ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Δέσμευση του ΥΠΑΝ για στήριξη του ελληνικού μαρμάρου

Μια νέα σελίδα αναμένεται για το ελληνικό μάρμαρο μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχθές Πέμπτη 31/8, με σημαντικότερη κατάκτηση τη δέσμευση από πλευράς πολιτείας ένταξης του εξοπλισμού λατομείων στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσιάστηκε εκτενώς η ιστορία, η παρούσα κατάσταση αλλά και η σημασία του κλάδου του μαρμάρου συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε βαρύτητα στην ιδιαίτερη συμβολή του κλάδου στην οικονομία της χώρας, καθώς κατέχει σημαντικό μερίδιο στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, το ΑΕΠ, την εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και την απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα σε περιοχές που παραδοσιακά μαστίζονται από την ανεργία.

Παράλληλα, τονίστηκε η ιστορικότητα του ελληνικού μαρμάρου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας για χιλιετίες καθώς εντοπίζεται σε όλα τα αρχαία ελληνικά μνημεία και έργα τέχνης.

Επιφανειακή (πάνω) και υπόγεια εκμετάλλευση (κάτω) του Ελληνικού Μαρμάρου
Τα ιστορικά λατομεία στις Αλυκές της Θάσου

Κύριο σημείο της συζήτησης με τον Υπουργό ήταν η προώθηση και η ισχυροποίηση του ελληνικού μαρμάρου ως προϊόντος τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Μεταξύ των πρακτικών που προτάθηκαν ήταν η παροχή κινήτρων για χρήση κατά αποκλειστικότητα ή κατά προτεραιότητα ελληνικού μαρμάρου στα μεγάλα δημόσια έργα καθώς και η ένταξη του εξοπλισμού λατομείων στον Αναπτυξιακό Νόμο, η οποία έτυχε αποδοχής και πιο συγκεκριμένα δέσμευσης από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου για άμεση προώθηση έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, όσον αφορά την προβολή και την κατοχύρωση του brand “Ελληνικό Μάρμαρο” προτάθηκε η κήρυξη του ελληνικού μαρμάρου ως βασικό και ιστορικό εξαγώγιμο προϊόν, η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες που σχεδιάζουν ενέργειες προώθησης των ελληνικών εξαγωγών και η οργάνωση εκδήλωσης με θέμα “Το Ελληνικό Μάρμαρο από την αρχαιότητα έως σήμερα” στο Μουσείο της Ακρόπολης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που επέδειξε ο κ. Γεωργιάδης για τον κλάδο του μαρμάρου ήταν πως με δική του πρωτοβουλία ακολούθησε συνάντηση και με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, αρμόδιο για θέματα βιομηχανίας και εμπορίου καθώς και το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Πάνο Σταμπουλίδη.

Απόρροια και της δεύτερης συνάντησης ήταν η συμφωνία συνεργασίας του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να λάβουν τα ελληνικά μάρμαρα το «Ελληνικό Σήμα», το οποίο πιστοποιεί την προέλευση των προϊόντων από την ελληνική γη. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της εκδήλωσης με θέμα «Το Ελληνικό Μάρμαρο από την αρχαιότητα έως σήμερα». Τέλος, θα προσδιοριστεί ραντεβού με τα στελέχη του Enterprise Greece του αρμόδιου φορέα στο Υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου.

Τον Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. εκπροσώπησαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνα Λαζή – Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της εταιρείας “ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ Α.Ε.”, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πάνος Ηλιόπουλος, Γεν. Διευθυντής της εταιρείας “ΜΑΡΜΥΚ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.” και τα μέλη Hennes Alt, Επιτ. Πρόεδρος του Ομίλου “NORDIA ENERGY”, Ηλίας Ρηγόπουλος, CEO του Ομίλου “STONE GROUP” και Ελευθέριος Κονδύλης, Οικον. Διευθυντής του Ομίλου “F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ”.

https://stonenews.eu/el/desmefsi-tis-politias-gia-stirixi-tou-ellinikou-marmarou/

Brand Name “Ελληνικό Μάρμαρο”: 5η χιλιετία αδιάλειπτης παρουσίας!

Σχετικά Άρθρα