-->

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019

9o Διεθνές Φόρουμ για τον ορυκτό πλούτο και τον εξορυκτικό κλάδο, 21/6/2019

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη αρκεί να απαγκιστρωθεί από «τυποποιημένες» πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στο 9o διεθνές Φόρουμ για τον ορυκτό πλούτο που διοργανώθηκε την Παρασκευή με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς, επιχειρήσεων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών στην εξόρυξη και μπορεί να είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις μακροχρόνιες προκλήσεις της βιομηχανίας. Ο εξορυκτικός κλάδος οδηγεί και συμβάλει στις εξελίξεις στη 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και αντίστοιχα καθοδηγείται και επωφελείται από αυτή"

Τα παραπάνω αναφέρονται στη παρουσίαση του προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Αθανασίου Κεφάλα στο 9th Minerals Resources Conference που έγινε στην Αθήνα την 21/6/2019.

Σημαντικά τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον εξορυκτικό κλάδοΙδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης είχαν οι επισημάνσεις σε καινοτομίες που βασίζονται σε ορυκτά, όπως:

Η ανάπτυξη μηχανικών, μη χημικών, εντομοκτόνων από άμορφο διοξείδιο του πυριτίου. Σημειώνεται ότι το ήμισυ του παγκόσμιου κόσμου εκτίθεται σε ασθένειες που μεταδίδονται από φορέα (πχ κουνούπια). Είχαμε 212 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ελονοσίας που επέφεραν 429 χιλιάδες θανάτους το 2015.

Παρουσίαση του   από την κα Κατερίνα Αδάμ,  “9th International Forum - Mineral Resources In Greece”
Η δημιουργία φύσιγγας φιλτραρίσματος που καθαρίζει το νερό με μόλις 0,04 δολάρια ανά οικογένεια τη μέρα, δίνοντας ασφαλές νερό σε τεράστιο πλήθος ανθρώπων. Πάνω από 500.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες, που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού ή επαρκούς αποχέτευσης.

- Στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρεία ανακύκλωσης πλαστικών, ανακυκλώνει ευρύτατη γκάμα τέτοιων απορριμμάτων προσθέτοντας ορυκτά, τα οποία επηρεάζουν τη σύνθεσή τους και λειτουργούν όπως και τα πρωταρχικά πολυμερή. Γνωρίζουμε ότι 8.000.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, με σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Μόνο το 20-30% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται στην Ευρώπη.

Τομείς που ήδη επηρεάζονται άμεσα από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κατά τον πρόεδρο του ΣΜΕ, αφορούν:

Παραγωγικότητα: Έχοντας μηχανήματα που δουλεύουν όλο το 24ωρο, κάθε μέρα σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης και χαμηλότερα κόστη προσωπικού θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία (πχ αυτοματοποιημένη διάτρηση, συστήματα αυτοματοποιημένης διάνοιξης υπόγειας σήραγγας κλπ)

Ασφάλεια στην εργασία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εργασίας (αυτόνομα οχήματα, αισθητήρες, drones, κλπ) εκτιμάται ότι μπορεί να σώσει πολλές εκατοντάδες ζωές και να οδηγήσει στην αποφυγή χιλιάδων τραυματισμών το χρόνο.

Πρόσβαση σε πρώτες ύλες: Τα μεταλλεία και τα ορυχεία γίνονται βαθύτερα και πιο απομακρυσμένα γεωγραφικά. Οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, καθώς η λειτουργία με συμβατικά μηχανήματα και οχήματα, το κόστος του εξαερισμού και κλιματισμού είναι υψηλά και οι προκλήσεις μείωσης απαιτούν νέες αντιλήψεις.

