ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

Υπό κατασκευή το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου

Η υλοποίηση του έργου «Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ)» ξεκίνησε επιτέλους ύστερα από μια διαδικασία περίπου δύο δεκαετιών!

Η υλοποίηση του έργου «Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ)» ύστερα από μια διαδικασία περίπου δύο δεκαετιών ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2018. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 2.686.500 ευρώ, εκτελείται σε κτήριο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής βάσει της από 16.8.2017 Προγραμματικής Σύμβασης, με ανάδοχο τη Δίολκος Κατασκευαστική Α.Τ.Ε. Το ΜΜΜΛ θα στεγαστεί στο πρώην Μηχανουργείο της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Frangaise des Mines du Laurium -CFML), στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον γνωστά και ιστορικά αξιόλογα μηχανουργεία της χώρας, επιφάνειας 1.994,37 μ2, κατασκευασμένο κατά την περίοδο 1876-1901. Το κέλυφος του κτηρίου έχει αποκατασταθεί πλήρως και τμήμα του λειτουργεί ήδη ως πολιτιστικός χώρος εκδηλώσεων-συνεδρίων και μικρό ανα- ψυκτήριο. Στις αίθουσες του μηχανουργείου διατηρείται το σύνολο του ιστορικού εξοπλισμού και μεγάλος όγκος των αρχειακών συλλογών.

Το Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ) θα έχει ως κεντρικούς θεματικούς άξονες τον βιομηχανικό κόσμο των μεταλλείων και της μεταλλουργίας με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς του συσχετίσεις, τον πολιτισμό της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη, ως ελληνικής πραγματικότητας στο Λαύριο. Με κριτήρια επιστημονικής πληρότητας και μουσειολογικής ελκυστικότητας, μέσω πολλαπλών υλικών και άυλων εκθεμάτων, αναδεικνύονται οι τρεις κύριες ζώνες επίσκεψης του Μουσείου.

Δείτε περισσότερα στοιχεία στο συνημμένο άρθρο των Ν. Μπελαβίλα και Δ. Χατζή-Ροδοπούλου.

Η ελληνική πολιτεία, διά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επιστρέφει ένα χρέος στο Λαύριο. Μετά από δεκαετίες, τεχνικοί και εργάτες βρίσκονται στο Μηχανουργείο της πρώην Γαλλικής Εταιρείας.

Στήνουν ένα μεγάλο, διεθνούς επιπέδου μουσείο, για την ιστορία και την κοινωνία της πόλης του Λαυρίου που ταυτίστηκε με την έλευση των δημιουργικών τεχνολογικών κυμάτων της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα.

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα