ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Η Συμβολή της Υδρομεταλλουργίας στην Εκμετάλλευση Φτωχών Μεταλλευμάτων Χαλκού και Πολυτίμων Μετάλλων της Κύπρου


Με το μεταλλείο και την Μεταλλουργική μονάδα της Σκουριώτισσας Κύπρου έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν. Η μέθοδος που εφαρμόζεται από την Hellenic Copper Mines για την ανάκτηση του Cu συνδυάζει Βιοεκχύλιση σε Σωρούς – Εξαγωγής με Οργανικό Διαλύτη –Ηλεκτρανάκτηση (HBL/SX/EW) και αποτελεί περιβαλλοντικά ασφαλέστερη επιλογή από την τήξη (πυρομεταλλουργία) αλλά είναι και πιο αποδοτική στη χρήση υλικών, και έχει μέτριες απαιτήσεις ενέργειας και εργασίας εξασφαλίζοντας πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας.

 

Σωροί Ημιβιομηχανικής Κλίμακας βακτηριακής εκχύλισης (bacterial heap leaching), Κύπρος

Είναι επίσης γνωστό ότι σήμερα από την Hellenic Copper Mines δεν παράγεται μόνο χαλκός αλλά και χρυσός, μιας και σχετικά πρόσφατα λειτούργησε μια νέα μονάδα παραγωγής πολύτιμων μετάλλων. O χρυσός (και άργυρος) στα κοιτάσματα της οξειδωμένης ζώνης (τύπου gossan, περίπου 800 χιλ. tn) βρίσκεται σε μορφή ελεύθερων αυτοφυών κόκκων, περιεκτικότητα 0,7 ppm χρυσού και 4 ppm αργύρου. Η μονάδα αυτή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τις εταιρίας HCM, λειτουργεί στον χώρο του ιστορικού μεταλλείου της Σκουριώτισσας και χρησιμοποιεί τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας (εκχύλιση σε σωρούς με τη χρήση αραιών κυανιούχων διαλυμάτων 50 – 150 ppm CN- και εν συνεχεία ανάκτηση των μεταλλικών αξιών με electrowinning) και την διαχείριση των παραγόμενων εξορυκτικών αποβλήτων σε τέλματα (tailings) μετά από αποτοξικοποίηση (μέθοδος Inco ώστε wad’s <10 ppm).

Παρακάτω δίνονται οι εξειδικευμένες παρουσιάσεις που έγιναν από τα προσκεκλημένα στελέχη  της Ηellenic Copper Mines Ltd, σε μια εκδήλωση στο ΕΜΠ  (εκδήλωση εορτασμού της 70ης επετείου από της ιδρύσεως της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων–Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.).

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η Συμβολή της Υδρομεταλλουργίας στην Εκμετάλλευση Φτωχών Μεταλλευμάτων Χαλκού και Πολυτίμων Μετάλλων της Κύπρου». Η τελευταία παρουσίαση σχετίζεται γενικότερα με το σημερινό ρόλο του Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργού σε έναν σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

I. Συμμετοχή Υδρομεταλλουργικής Βιομηχανίας στον Εορτασμό_των_70_χρόνων_της_Σχολής

II. Ιστορική Αναδρομή της Παραγωγή Χαλκού στην Κύπρο


III. Υδρομεταλλουργική Παραγωγή Χαλκού στην Κύπρο


IV. Υδρομεταλλουργική Παραγωγή Χρυσού και Αργύρου στην Κύπρο


V._Απόψεις_της_βιομηχανίας_για_την_εκπαίδευση_του_Μηχανικού_Μεταλλείων-Μεταλλουργού


[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα