-->

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Ιστορική μέρα για την Κρήτη - Έπεσαν οι υπογραφές για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του νησιού

Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της παρουσίας της Ελλάδας ως μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου.  Στο όνομα του κου Φώσκολου δικαιώνονται σήμερα και όλοι όσοι πίστεψαν και εργάστηκαν για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής της Κρήτης.
Ιστορική ήταν σημερινή ημέρα για την Κρήτη μετά την τελετή της υπογραφής των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα στην περίπτωσης της Κρήτης πρόκειται για αξιοποίηση μόνο φυσικού αερίου δηλαδή καθαρά «πράσινης» ενέργειας.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ, με τη παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Σημειώνεται ότι στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%). Με την υπογραφή ήδη κατευθύνεται το 5% των εσόδων στην Περιφέρεια Κρήτης ενώ μελλοντικά προβλέπεται το 40% του τζίρου να κατευθύνεται στο ελληνικό δημόσιο. Η Κρήτη αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και κυρίαρχη γεωπολιτική θέση,ενώ αλλάζουν τα δεδομένα στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων.

Μάλιστα πριν από 14χρόνια όταν άνοιγε ο φάκελος των ενεργειακών πόρων πολλοί έκαναν λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός» και «σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Ωστόσο οι επιστήμονες που άνοιξαν το δρόμο για να αξιοποιηθούν τα «χρυσά» κοιτάσματα σήμερα δικαιώνονται. Πρόκειται για τους κυρίους: Φώσκολο, Κονοφάγο, Ζεληλίδη, Συρίγο και την κυρία Τερέζα Φωκιανού. Οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι η υποθαλάσσια μορφολογία της Κρήτης είναι όμοια με της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Κύπρου και πιθανόν η περιοχή να έχει και περισσότερα αποθέματα απ’ότι φανταζόμασταν. Ομως δεν πρέπει να ξεχνούμε και πολλούς άλλους που ενέπνευσαν και δούλεψαν για τη σημερινή μέρα: τον κ. Ι. Μανιάτη και την ομάδα του, τον κ. Βερροιόπουλο και την ομάδα του, την κα Σταματάκη,  τον κο Μπασιά και τον κο Μπέλλα και πολλούς πολλούς άλλους.

Ημέρα σταθμό για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων χαρακτήρισε την σημερινή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός καθώς, αφ’ ενός μεν, ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, με τη συμμετοχή στις εννέα (9) από τις δώδεκα (12) νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου, αφ’ ετέρου δε, ενδυναμώνεται αποφασιστικά η συνεργασία των ΕΛΠΕ με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια.

Με βάση τις γεωφυσικές έρευνες, οι σημερινές εκτιμήσεις μας για την περιοχή της Κρήτης είναι πολύ ενθαρρυντικές, ανέφερε ο κ. Τσοτσορός κατά την τελετή υπογραφής. Παρότι είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις χωρίς γεώτρηση, μιλώντας με τους έμπειρους γεωεπιστημονές μας βλέπεις στα μάτια τους την ικανοποίηση του ερευνητή που είναι πια κοντά στο στόχο του, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα οικονομικά οφέλη

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
• Κατά τη φάση έρευνας:
- 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature bonus).
- Στρεμματικές αποζημιώσεις (Surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών).
• Κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
- Καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties).
- Καταβάλλονται 200 ευρώ/τετρ. χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος.
- Επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή, μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

Μεγάλη μέρα η σημερινή

«Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ».«Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής. Ανοίγει, έτσι, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει ότι τα οφέλη αυτά θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

"Μεγάλη ημέρα" χαρακτήρισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την σημερινή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης καθώς με την υπογραφή των συμβάσεων όπως είπε "έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος όσον αφορά στην έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με την πιο σημαντική από όλες τις συμβάσεις, αυτή που υπογράφουμε σήμερα".

Τα στοιχεία της έρευνας

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται:
  •  Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.
  •  Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
  •  Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan - EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
  • Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
  •  Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

- κατά τη φάση έρευνας: 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus) στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)

- κατά τη φάση εκμετάλλευσης: καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties) καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος. Eπιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).