ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

Γ.Μ.Μ. ΛΑΡΚΟ Α.Ε.: Σε βαθμό κακουργήματος οι κατηγορίες των συναδέλφων για το δυστύχημα του άτυχου εργάτη

Έγινε σήμερα η κηδεία του 55χρονου που χάθηκε  χθες το πρωί στο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Γ.Μ.Μ. ΛΑΡΚΟ Α.Ε.

Οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών ο άτυχος άνδρας έχασε την ζωή του στο κυνήγι του μεροκάματου.

Έξι άτομα κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τον θάνατο του 55χρονου – Πρόκειται για τον διευθυντή του εργοστασίου, τον τεχνικό ασφαλείας, τον προϊστάμενο του τμήματος, τον εργοδηγό και δυο επιστάτες.

Μετά την πολύωρη απολογία τους σε Εισαγγελέα και Ανακρίτρια και οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι και πλέον σε τακτική δικάσιμο θα αποδείξουν περαιτέρω ότι ουδεμία σχέση είχαν με την απώλεια
της ζωής του συναδέλφου τους στη ΛΑΡΚΟ.

Για τους πέντε εκ των κατηγορουμένων επιβλήθηκε μοναδικός περιοριστικός όρος η εμφάνιση άπαξ στις αρχές κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας τους, ενώ στον τεχνικό ασφαλείας δεν επεβλήθη περιοριστικός όρος.



Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί είναι βαρύτατες και σε βαθμό κακουργήματος:

«Έκρηξη από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου διά παραλείψεως από κοινού» και

«Έκθεση από την οποία προκλήθηκε θάνατος του παθόντος διά παραλείψεως από κοινού»

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρίσκονται συνάδελφοί τους και συνδικαλιστές του εργοστασίου των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας και Λαμίας και φυσικά συγγενείς τους.

Να επισημάνουμε πως είναι η πρώτη φορά μετά από δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ ή σε άλλο εργοστάσιο που υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες εναντίον των υπευθύνων γεγονός μάλιστα που έχει σχολιαστεί έντονα.

Σήμερα το εργοστάσιο παραμένει κλειστό λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που έχει προκηρύξει το σωματείο, ενώ έγινε και έλεγχος από κλιμάκιο της επιθεώρησης μεταλλείων νοτίου Ελλάδος.

Σχόλιο. Στη διάρκεια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει τους θανάτους εργαζομένων σε 70 προσεγγιστικά, αφού δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημη καταγραφή. Έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα να σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο, με πιο χαρακτηριστικό το μεγάλο εργατικό ατύχημα του 1979 (στις 2 Νοέμβρη), το οποίο  στοίχισε τη ζωή σε έξι εργαζόμενους και είχε δεκάδες τραυματίες. Η αλήθεια είναι ότι το εργοστάσιο στη Λάρυμνα δεν εκσυγχρονίστηκε  επί της ουσίας διαχρονικά, κάτι που είχε συνέπειες τόσο στην δυσμενή οικονομική κατάσταση της και  στην ίδια την επιβίωση της ΛΑΡΚΟ, όσο  και στην ασφαλή λειτουργία της. Κι αυτό σχετίζεται επίσης με την διαχρονική προσπάθεια πώλησης της Λάρκο και όχι με κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξή της και τον εκσυγχρονισμό της που σίγουρα -κατά την άποψή μας- θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τόσο τα θέματα ασφαλείας αλλά και τα ζητήματα αλλαγής της μεθόδου. Επίσης, σε έναν χώρο δουλειάς με τόσα ζητήματα λειτουργικής φύσεως, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας θα έπρεπε να τηρούνται με ευλάβεια, κάτι που εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται να γίνεται.

Σχετικά Άρθρα