ΑΔΡΑΝΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα σελίδα για την Ελλάκτωρ

Ο έλεγχος του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας περνά στην πρωτοβουλία Change4Ellaktor, των αδερφών Καλλιτσάντση

Καθοριστική για την εξέλιξη της ψηφοφορίας στάθηκε η στάση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και ειδικότερα του Global X και της Generali, η ψήφος των οποίων άνοιξε τη διαφορά.Η πρόταση της Change4Ellaktor για ανάκληση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου έγινε αποδεκτή από το 52,92% των μετοχών.Ιστορική αλλαγή φέρνει η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ. Μετά από μια διαδικασία θρίλερ που διήρκεσε πάνω από 3,5 ώρες ο έλεγχος του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας περνά στην πρωτοβουλία Change4Ellaktor, των αδερφών Καλλιτσάντση, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά εξέλιξη και αφού προηγουμένως οι μέτοχοι έγιναν αποδέκτες των προτάσεων και των εισηγήσεων που παρουσίασαν οι δυο πλευρές, δηλαδή οι κύριοι Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Λεωνίδας Μπόμπολας.

Η απορρόφηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδελφών Καλλιτσάντση από τον όμιλο Μπόμπολα έγινε το 1999, σε μια εποχή που ξεκινούσε η νέα «χρυσή εποχή» για την κατασκευή, κυρίως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου. Ακολούθησαν η επίσης κατασκευαστική ΤΕΒ και άλλες τεχνικές εταιρείες.

Από την αρχή ήταν φανερή η διαφορετική «χημεία» των δύο πλευρών, που όμως δεν αποτελούσε εμπόδιο όσο υπήρχαν έργα και, κυρίως, ομαλή ροή εσόδων.

Τα τελευταία δύο χρόνια κορυφώθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ, δηλαδή των Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση από την μία πλευρά και των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα από την άλλη πλευρά, αναφορικά με την επιχειρηματική στρατηγική που ο όμιλος θα πρέπει να ακολουθήσει.

Κορύφωση της διάστασης αυτής ως προς τη χάραξη στρατηγικής υπήρξε η κίνηση Change4Ellaktor που δημιούργησε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης της οποίας βασικός άξονας ήταν η απομάκρυνση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελλάκτωρ και η εξ ολοκλήρου αντικατάστασή του με νέα μέλη.

Αυτό που ακολουθεί είναι η αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελλάκτωρ με νέα μέλη και η τοποθέτηση σε αυτό ως επικεφαλής του Γιώργου Προβόπουλου. Μια επιλογή που θεωρείται ότι βάρυνε θετικά στα funds για την υπερψήφιση της πρότασης Καλλιτσάντση.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο καταλαμβάνουν τις θέσεις του προέδρου ο Γιώργος Προβόπουλος, του διευθύνοντα συμβούλου ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ενώ ως μέλη τίθενται οι Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας (Ανεξάρτητο Μέλος), Αλέξιος Κομνηνός (Ανεξάρτητο Μέλος), Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη (Ανεξάρτητο Μέλος) και Ελένη Παπακωνσταντίνου (Ανεξάρτητο Μέλος).

Η αναδιοργάνωση του ομίλου

Παράλληλα η αναδιοργάνωση του Ομίλου θα εστιάσει στην αφαίρεση των στεγανών μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτήτων για την αποτελεσματική επίτευξη συνεργειών, ενώ εντός 90 ημερών θα τοποθετηθούν καταξιωμένα στελέχη στις βασικές θέσεις από όπου σήμερα απουσιάζουν, όπως αυτή του Chief Financial Officer.

Η αναδιάρθρωση της Ελλάκτωρ σε επίπεδο νομικών οντοτήτων θα στοχεύσει στον εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης και τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

Ως προς το στρατηγικό πλάνο της Ελλάκτωρ η εστίαση παραμένει σε κατασκευή (προβλέποντας την εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ ώστε αυτή να μπορεί να δραστηριοποιείται κερδοφόρα στο εξωτερικό), παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων και αιολικά πάρκα.

Ειδικότερα ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες σε κάθε μία από τις επιμέρους δραστηριότητες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνεται:

Κατασκευή: προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι απλής αύξησης του ανεκτέλεστου, εστίαση σε έργα που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εμπειρίας κι ανάδειξη νέων ανθρώπων μέσα από την εταιρεία σε θέσεις κλειδιά, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση των εμπειρότερων στελεχών.

Παραχωρήσεις: επέκταση των ώριμων παραχωρήσεων και κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων για τη διεκδίκηση νέων έργων υπό παραχώρηση.

Αιολικά πάρκα: υλοποίηση του υπάρχοντος επενδυτικού πλάνου κι αξιοποίηση των προβλεπόμενων θετικών ταμειακών ροών.

Περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων): αποκατάσταση της φήμης της εταιρείας και διεκδίκηση των πολλαπλών ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπόλοιπες δραστηριότητες: επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου στο real estate κι εξέταση ευκαιριών ρευστοποίησης μη στρατηγικών δραστηριοτήτων

Αναφερόμενος στις αποφάσεις των μετόχων κατά τη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δήλωσε:

“Ζητήσαμε από τους μετόχους να πιστέψουν και πάλι στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να στηρίξουν την πρότασή μας για μία συνολική, ρεαλιστική και συγκεκριμένη αλλαγή στις δομές, στη λειτουργία και στη στρατηγική του Ομίλου, να εμπιστευθούν ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μέτοχοι με τη ψήφο τους μας έδωσαν σήμερα μία ξεκάθαρη και σαφή εντολή. Είναι δική μας υποχρέωση και καθήκον τώρα να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους. Η επόμενη ημέρα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκίνησε ήδη. Όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι θα δουλέψουμε για να αποδείξουμε πως ο Όμιλος δεν βρίσκεται τυχαία σε ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τη γνώση, έχουμε τους ανθρώπους και πλέον έχουμε νέα Διοίκηση και νέο συγκεκριμένο πλάνο, για να επιστρέψει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκεί που ανήκει, στην κορυφή. Για να επιστρέψει ο Όμιλος στους μετόχους αυτό που δικαιούνται, μακροχρόνια αξία”.

Σχετικά Άρθρα