ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ

9th International Forum on Mineral Resources, June 21, Athens

Αποτέλεσμα εικόνας για 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο oryktosploutos

 

Mining as Α Driving Force for Economic Development, King George Hotel, Athens

The 9th International Forum on Mineral Resources is the most important annual event on Mining and Raw Materials in Greece. The event will address all important issues of the Mining Sector and will focus on the significant contribution of the Mineral Resources to the development of the Greek economy.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [229.83 KB]

 

Topics:

  • What it takes to have the Mining Sector of Greece one of the driving forces of the Greek Economy
  • The strategic Economic Importance of a Strong Raw Materials Industry
  • Innovation in Mining and the 4 th Industrial Revolution
  • A Social Contract for Mining
  • Climate Change and Sustainability
See previous Conferences on Mineral Resources:
Απολογισμός για το 7ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες (ΟΠΥ)
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες, 17.06.2106
5ο Διεθνές Συνέδριο για την αξιοποίηση του Ελληνικού Ορυκτού Πλούτου
5th Mineral Resources Conference 2015: New Mineral Exploration projects for new jobs and wealth creation in Greece
Mineral Resources in Greece Present and Future
4ο Διεθνές Συνέδριο για την αξιοποίηση του Ελληνικού Ορυκτού Πλούτου, 20 Μαρτίου 2014
4th Mineral Resources Conference in Greece, 20th of March, 2014
Raw Materials Conference: The Importance of the extractive industry to growth in the EU and its regions
3ο Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο, Αθήνα 20.03.2013 
3ο Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο, Αθήνα 20.03.2013 [ομιλίες]
Jenny Bloomfield: η τύχη δεν αρκεί για την ανάπτυξη της μεταλλείας!
Αυστραλία – Ένα Μεγάλο Έθνος της Εξορυκτικής Βιομηχανίας
Σχόλιο αναφορικά με το Συνέδριο για τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο, 20.03.2013
Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος: καιρός να πάμε στο επόμενο βήμα…
Jenny Bloomfield: η τύχη δεν αρκεί για την ανάπτυξη της μεταλλείας!

 

Καμία αποσπασματική επενδυτική προσπάθεια στον τομέα δεν μπορεί να τελεσφορήσει αν δεν υπάρχει κουλτούρα αποδοχής και κοινωνικής άδειας. Η (μέχρι σήμερα) αποτυχία μισθώσεων των δημόσιων μεταλλείων, η οποία λανθασμένα χρεώνεται στην ελληνική πολιτεία (και μόνον!), δεν αποτελεί αποτυχία μόνο της πολιτείας, αλλά και ολόκληρου του μεταλλευτικού κλάδου.

Αρκετά  χρόνια μετά το πρώτο συνέδριο, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.

Ενδεικτικά, το σχόλιο που κάναμε στο 3ο κατά σειρά συνέδριο ισχύει και σήμερα:

Σχόλιο αναφορικά με το Συνέδριο για τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο, 20.03.2013

Σήμερα, ορισμένοι ανακοινώνουν επανειλημμένα και μετά παρρησίας ότι  το 2-3% συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ μπορεί να γίνει αίφνης 10 ή και 15% και κάποιοι άλλοι στέκονται σκεπτικιστές (αλλά και άπραγοι) μπροστά στην αποτυχία να μισθωθεί έστω και ένα δημόσιο μεταλλείο (το 2012 με το διαγωνισμό για τα Κρούσσια Κιλκίς που ματαιώθηκε το 2019!) αλλά και στην επίσης αποτυχία να γίνει ένας επιτυχημένος διαγωνισμός για γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας, που να οδηγήσει δηλαδή τελικά σε επένδυση. Ας μην υποτιμούμε το γεγονός, ότι η παραπάνω αποτυχία,  η οποία λανθασμένα χρεώνεται στην ελληνική πολιτεία (και μόνον!),  δεν αποτελεί αποτυχία μόνο της πολιτείας, αλλά και ολόκληρου του μεταλλευτικού κλάδου. Που δεν κατάφερε να πείσει για τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητά του, να ενημερώσει εγκαίρως και επαρκώς αυτούς που έπρεπε, να διαμορφώσει ένα διαχρονικά αξιόπιστο πρόσωπο προς τις τοπικές κοινωνίες, όπως κι αν αυτές εκπροσωπούνται..

Ας το κατανοήσουμε, όσο κι αν υπάρχει οικονομική δυσπραγία, καμία αποσπασματική επενδυτική προσπάθεια στον τομέα δεν μπορεί να τελεσφορήσει αν δεν υπάρχει κουλτούρα αποδοχής και κοινωνικής άδειας. Σε αυτό θέλω να πω το εξής. Κατά την άποψή μου πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: 

1) όλοι οι εμπλεκόμενοι στα ζητήματα ορυκτού πλούτου από τη μεριά του ειδικού θα πρέπει να σέβονται την επιστήμη τους και να χρησιμοποιούν ως εργαλείο στην επιστημονική αλήθεια που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις δηλ. την παίδευση του πολίτη με την αλήθεια που είναι ο μόνος δρόμος για την αποκλιμάκωση της αρνητικής εικόνας που έχει παγιωθεί για τον τομέα. Ο πολίτης δεν είναι ανόητος, καταλαβαίνει. Η κρυψίνοια, η μισή αλήθεια και ο στρουθοκαμηλισμός δεν οδηγούν πουθενά μόνο σε βραχυπρόθεσμες και προσωρινές λύσεις.
 
2) τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με την «συναινετική εμπλοκή» των πολιτών στα θέματα που τους αφορούν δηλ. αντί να απορρίπτουν ως αδιάφοροι και …trendy, θα πρέπει να συμμετέχουν υπεύθυνα και να παίρνουν μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά αποτελέσματα της όποιας δράσης. Αυτό απαιτεί στρατηγική στην οποία η πολιτεία θα έχει συντονιστικό ρόλο. Παράλληλα ο πολίτης θα πρέπει να μην αισθάνεται στο περιθώριο, αλλά να έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους αρμόδιους φορείς, πχ. με υπηρεσία 24ωρης βάσης για τυχόν προβλήματα, καταγγελίες κλπ. και
 
3) επικοινωνιακή εκστρατεία με συμμετοχή ΟΛΩΝ (πανεπιστήμια, πολιτεία, ιδιώτες) υπέρ της ενημέρωσης και ανάδειξης του τομέα σε κάθε επίπεδο (χρηστικότητα, αναγκαιότητα, τεχνολογικές εφαρμογές ΟΠΥ κλπ). Ας πάψουμε να ιδιωτεύουμε και να περιμένουμε τα πάντα από την πολιτεία που ως απρόσωπη, πανταχού παρούσα, παντοδύναμη και παντολύτρια οφείλει να κάνει τα πάντα και κυρίως να λύνει τα προβλήματά μας.

 

Ο συνδυασμός 1) και 2) και 3) θα οδηγήσει αργά η γρήγορα στην κατεύθυνση της επίλυσης.

[του Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis Petros]

Σχετικά Άρθρα