ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Στην Ισλανδία η γεωθερμία θερμαίνει πεζοδρόμια όταν δεν παίζει …ποδόσφαιρο!

Η πρόσβαση σε γήπεδα ποδοσφαίρου θερμαινόμενα όλο το χρόνο από γεωθερμική ενέργεια είναι ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν για την πρόσφατη επιτυχία της Ισλανδίας στο ποδόσφαιρο. Η εθνική ομάδα των γυναικών συμμετείχε στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η ομάδα των ανδρών έπαιξε στο Euro 2016 στη Γαλλία. Φωτογραφία / Vilhelm Gunnarsson

1. Το 4% της γεωθερμικής ενέργειας χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των πισίνων.Η γεωθερμική ενέργεια  στην Ισλανδία είναι παντού γύρω σου. Παρέχει μια πλούσια πηγή πράσινης, ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά η γεωθερμική ενέργεια είναι χρήσιμη και για αμέτρητα άλλα πράγματα. Ακολουθεί ο κατάλογος των εννέα τρόπων με τους οποίους η γεωθερμική ενέργεια και το ζεστό νερό χρησιμοποιούνται στην Ισλανδία. Κάποιοι μπορεί να σας εκπλήξουν!

2. ..και για να παρέχει στο Ρέικιαβικ στους πολίτες του τη δική τους παραλία κολύμβησης!
3  Για το σύνολο της παραγωγής σε  ντομάτες και αγγούρια της Ισλανδίας
4. Για τη θέρμανση των αγρών παραγωγής πατάτας
5. Για την θέρμανση των γηπέδων ποδοσφαίρου
6. Για την ξήρανση φυκιών που εν συνεχεία χρησιμοποιούνται  για την παρασκευή αλεύρων από οργανικά φύκια για λίπασμα ή ζωοτροφές (Τhorverk στη Δυτική Ισλανδία).
7. Για την ξήρανση κεφαλών βακαλάου που όχι μόνο δεν είναι “απόβλητο” αλλά αποτελεί ένα πολύτιμο προϊόν εξαγωγής.
8. Για την λειτουργία θερμαινόμενων πεζοδρομίων και χώρων στάθμευσης που έτσι παραμένουν απαλλαγμένοι από χιόνι και πάγο, χάρη στη γεωθερμική ενέργεια. Πράγματι, το το γεωθερμικό νερό των 85 ° C (185 ° F) που εισέρχεται στα οικιακά συστήματα θέρμανσης χάνει μεγάλο μέρος της θερμότητας και της ενέργειας καθώς θερμαίνει ισλανδικά σπίτια. Αλλά όχι όλη, δεδομένου ότι το νερό επιστροφής είναι περίπου 35 ° C (95 ° F) ζεστό. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το νερό επιστροφής χρησιμοποιείται επίσης όλο και περισσότερο για συστήματα τήξης και απόψυξης του χιονιού. Σήμερα, οι περισσότεροι νέοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στην Ισλανδία εγκαθίστανται με συστήματα τήξης χιονιού. Τα δημόσια πεζοδρόμια, καθώς και τα ιδιωτικά μονοπάτια και οι οδοί διαμονής είναι επίσης ολοένα και πιο εξοπλισμένοι με συστήματα τήξης χιονιού.
9. Και φυσικά για την λειτουργία κάθε είδους βιομηχανικής εφαρμογής με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας επέτρεψε  στην Ισλανδία να προσελκύσει περιβαλλοντικά συνειδητές ενεργειακά εντατικές βιομηχανίες. Η Verne Global, η οποία διαχειρίζεται δεδομένα σε μια πανεπιστημιούπολη των 44 στρεμμάτων στην πόλη Reykjanesbær, αναφέρει ότι το κέντρο τους τροφοδοτείται με 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Ας δούμε πως περιέγραψε την χρήση της γεωθερμίας για τα γήπεδα ποδοσφαίρου (Νο.5 ανωτέρω)   ο συνάδελφος Λ. Γεωργαλάς στο protagon:

Την τελευταία τριετία οι Ισλανδοί, μια χώρα με μόλις 335.000 κατοίκους γράφουν το δικό τους ποδοσφαιρικό παραμύθι. Τους είδαμε στο Euro 2016, όπου προκρίθηκαν στους «8» νικώντας την Αγγλία με 2-1 και αποκλείστηκαν στη συνέχεια από τη Γαλλία με 5-2. Στη συνέχεια τους είδαμε το καλοκαίρι Καταγράφηκαν όμως ως το μικρότερο κράτος που συμμετείχε ποτέ σε Μουντιάλ. Για να φτάσουν όμως στη Ρωσία, κατέκτησαν τη πρώτη θέση σε έναν όμιλο με Κροατία, Τουρκία, Ουκρανία, Φιλανδία και Κόσοβο. Να θυμίσουμε ότι στο τελευταίο αγώνα είχε κερδίσει τη Τουρκία με 3-0 μέσα στη Κωνσταντινούπολη.

