![]() |
Εικ.10. Το 24ωρο “Ρολόι” αναπαράστασης του Γεωλογικού Χρόνου. Ο
σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον
πλανήτη μόλις μερικά δευτερόλεπτα
πριν ο ωροδείκτης δείξει 24 ακριβώς.
|
Το σημαντικότερο βέβαια γεγονός του Καινοζωικού αιώνα ήταν χωρίς αμφιβολία η εμφάνιση του Ανθρώπου. Σε μία ανασκόπηση της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου ο καθηγητής Σ. Παυλίδης σε άρθρο του αναφέρει ότι…. «από σύγχρονες αναλύσεις του ανθρώπινου DNA, φαίνεται ότι τα ανθρωποειδή αποσπάσθηκαν εξελικτικά από τον κύριο κορµό των άλλων πρωτευόντων (πιθήκων) πριν από 5-6 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή κατά τα τέλη του Μειοκαίνου…». Το γένος Homo ουσιαστικά ξεκινάει µε το δίποδο-όρθιο άνθρωπο, γνωστό µε το επιστημονικό όνοµα Homo erectus (όρθιος άνθρωπος), που η αρχή του χάνεται πριν από 1,5 µε 2 εκατομμύρια χρόνια. Τα αρχαιότερα δείγματα του σοφού ανθρώπου “Homo sapiens”, στο είδος που ανήκουµε, έχουν ανασυρθεί από τη γη της Αιθιοπίας και σύμφωνα από µια πρόσφατη προσπάθεια χρονολόγησης, τοποθετούνται ηλικιακά στα 190.000 χρόνια. Οι άνθρωποι µε ανατοµικά χαρακτηριστικά όπως τα δικά µας αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους εποχής, Würm (70.000-15.00 χρόνια ).
Εάν προσομοιώσουμε την ηλικία της γης με ένα 24ωρο ρολόι (Εικόνα 10) τότε η εμφάνιση του ανθρώπου στη Γή, συνέβη μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν ο ωροδείκτης δείξει 24 ακριβώς. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα, όσον αφορά στην επιρροή του ανθρώπου στην μέχρι τώρα αλλά και πιθανώς και στην μελλοντική πορεία της εξέλιξης του πλανήτη.
![]() |
Εικ.11. O σπουδαίος ερευνητής Κάρολος ∆αρβίνος θεμελιωτής και
ο κύριος εκφραστής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών. Το σχετικό βιβλίο
του εκδόθηκε το 1859.
|
Η γη συνεχίζει να εξελίσσεται σήμερα. Ο γεωλογικός χρόνος “τρέχει“. Εντυπωσιακά ακτουαλιστικά παραδείγματα.
Αρκετοί άνθρωποι, με βάση παρωχημένες δοξασίες του απώτερου παρελθόντος, θεωρούν ότι όποια εξέλιξη της γεωλογικής δομής και της εξελικτικής πορείας της ζωής στον πλανήτη, που περιγράψαμε πιο πάνω, ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του ανθρώπου σαν η εμφάνιση του ανθρώπου να ήταν ο αυτοσκοπός της φύσης. Ορισμένοι μάλιστα ταυτίζουν μία πιθανή μελλοντική εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους με την “συντέλεια του κόσμου” δηλαδή του πλανήτη. Όμως τα γεγονότα που αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα διαψεύδει τέτοιες αβάσιμες και ατεκμηρίωτες απαρχαιωμένες θεωρίες. Ο πλανήτης όπως θα περιγράψουμε στα ακτουαλιστικά παραδείγματα που ακολουθούν δεν είναι σήμερα σταθερός, αλλά συνεχίζει να είναι ενεργός και να εξελίσσεται.
Εξάλλου στον Αιγαιακό χώρο έχουμε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο της ηφαιστειότητας και της συνοδευτικής “ εν τη γενέσει ” σήμερα μεταλλογένεσης, που συνδέεται με την κινηματική των τεκτονικών πλακών του Αιγαίου. Πρόκειται για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, ΒΑ της καλδέρας της Σαντορίνης, που ως γνωστόν έδωσε την ιστορική ηφαιστειακή έκρηξη το 1650. Πολλές μικτές διεθνείς ερευνητικές ομάδες διεξάγουν επιστημονικές έρευνες για να κατανοήσουν ένα μοναδικό φαινόμενο που εξελίσσεται σήμερα. Στον καλδερικό κρατήρα υπάρχει ένα σημαντικό μεταλλοφόρο υδροθερμικό πεδίο. Από τους υποθαλάσσιους υδροθερμικούς πόρους εξέρχονται υπέρθερμα υδροθερμικά ρευστά, που έχουν αποθέσει πολυμεταλλικά σουλφίδια και θειικά άλατα βασικών μετάλλων καθώς και πολύτιμα μέταλλα και έχουν οικοδομήσει “Καμινάδες - Black smokers” ύψους έως και 4 m. Επιπλέον, οι υδροθερμικοί πόροι είναι καλυμμένοι με ένα παχύ στρώμα από βακτηρίδια (Εικόνα 13). Ανάλογα ακτουαλιστικά φαινόμενα μεταλλογένεσης συμπαγών θειούχων βασικών μετάλλων έχουν μελετηθεί με γεωτρήσεις και στο Palinuro Volcanic Complex, Aeolian Island Arc στην γειτονική Ιταλία. Ευνόητο λοιπόν είναι ότι οι μεταλλικές συγκεντρώσεις που συνδέονται με την σύγχρονη ηφαιστειότητα θα δημιουργήσουν στην πορεία του γεωλογικού χρόνου σημαντικά κοιτάσματα μεταλλικών πρώτων υλών ανατρέποντας βέβαια τον χαρακτηρισμό των μη ανανεώσιμων πρώτων υλών.
Συνέχεια στο: Ο γεωλογικός χρόνος (V)
[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]