ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ο ελληνικός κλάδος μαρμάρου… πληρώνει το «μάρμαρο» εξάπλωσης του κορονοϊού!

Απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του κλάδου του μαρμάρου θεωρεί την ένταξη του στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., κα Τζούλη Χαΐδά.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει με μεγάλη ταχύτητα την πτωτική της πορεία ως επακόλουθο της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορονοϊού. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση μετα το 2010. Κλάδοι που παραδοσιακά στηρίζουν την οικονομία μας έχουν πληγεί βαριά, ενώ σε κάποιους έχει διακοπεί κάθε δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη πτώση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά,  ο κλάδος του μαρμάρου, ο οποίος έχει επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα στην κρίση όλη την τελευταία δεκαετία. Με µεγάλο «όπλο» τις εξαγωγές, έχει κινηθεί αντίστροφα και παρά τη µείωση που επήλθε στην εσωτερική κατανάλωση, οι εταιρείες μέχρι πρότεινος έκαναν χρυσές δουλειές, κατευθύνοντας το 90% της παραγωγής στο εξωτερικό. Εντούτοις, ο κλάδος του μαρμάρου είναι ένας τομέας που επηρεάζεται άρδην από την έξαρση του κορονοϊού.

Ζητήσαμε τη θέση της Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, κας Τζούλης Χαϊδά:


Η έξαρση του κορονοϊού έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών κλάδων παγκοσμίως και φυσικά ο κλάδος των φυσικών πετρωμάτων δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ως κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικός. Σε τι βαθμό έχει επηρεαστεί ο ελληνικός κλάδος μαρμάρου; Έχουν διακοπεί οι εξορυκτικές εργασίες ή έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους τα εργοστάσια επεξεργασίας στην ελληνική επικράτεια; Αν όχι, πόσο έτοιμες είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν υπό τις νέες αυτές συνθήκες; Και τι συμβαίνει με τις εξαγωγές;

Υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρου στην περιοχή του Βώλακα

Ο ελληνικός κλάδος μαρμάρου δυστυχώς όπως και οι περισσότεροι κλάδοι παγκοσμίως έχουν δεχθεί μεγάλο χτύπημα από την εξάπλωση του COVID-19. Η Κίνα αποτελεί τον νούμερο ένα πελάτη της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας κατέχοντας το 60% των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτό το διάστημα με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση και να βάζει λουκέτο στις κινεζικές επιχειρήσεις από την αρχή του 2020 έπληξαν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του κλάδου. Τα επίσημα στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι από τα 395 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων, τα 215 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την κινεζική αγορά, όπερ σημαίνει οι ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες έχουν ήδη χάσει ένα τεράστιο ποσό από τη κινεζική αγορά.

Επιπροσθέτως, ο κλάδος μας είναι ένας καθαρά εξωστρεφής κλάδος, εξάγοντας το 76% των συνολικών πωλήσεων σε περισσότερες από 120 χώρες. Επομένως, λόγω της εξάπλωσης του ιού και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και τον περιορισμό των μετακινήσεων, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, τα εργοστάσια μας συνεχίζουν την παραγωγή τους και δεν έχουν διακοπεί οι εξορυκτικές εργασίες. Είναι λοιπόν αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι η λειτουργία τους κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Προσφάτως σε επιστολή σας ζητήσατε ως ΣΕΜΜΘ την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας στον κλάδο, εντάσσοντας τις επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου στο πακέτο ευνοϊκών μέτρων που εξήγγειλε η πολιτεία. Υπάρχουν άλλες δράσεις που επεξεργάζεστε από πλευράς Συνδέσμου για την προστασία και την ανακούφιση του κλάδου;


Πράγματι στις 19/3 απευθύναμε αίτημα μας στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εντάξουν τους ΚΑΔ των εταιρειών μας στα ευνοϊκά μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό άμεσα το αίτημα αυτό για την ανακούφιση του κλάδου. Η απόφαση για την ένταξη του κλάδου του ελληνικού μαρμάρου στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις αυτές να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους αλλά και να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας. Είναι γεγονός ότι ο Σύνδεσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποστηρίξει τα μέλη του με διάφορες δράσεις όπως η συνεργασία μας με τον αντίστοιχο Σύνδεσμο μαρμαροβιομηχανιών της περιοχής XIAMEN της Κίνας για την προσφορά του 50.000 προστατευτικών μασκών για τις επιχειρήσεις μέλη μας.

Η κρίση στον κλάδο του μαρμάρου είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Υπάρχει διάθεση για κοινή δράση ή συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού για την καθολική στήριξη του κλάδου σε διεθνές επίπεδο;


Εκτός από την παραπάνω δράση που σας περιέγραψα είχαμε ήδη ξεκινήσει κάποιες κοινές δράσεις και με τον αντίστοιχο Ιταλικό Σύνδεσμο για την ανάδειξη και προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο των πλεονεκτημάτων των φυσικών πετρωμάτων έναντι κάποιων τεχνητών. Είναι γεγονός ότι είχαμε προγραμματίσει αρκετές κοινές δράσεις με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού για τη στήριξη του κλάδου και τώρα μετά την εξάπλωση του COVID 19 η ανάγκη για συνεργασία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Μια πρόβλεψη για την επόμενη μέρα;

Η ανησυχία αυτή τη περίοδο είναι τεράστια και όλες οι προβλέψεις και εκτιμήσεις μπορεί να αποβούν άκαιρες. Υπάρχει παγκόσμια αναταραχή , η Ευρώπη πλήττεται τραγικά με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το πρώτο τρίμηνο έχει χαθεί αλλά δυστυχώς και για το επόμενο διάστημα ως τον Ιούνιο δεν διαφαίνεται ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτή την αναταραχή, θα δούμε μια γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης και θα αποκατασταθεί άμεσα η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά. Φυσικά δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας, θα βγούμε και πάλι νικητές και από αυτή την κρίση.

Πηγή: https://stonenews.eu/

Οι φωτογραφίες είναι του κ. Π. Τζεφέρη

Σχετικά Άρθρα