ΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

2ο Γεωλογικό Συμπόσιο Geological Community of Greece: η αδρεναλίνη μπροστά στο γριφόνι…

“Τα ορυκτά της Λαυρεωτικής” Συγγραφείς: Ν.Βουρλάκος & Μ.Φίτρος. Έκδοση: Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ).

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το  “2ο Γεωλογικό Συμπόσιο” που διοργάνωσε η διαδικτυακή κοινότητα  «Geological Community of Greece» (https://www.facebook.com/groups/gesog/), το Σάββατο και την Κυριακή 8-9 Δεκεμβρίου 2018, στην
αίθουσα του Παλαιού Μηχανουργείου (Λιμάνι Λαυρίου) και στην  ύπαιθρο της Λαυρεωτικής (γεωλογικό tour). Παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής με τίτλο “Τα ορυκτά της Λαυρεωτικής¨, ένα ενδιαφέρον πόνημα που μαζί με την πρόσφατη έκδοση των Berthold Ottens και Παναγιώτη Βουδούρη (στα Γερμανικά) καλύπτουν επαξίως ένα δυσαναπλήρωστο κενό.
 http://www.oryktosploutos.net/2018/11/blog-post.htm
l

 
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, πολλοί νέοι επιστήμονες καθώς και συλλέκτες-ορυκτολάτρες  που είχαν την τιμητική τους.
 
Ο κ. Ν. Βουρλάκος, πρώην έφορος του μουσείου και  βασικός συντελεστής της σημερινής (αλλά και της παλαιότερης) έκδοσης του βιβλίου,  σε ομιλία του με ποιητική διάθεση, έντονη συγκίνηση και βιωματικό χαρακτήρα, πέρασε τους ορυκτοθήρες του Λαυρίου από την κολυμβήθρα του Σιλωάμδιαμορφώνοντας μια ιδιαίτερη εικόνα γι’ αυτούς. Είναι αυτοί που δεν αντιστέκονται στην αδρεναλίνη μπροστά από το ..γριφόνι που βρίσκεται κάπου κρυμμένο μέσα στις σκοτεινές υπόγειες στοές.  Είναι όμως οι ίδιοι που χάρις σε αυτούς το καραβάνι πάει μπροστά. Είναι αυτοί που δίνουν τη σκυτάλη στους επιστήμονες…

O καθηγητής Δ.Καλιαμπάκος (ΕΜΠ) πάντα χαρισματικός ομιλητής είχε κι αυτός έναν καλό λόγο για τους ορυκτοθήρες. Μολαταύτα, με αφορμή τα ανθρωπογενή ορυκτά, τα ορυκτά των σκουριών και του λιθαργύρου, κι ακόμη το φορτισμένο λόγο του Βουρλάκου, οριοθέτησε με εύστοχο τρόπο τη σχέση ανθρώπου και επιστήμης, επιστήμης και αισθητικής, επιστήμης και πάθους, επιστήμης και ζωής..

 

Ο πρόεδρος Τάσος Βλάδος, πάντα ρεαλιστής, με ένα λόγο μονοκόμματο αλλά ουσιαστικό και ειλικρινή, εξήγησε το έργο της Εταιρείας μελετών και τη στοχοθεσία σχετικά με το παρόν πόνημα.

Ο Δήμαρχος έθεσε τον πήχη ένα βήμα μπροστά, με τις εργασίες που εκπονούνται ήδη για το Λαύριο, την μελέτη για την σκάλα της γαλλικής και ακόμη  την μελέτη για το θεματικό πάρκο και τις γεωδιαδρομές του Λαυρίου που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

 

Κι ακόμη ο Μιχ. Φύτρος, νέος επιστήμονας, απολύτως προσγειωμένος στο θετικό ρόλο του ακάματου νέου που κοιτάει ψηλά αλλά προσδιορίζει το μέλλον μέσα από τη μέθοδο και τη σκληρή δουλειά.

Θετική η παρουσία και των λοιπών 
υποστηρικτών της εκδήλωσης, της ΔΙΑΜΕΤΑΛ, του Κέντρου Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης Λαυρίου και του ΑΙΓΕΑ ΑΜΚΕ. 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [8.83 MB]

Στους ομιλητές του συμποσίου ο πάντα εξαιρετικός Δημήτρης Μπίτζιος (συνημμένη εργασία) και ο Γεώργιος Θεοδώρου, καθηγητής Παλαιοντολογίας, που κόσμησαν με την παρουσία τους το συμπόσιο. Ο κος Θεοδώορυ εστίασε στην ανάδειξη των παλαιοντολογικών
θησαυρών της χώρας μας που παραμένουν αναξιοποίητοι παρόλο που
βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και είναι εύκολα προσβάσιμοι .
Ενδιαφέρουσες επίσης οι ομιλίες για τη ζωή στα σπήλαια του Κ. Μπακολίτσα, αλλά και και του Π. Καρούτσου καθώς και του καθηγητή Γ. Λαζαρίδη. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τους υπόλοιπους ομιλητές.

Και το σπουδαιότερο: πολλοί νέοι επιστήμονες έδωσαν το παρόν και μαζί με αυτούς αναπτερώθηκε η ελπίδα ότι κάτι θετικό μπορεί να γίνει στον τομέα των Γεωεπιστημών,  στο παρόν και στο μέλλον..

 

[Τζεφέρης Πέτρος, οι φωτογραφίες του Ηρακλή Κατσάρου]

Ορυκτοθήρες, στα μεταλλεία της Λαυρεωτικής 

Σχετικά Άρθρα