ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ/ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

Απάντηση του ΥΠΕΝ σε κοινοβουλευτικό έλεγχο αναφορικά με την γεωθερμία στην Νίσυρο

Διευκρινήσεις σε ερώτημα του βουλευτή κ. Κόνσολα αναφορικά με τη Γεωθερμία της Νισύρου, παρείχε ο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 

Ερώτηση ενώπιον της Βουλής με θέμα “Μονομερείς ενέργειες της διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε στη Νίσυρο” κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας στην ερώτησή του επισημαίνει ότι η Νίσυρος ανήκει στις περιοχές υψηλού ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου και σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και μελέτες η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα, συνιστά επικίνδυνη επιλογή.Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε απάντησή του, τον Ιούλιο του 2016 ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχε διαβεβαιώσει το Βουλευτή ότι η εταιρεία δεν θα προχωρούσε σε καμία ενέργεια χωρίς την αποδοχή και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι, πέρα από τις μονομερείς κινήσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Νισύρου, υπάρχει και παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/35, που προβλέπει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα.

Ο κ. Κόνσολας ερωτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση, αν είναι σε θέση να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι η εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας σε ενεργές ηφαιστειακές περιοχές, όπως η Νίσυρος, δεν εγκυμονεί κινδύνους, αλλά και γιατί δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις για ήπιες μορφές εκμετάλλευσης όπως η χαμηλή ενθαλπία.

Η πλήρης ερώτηση του βουλευτή ΕΔΩ

 
Διευκρινήσεις στην ανωτέρω ερώτηση παρείχε το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του οποίου την πλήρη απάντηση κοινοποιούμε παρακάτω.
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [303.65 KB]

Παράλληλα,  διευκρινήσεις για όλα τα θιγόμενα ζητήματα έδωσε και η ΔΕΗ ΑΝ  με επιστολή της,  με τα ακόλουθα κύρια σημεία της απάντησης: 

1. H ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, καθώς βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία έρευνας του δυναμικού, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Είναι σαφές συνεπώς, ότι η εταιρία δεν έχει προβεί σε μονομερείς ενέργειες όπως λανθασμένα αναφέρεται στην Ερώτηση του κύριου Βουλευτή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανένα έργο στη Νίσυρο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένα από όλες τις διοικήσεις της.

2. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, το δυναμικό ενός γεωθερμικού πεδίου δεν είναι συνάρτηση της έκτασης του στην επιφάνεια της γης. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σχεδιάσει και προτείνει την εγκατάσταση γεωθερμοηλεκτρικής μονάδας μικρής ισχύος (έως 5 MW), σε απομακρυσμένη τοποθεσία, εκτός Καλδέρας. Πρόκειται για μία μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας ολικής επανεισαγωγής/μηδενικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, να συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση του ζητήματος πόσιμου νερού για τη Νίσυρο, μέσω της αφαλάτωσης και ακόμη να εφαρμοστεί για την τηλεθέρμανση κατοικιών και θερμοκηπίων.

File:Larderello 001.JPG
View of Larderello with one of the biggest geothermal plant in Italy In the whole country, there are 33 active geothermal plants with a total capacity of 772 MW

4. Τέλος, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τη γεωθερμία, οι καινοτόμες δράσεις του οποίου περιγράφονται επίσης  σε γενικές γραμμές στην απάντηση, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης χαμηλής ενθαλπίας, σε περιοχές που δεν υφίσταται χαρακτηρισμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας, όπως στην περίπτωση της Νισύρου. Επισημαίνεται τέλος, ότι τυχόν δραστηριότητα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο μέλλον, δεν εμποδίζει την παράλληλη αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο από οποιοδήποτε άλλο φορέα.3. Σχετικά με το εάν η αξιοποίηση του εν λόγω γεωθερμικού πεδίου εγκυμονεί κινδύνους λόγω των
ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει το νησί της Νισύρου, τα αποτελέσματα των ερευνών επιστημονικών φορέων, όπως το ΙΓΜΕ, καθώς και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη διαδικασία έρευνας, την εγκατάσταση και τη λειτουργία μιας γεωθερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής στη Νίσυρο.

 
[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]
 

Σχετικά Άρθρα