ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο ΣΕΜΜΘ τοποθετείται για την παραγωγή Ελληνικού Μαρμάρου στην Θάσο

Η εξόρυξη στην Θάσο είναι μια συνειδητή επιλογή αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού και την παρουσία του θασίτικου μαρμάρου στις αγορές όλου του πλανήτη. Μάρμαρο Θάσου: Μια συνειδητή επιλογή!

Την Δευτέρα 6 Απριλίου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης παρέδωσε στην διοίκηση του Δήμου Θάσου 2,000 μάσκες προστασίας για τις υγειονομικές ανάγκες και την πρόληψη από τον ιό Covid-19.

Marble Beach – Σαλιάρα. Η συνύπαρξη τουριστικής και εξορυκτικής δραστηριότητας!

Δύο μήνες πριν στις αρχές Φεβρουαρίου, ο ΣΕΜΜΘ και οι εταιρείες που επιχειρούν στο νησί της Θάσου με αίσθημα συμμετοχικότητας και ευθύνης ανέλαβαν την προμήθεια ανταλλακτικών στα οχήματα του στρατού που επεχείρησαν στο νησί κατά τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη.

Αρχαίο Λατομείο Αλυκής Θάσου

Και φυσικά δεν είναι αυτές οι μόνες φορές που οι επιχειρήσεις δηλώνουν δυναμικά το παρόν και την αλληλεγγύη τους. Η ετήσια συντήρηση των δασικών δρόμων του νησιού ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η πρόσβαση ιδιαίτερα για λόγους πυροπροστασίας αλλά και η επισκεψιμότητα στο δάσος, η μέγιστη συμβολή κατά το καλοκαίρι του 2016 όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων εξόρυξης και κατεργασίας μαρμάρου που λειτουργούν στο νησί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με διάθεση εξοπλισμού καθώς και η οικονομική συμβολή προς το Δήμο για τη στήριξη τόσο των κοινωνικών δράσεων του Δήμου αλλά και όπου απαιτείται οικονομική αρωγή ή άλλου είδους υποστήριξη, αποτελούν δράσεις που ενδεχομένως να μην «διαφημίζονται» αλλά συμβαίνουν με συνέπεια εδώ και δεκαετίες.


Η πρόσφατη ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε ο κλάδος του μαρμάρου, μας οδηγεί στην απόφαση να επανατοποθετήσουμε τα γεγονότα στο ορθό πλαίσιο:

Γεγονός 1o: Στο νησί της Θάσου υπάρχουν 18 άδειες λατομείων μαρμάρων τα οποία ανήκουν σε 12 επιχειρήσεις. Οι άδειες αυτές ισοδυναμούν σε 11 ενεργά λατομεία (ορισμένα εξ αυτών όμορα) τα οποία τοποθετούνται σε 5 περιοχές (Σαλιάρα, Μούργενα, Ραχώνι, Μαριές και περιοχή Τρεις Γκρεμοί)

Γεγονός 2ο: Η έκταση των ανωτέρω λατομείων είναι λίγο μεγαλύτερη από 500 στρέμματα ήτοι 0,5 τετρ. χλμ. Δηλαδή, οι χώροι εξόρυξης στους οποίους αναφερόμαστε καλύπτουν περίπου τα 1,3 χιλιοστά της συνολικής νησιωτικής έκτασης (378,84 τετρ. Χλμ) ή 1,7 χιλιοστά της ορεινής – δασικής νησιωτικής έκτασης (~77% = 292,09 τετρ. Χλμ).