Κοινωνικός αντίκτυπος: Μεγάλη η πρόκληση αξιοποίησης εξ ολοκλήρου του εξορυσσόμενου προϊόντος και η ανακύκλωση για μεγιστοποίηση της χρήσης των ορυκτών πόρων. Δυνατότητα απευθείας παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για λόγους διαφάνειας αλλά και κοινωνική καινοτομία μέσω της επαναχρησιμοποίησης ή εναλλακτικής χρήσης εξοφλημένων εξορυκτικών χώρων. Ιδιαίτερο ζήτημα οι συνέργειες/συμπράξεις με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

Στο ίδιο συνέδριο ο Γεν. Διευθυντής του Συνδέσμου κ Χρήστος Καβαλόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εστιάζει πλέον στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πρώτων υλών. H ΕΕ έχει υιοθετήσει κάποιες αντιφατικές πολιτικές οι οποίες κατά βάθος αγνοούν την αναγκαιότητα των πρώτων υλών.  "Η ΕΕ δεν εστιάζει πλέον στην ανάγκη των πρώτων υλών. Αγνοείται η αναγκαιότητα των πρώτων υλών στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές. Υπάρχει απαίτηση για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κατά πόσο όμως όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να το πράξουν αυτό; Σε ποιες πρώτες ύλες θα βασιστούν οι πολιτικές αυτές;Έχουν ληφθεί υπόψη τα θέματα Γεωστρατηγικής που σχετίζονται με Ορυκτές Πρώτες Ύλες;
Πώς θα αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από χώρες παραγωγούς που δεν έχουν τους περιορισμούς της Ε.Ε; (πχ στη Τσιμεντοβιομηχανία). Πώς η Ε.Ε. θα επιβάλει με την εμπορική διπλωματία (εάν υπάρχει ή συναποφασιστεί στο εγγύς μέλλον) ίδιους όρους προστασίας περιβάλλοντος στη διεθνή αγορά;"

Στην συνέχεια ο κ. Καβαλόπουλος αναφέρθηκε στην σημαντικότερη των ευρωπαϊκών πολιτικών που καθορίζει το σημερινό μοντέλο παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κυκλική οικονομία. Τόνισε ότι Κυκλική οικονομία χωρίς πρώτες ύλες ούτε υπάρχει και ούτε θα υπάρξει.

Κλείνοντας είπε ότι παρά τις νέες προκλήσεις ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα:
  • Παραμένει ακόμα ισχυρός 
  •  Παραμένει ιδιαίτερα δυναμικός και εξωστρεφής
Με:
  • Σημαντικά ερείσματα στη διεθνή αγορά 
  •  Οικονομικούς δείκτες που ξεχωρίζουν έναντι άλλων κλάδων 
  • Συνεχή ανάπτυξη 
  • Ουσιαστική συμβολή στην εθνική οικονομία


Eldorado Gold: Η Πολιτεία να οδηγεί και να μην οδηγείται

Κριτική στο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα άσκησε ο γενικός διευθυντής της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία σχετικά με τις αδειοδοτήσεις σημείωσε ότι «η πολιτική ηγεσία πρέπει να οδηγεί και να μην οδηγείται από θορυβώδεις ομάδες που είχαν εμποδίσει τις επενδύσεις στην Κασσάνδρα». Όπως σημείωσε, η εταιρεία έχει επενδύσει 1 δις. σε πάγια εκ των οποίων τα 20 εκατ. σε μισθούς και τόνισε ότι ως επιχείρηση ενισχύει την περιφερειακή οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, επεσήμανε ότι ο μεταλλευτικός τομέας στην Ελλάδα είναι καθαρά εξαγωγικός και ότι υπάρχει τέτοιο γεωλογικό ενδιαφέρον ώστε θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και τέσσερις και πέντε Eldorado στη Βόρεια Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα σχολίασε ότι «όταν έχεις έναν κλάδο ο οποίος μπορεί να συμβάλει έστω και κατά 6% στο ΑΕΠ γιατί δεν υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστό υπόβαθρο; Η Πολιτεία πρέπει να αναδείξει την ανάγκη για πρώτες ύλες και να πείσει τις τοπικές κοινωνίες». Τέλος, κατέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου όπου θα ενθαρρύνονται οι επενδυτικές συμφωνίες με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, θα υπάρχει ασφάλεια Δικαίου και σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:  https://mineralresources.gr