ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Διήμερο Διαζώματος στο Λαύριο!

Tην περιοχή του Λαυρίου διάλεξε φέτος το Διάζωμα για να πραγματοποιήσει την 11η Γενική του Συνέλευση, που ήταν συνάμα και συμβολική και γιορταστική μιας και το σωματείο συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας

Πλημμύρισε από τα μέλη και τους φίλους του Διαζώματος η γη της Λαυρεωτικής το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τόση προσέλευση θα ζήλευε και η κόμισσα της Γερσέης, όταν επισκέφτηκε τον ίδιο τόπο, τον Φεβρουάριο του 1888. Στα γραφεία της Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρείου (σημερινό Δημαρχείο) την υποδέχτηκαν τα διευθυντικά στελέχη της, οι αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου. Όλοι, βλέπετε, θέλαν να δουν από κοντά την Λαίδη Γέρσευ και να χαρούν την άφιξη τόσο υψηλών επισκεπτών. Τα ελλιμενισμένα αγγλικά ατμόπλοια ήταν σημαιοστολισμένα και χαιρέτιζαν την άφιξη των σημαινόντων επισκεπτών.

Και κυρίως την άφιξη της Λαίδης Γκάλαγουευ, επιστήθιας φίλης της κόμισσας και αδελφής του πρωθυπουργού της Αγγλίας, λόρδου Σώλσβαρυ. Η Γκάλαγουευ συνόδευε την κόμισσα στο περιηγητικό της ταξίδι στην Ελλάδα που διήρκεσε ένα μήνα. Την υψηλή συντροφιά υποδέχτηκαν και ξενάγησαν ο υπουργός Ναυτικών Γεώργιος Θεοτόκης και ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρείου, Ανδρέας Κορδέλλας.

Αυτόν τον τόπο, για άλλους λόγους βέβαια, διάλεξε φέτος το Διάζωμα για να πραγματοποιήσει την 11η Γενική του Συνέλευση, που ήταν συνάμα και συμβολική και γιορταστική μιας και το σωματείο συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας. Αν και διανύει τα νεανικά του χρόνια και διακρίνεται από τον ενθουσιασμό,την όρεξη,την αισιοδοξία και τα χαμόγελα της νεότητας, το έργο του χαρακτηρίζεται από περισσή ωριμότητα. Με κυριότερο επίτευγμα το ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει και να προωθήσει την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την κυβέρνηση, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και άλλους θεσμικούς φορείς (Πανεπιστήμια).
Στην διάρκεια του διήμερου έγινε περιήγηση και ξενάγηση στα αρχαία μεταλλευτικά πλυντήρια της Σούριζας, στο αρχαίο θέατρο του Θορικού και στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Χώρους εντυπωσιακούς και εν πολλοίς άγνωστους.
Και ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρουσιάσεις δεν μπορώ να μην αναφέρω την ανακοίνωση του μετεωρολόγου Σταύρου Κολυδά από μία έρευνα στον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο που ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο. Σε  “καρότα πάγου”, τομές δηλαδή των παγετώνων της Γροιλανδίας, βρέθηκαν ίχνη από την σκόνη που προέκυψε από την εκμετάλλευση των αρχαίων λατομείων αργυρούχου μόλυβδου του Λαυρίου. Αν αναρωτιέστε πόσο απέχει η παρθένα Γροιλανδία όπου εγκλωβίστηκαν τα αερολύματα της εποχής,ιδού η απάντηση ευθύς αμέσως: μόνον 4600 χιλιόμετρα.
Κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης “Τριλογία της Αθήνας: Eλευσίνα – Αθήνα- Λαύριο” . Τα τρία δηλαδή κέντρα της Αττικής και του Αθηναϊκού κράτους. Το θρησκευτικό στην Ελευσίνα, το διοικητικό στο Άστυ και το οικονομικό στο Λαύριο.
Καλή επιτυχία λοιπόν στην υλοποίηση των στόχων και καλή αντάμωση του χρόνου!

[by George Kostopoulos]

Σχετικά Άρθρα