Γεγονός 3ο: Η εξόρυξη μαρμάρου στην Θάσο, αποτελεί μία ιστορική δραστηριότητα για το νησί της Θάσου που ξεκίνησε πριν από 2.700 έτη. Η δε σύγχρονη παρουσία του κλάδου χρονολογείται ήδη πάνω από μισό αιώνα. Είναι παγκοσμίως ότι το μάρμαρο της Θάσου, ένα από τα πιο λευκά μάρμαρα παγκοσμίως κόσμησε, κοσμεί και θα κοσμεί για πάντα τα σημαντικότερα έργα του πλανήτη (από τον Τύμβο Καστά του 4ου αι. π.Χ στην Μέκκα και την Μεδίνα). Η σύγχρονη εκμετάλλευση αδειοδοτημένων λατομείων χωροθετείται όπως προβλέπεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με την απόφαση του ΥΠΕΝ 68605/1092/25-10-2018. Επιπρόσθετα, ο νομοθέτης έχει σαφώς τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το μάρμαρο : Στην παράγραφο 1α του άρθρου 12 του Ν. 2837/2000 (ΦΕΚ 178/Α), ορίζεται σαφώς ότι: «O χώρος στον οποίο εντοπίζεται κοίτασμα μεταλλευτικών, βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων, θεωρείται εκ του νόμου χωροθετημένο μεταλλείο ή λατομείο αντίστοιχα». Η ανωτέρω διάταξη νόμου εντάσσει αυτόματα την εξορυκτική δραστηριότητα στις προτεραιότητες σχεδιασμού χρήσεων γης.’’

Γεγονός 4ο: Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει ο κλάδος του μαρμάρου σε αυτά τα 1,3 χιλιοστά της νησιωτικής έκτασης, δεν εμπόδισε καθόλου την «βαριά» βιομηχανία του νησιού, τον τουρισμό να αναπτυχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και μάλιστα με μεγάλους ρυθμούς. Ο δε κλάδος εξόρυξης μαρμάρου συνέβαλε δημιουργώντας αναμφισβήτητα τις ωραιότερες κατάλευκες παράλιες της Θάσου, η δημοτικότητα των οποίων ουδόλως επηρεάστηκε από το γεγονός ότι βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από το μεγαλύτερη περιοχή εξόρυξης μαρμάρου, αυτή της «Σαλιάρας».

Γεγονός 5ο: Σημαντικό μέρος των δημοτικών εσόδων του Δήμου Θάσου προέρχονται από τα δημοτικά τέλη που καταβάλουν οι επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρου.

Γεγονός 6ο: Σύμφωνα με τον Πίνακα Δασοκάλυψης της Θάσου το 78% του νησιού αποτελείται από Δημόσιο ή Δημοτικό Δάσος έκτασης 292.088 στρ. Συνεπώς, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει ο κλάδος (και που σε κάθε περίπτωση βρίσκεται εντός μελετών αποκατάστασης) αφορά μόλις τα 1,7 χιλιοστά της δασικής έκτασης του νησιού. Τα δε λατομεία μαρμάρου αποδεδειγμένα συμβάλουν στην αντιπλημμυρική προστασία και στην συγκράτηση του βρόχινου νερού μέσω των βαθμίδων της εκμετάλλευσης.

Με την σειρά μας λοιπόν ζητάμε απ’ όσους έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο, να παραθέσουν τα στοιχεία που επικαλούνται και από τα οποία να προκύπτει ότι η καθόλα νόμιμη λατομική δραστηριότητα προκαλεί «σοβαρές επιπτώσεις» στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Ειδικότερα δε, για την συζήτηση που έχει ανοίξει περί εκπόνησης μελέτης για το υδατικό δυναμικό της Θάσου, ο ΣΕΜΜΘ είναι πλήρως σύμφωνος καθότι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προκύψει πως η δραστηριότητα του κλάδου μας δεν έχει αρνητική επίδραση.

Η εξόρυξη στην Θάσο είναι μια συνειδητή επιλογή αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού, την παρουσία του θασίτικου μαρμάρου στις αγορές όλου του πλανήτη αδιάλειπτα τα τελευταία 50 χρόνια και την λειτουργία των επιχειρήσεων με γνώμονα την συνέπεια προς τους εργαζόμενους, τις συνέργειες, την συνύπαρξη με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, την προσαρμογή στις ισχύουσες νομοθεσίες και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η δε απάντηση σε κάθε είδους επίθεση και διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι ο θεσμικός διάλογος και η πραγματικότητα: ότι δηλαδή ο τομέας της εξόρυξης και μεταποίησης του ελληνικού μαρμάρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Για τον Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. , Η Πρόεδρος του Δ.Σ., Ιουλία Χαϊδά, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι  φωτογραφίες ειναι του oryktosploutos.net

Σχετικά Άρθρα