Ποιο όμως είναι, πέρα από τη θέληση, το ιδιαίτερo μυστικό τους;

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη στη Φλωρεντία από τον IRENA (International Renewable Energy Agency) και την Ιταλική κυβέρνηση η πρώτη διάσκεψη του Global Geothermal Alliance.Κεντρικός ομιλητής της διάσκεψης ήταν ο H.E. Ólafur Grímsson, πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας, ο οποίος αναφερόμενος στα επιτεύγματα της χώρας του από την αξιοποίηση της γεωθερμίας, μας αποκάλυψε ότι ακόμα και οι επιτυχημένες παρουσίες της ομάδας ποδοσφαίρου οφείλονται στη γεωθερμία.  Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των ποδοσφαιρικών γηπέδων, επιτρέποντας στους Ισλανδούς ποδοσφαιριστές να εξασκηθούν σε υπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια του έτους. Το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ρέικιαβικ για να θερμανθεί με γεωθερμική ενέργεια ανοίχτηκε στην περιοχή αναψυχής Laugardalur το 1984 και έκτοτε όλα τα νέα γήπεδα ποδοσφαίρου εξοπλίστηκαν με αντίστοιχο σύστημα θέρμανσης. Σήμερα η πόλη του Ρέικιαβικ έχει 10 θερμαινόμενα γήπεδα ενώ υπάρχουν επιπλέον, στα σχολεία του Ρέικιαβικ άλλα 36 μικρότερα θερμαινόμενα γήπεδα.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ισλανδία πέρασε από μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, εξαρτώμενη ενεργειακά από την τύρφη και τον εισαγόμενο άνθρακα, σε μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπου σχεδόν όλη η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές

Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος IDDP (Iceland Deep Drilling Project) για την αξιοποίηση υψηλότερων θερμοκρασιών, ολοκληρώθηκε γεώτρηση βάθους 4.659 μ. με τελική θερμοκρασία 427°C. Λέγεται ότι η αξιοποίηση των νέων αναπτυσσόμενων τεχνολογιών θα επιφέρει ακόμα και δεκαπλασιασμό της σημερινής παραγόμενης γεωθερμικής ενέργειας.Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ισλανδία πέρασε από μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, εξαρτώμενη ενεργειακά από την τύρφη και τον εισαγόμενο άνθρακα, σε μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπου σχεδόν όλη η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ειδικότερα για τη γεωθερμία, οι εγκαταστάσεις γεωθερμικής ενέργειας παράγουν σήμερα το 25% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ οι θερμικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται στην ουσία από τα δίκτυα τηλεθέρμανσης. Καταγράφονται αξιόλογες εφαρμογές σε πισίνες ιχθυοκαλλιέργειες, θερμοκήπια, βιομηχανική χρήση, σε πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης (για να λιώνουν τα χιόνια, και η κίνηση να γίνεται με ασφάλεια) και φυσικά στη θέρμανση χώρων, όπου περίπου 9/10 νοικοκυριά θερμαίνονται με γεωθερμική ενέργεια.

Η βιώσιμη και ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πηγών μιας χώρας, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, προσφέρει ευημερία στους κατοίκους της χώρας και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισλανδία.

Στη χώρα μας, και ιδιαίτερα για τη γεωθερμία, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παρουσιάζεται, κυρίως στη Β. Ελλάδα, αξιόλογη κινητικότητα στο τομέα της κάλυψης θερμικών αναγκών, ενώ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, μας κυνηγούν σφάλματα του παρελθόντος, όταν η τεχνολογία σήμερα έχει κάνει άλματα.
Δίπλα μας η Ιταλία είναι 6η παγκοσμίως με εγκατεστημένη ισχύ 944 MW (πρώτη εφαρμογή 1904 Larderello) ενώ η Τουρκία μόλις πέρασε στη 4η θέση παγκοσμίως με εγκατεστημένη ισχύ 1.005 MW. Η πολυπόθητη ανάπτυξη απαιτεί σοβαρότητα και τόλμη. Η διατήρηση της ισχύουσας κατάσταση με την εισαγωγή ενεργειακών πόρων αποτελεί τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία.

Δείτε κι εδώ: UEFA Euro 2016: how geothermal fuelled the football dreams of Iceland

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα