ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξόρυξη, Πολιτισμός και Τουρισμός! (IV)

Τα θειωρυχεία Μήλου λειτούργησαν έως το 1960, ενώ η επιχείρηση έκλεισε οριστικά το 1978. Ωστόσο αντί η περιοχή να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε έναν επισκέψιμο χώρο, αφέθηκε στην τύχη της.
Οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και τα μέτωπα εξόρυξης των θειωρυχείων Μήλου σήμερα έχουν εξελιχθεί σε κλασικός σταθμός στην περιήγηση του νησιού για χιλιάδες επισκέπτες.

Θειωρυχεία Μήλου. Η γεωλογία του νησιού έδωσε ένα ξεχωριστό ορυκτό πλούτο η εκμετάλλευση του οποίου καθόρισε την ιστορία του, την εξέλιξή του και τον πολιτισμό του από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Κλασικό δείγμα αυτής της ιστορίας αποτελούν τα θειωρυχεία με κλασικές εγκαταστάσεις ενός τυπικού ορυχείου του μεσοπολέμου κατά τη δεκαετία του 1930.

Μεταξύ 1890-1905 τα Θειωρυχεία λειτούργησαν  από την Εταιρεία Δημοσίων και Δημοτικών Έργων. Το 1905 η λειτουργία τους σταμάτησε λόγω παραγωγής φθηνού θείου στην Αμερική, 1910-1918 λειτούργησαν σποραδικά, ενώ την δεκαετία του 30’ υπήρξε πλήρης λειτουργία και δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα. Τα θειωρυχεία λειτούργησαν έως το 1960, ενώ η επιχείρηση έκλεισε οριστικά το 1978.

Ωστόσο αντί να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε έναν επισκέψιμο χώρο, αφέθηκε στην τύχη του.

Το χρώμα του θειαφιού και της σκουριάς στα βράχια, η όμορφη παραλία στη ΝΑ Μήλο και ό,τι απέμεινε από τη λεηλασία των ερειπομένων εγκαταστάσεων τω θειωρυχείων… φτάνει για να αποτελέσει τουριστικό προϊόν!!

Τα θειωρυχεία σήμερα έχουν γίνει από ξηρά και από θάλασσα κλασικός σταθμός στην περιήγηση του νησιού για χιλιάδες επισκέπτες.Το χρώμα του θειαφιού και της σκουριάς στα βράχια και την που παραλία που βρίσκονται, οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις τα μέτωπα εξόρυξης , τα παλιά γραφεία, τα παλιά εργαλεία, βαγόνια σκουριασμένα πάνω στις ράγες τους, προξενούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον επισκέπτη και άλλα πρότυπα ζωής και δουλειάς.




Απολιθωμένο δάσος Λέσβου. Το απολιθωμένο δάσος δημιουργήθηκε πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μοναδικό μνημείο της γεωλογικής κληρονομιάς του τόπου.

Δημιουργήθηκε χάρη στην έντονη ηφαιστειότητα του Αιγαίου, αποτέλεσμα της βύθισης της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική.

Η Λέσβος είναι ένα κλασικό ηφαιστειογενές νησί του Αιγαίου. Στην περιοχή αυτή υπήρξαν έντονα ηφαιστειακά φαινόμενα με εκρηκτικές και εκχυτικές φάσεις.

Αυτά ήταν και η αιτία δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους. Εκτοξεύτηκε τεράστια ποσότητα ηφαιστειακής στάχτης που κάλυψε τα πάντα στην περιοχή του δάσους.

Μετά τις ηφαιστειακές εκρήξεις ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλες λασπορροές, οι οποίες σκέπασαν τελείως το δάσος. Η απολίθωση ξεκινά μετά την πάροδο του ηφαιστειακού παροξυσμού με το διοξείδιο του πυριτίου να αντικαθιστά την οργανική φυτική ουσία των δένδρων.

Αυτά τα φαινόμενα, έδωσαν μοναδικές εικόνες από τους απολιθωμένους κορμούς των δένδρων, καθιστώντας το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου παγκόσμιο

αξιοθέατο και σταθμό κάθε επισκέπτη του νησιού. Χιλιάδες τουρίστες θα περάσουν κάθε χρόνο από εκεί, θαυμάζοντας το μοναδικό αυτό δημιούργημα της ηφαιστειότητας του Αιγαίου.

Πηγή http://www.petrifiedforest.gr/

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα