο, ενιαία, κάτω από την ομπρέλλα της UNESCO;

ΓΕΩΛΟΓΙΑ, ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ, ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ, ΑΡΧΑΙΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: όλα μαζί στο πολυδιάστατο Λαύριο!
 

Τον τελευταίο καιρό σημειώνεται μία έντονη κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων της πολιτείας για το θέμα της ένταξης της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής Λαυρεωτικής στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μάλιστα την Δευτέερα, 06.07.2020, θα γίνει -με πρωτοβουλία του Δήμου Λαυρεωτικής- ευρεία σύσκεψη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με σκοπό την υποβολή της πρότασης υποψηφιότητας αλλά και άλλα ζητήματα  σχετικά πάντα με την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λαυρίου.

Το θετικό κλίμα ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται  από συγκεκριμένες ενέργειες όπως η πρόσφατη ενημερωτική επίσκεψη κλιμακίου αντιπροσωπείας του Δήμου Λαυρίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο στην αρχαία μεταλλευτική πόλη της Banská Štiavnica της κεντρικής Σλοβακίας που είναι ήδη εδώ και πολλά χρόνια ενταγμένη στα παγκόσμια μνημεία της UNESCO, άλλα και από το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξαν πολλοί φίλοι και λάτρεις του Μεταλλευτικού Λαυρίου που εκδηλώθηκε με πλήθος από αναρτήσεις στο INTERNET και επιστολές προς την πολιτική ηγεσία.

 

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι παλαιότερα είχαν γίνει αξιόλογες προσπάθειες από διάφορους φορείς όπως το ΙΓΜΕ (νυν ΕΑΓΜΕ) και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων και στα παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αντίστοιχα, χωρίς όμως θετική έκβαση.

Σήμερα φαίνεται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία ολιστική προσέγγιση του θέματος της ένταξης της γεωλογικής, ορυκτολογικής, αρχαιολογικής, μεταλλευτικής – μεταλλουργικής, αρχαιο-βιομηχανικής θεματικής Λαυρεωτικής στα παγκόσμια μνημεία κληρονομιάς της UNESCO. Βέβαια για να συμβεί αυτό απαιτείται να συνεργαστούν όλοι οι φορείς “γύρω από ένα τραπέζι” ώστε να υποβληθεί ένας ενιαίος και τεκμηριωμένος πολυθεματικός φάκελος.

Έτσι πιστεύουμε ότι θα αναδειχθούν τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Λαυρίου με δεδομένο ότι το Λαύριο με τον μοναδικό παγκοσμίως πολυδιάστατο χαρακτήρα του φαίνεται να πληροί σχεδόν όλα τα απαιτούμενα δέκα πολιτιστικά και φυσικά κριτήρια ένταξης στα πολιτιστικά μνημεία της UNESCO.

Θέλοντας να συμβάλω στην προσπάθεια αυτή, καταθέτω το άρθρο αυτό που στοχεύει να αποδείξει με επιστημονικά κριτήρια ότι το Γεωλογικό, Ορυκτολογικό, Αρχαιολογικό, Μεταλλευτικό, Μεταλλουργικό, Αρχαιο-Βιομηχανικό Λαύριο είναι ενιαίο και ότι όλοι αυτοί οι θεματικοί τομείς συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

 
Δ. Μπίτζιος, για την πλήρη αναφορά και αποδελτίωση των εικόνων δείτε: https://www.facebook.com/groups/853128118197932/

Σχετικά Άρθρα