ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι τεκτονικές πλάκες του νοτιοαιγαιακού χώρου συνδέονται με την ανάπτυξη και την ευημερία της Χώρας μας (IV)

File:Fira.jpg

ΦΩΤΟ 14: Το μοναδικής ομορφιάς ηφαιστειακό τοπίο στα Φηρά της Σαντορίνης με τις εναλλαγές ηφαιστειακής τέφρας και λαβών. Στην κορυφή “αναρριχημένα” τα κάτασπρα σπίτια προσδίδουν μια εντυπωσιακή εικόνα που κοσμεί όλα τα διεθνή έγκριτα τουριστικά έντυπα προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλο το χρόνο. Φωτογραφίες Βικιπαίδεια.

[Από Δ. Μπίτζιο Dr. Γεωλόγο – Κοιτασματολόγο] [by Dr. D. Bitzios]

Συμπερασματικά (για τους υδρογονάνθρακες) οι δυνατότητες ανακάλυψης οικονομικά αξιόλογων συγκεντρώσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου νότια της Κρήτης είναι εξαιρετικά σημαντικές και δεδομένων των δυσκολιών όπως της γεωλογικής πολυπλοκότητας σε συνδυασμό με τα μεγάλα βάθη, θα πρέπει να τύχει αμέσου ερευνητικού σχεδιασμού και σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ώστε να μειωθούν τα ρίσκα. Οι γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν προχωρήσει στις γεωτρητικές έρευνες με επιτυχία εντοπίζοντας τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου (ΦΩΤΟ 13) όπως στην ΑΟΖ του Ισραήλ το “Leviathan” (620bm 3) και το “Tamar” (280bm 3), στην ΑΟΖ της Αιγύπτου τo γιγαντιαίο “Zohr” (850bm 3) και στην ΑΟΖ της Κύπρου το “Αφροδίτη”(140 bm 3) και τελευταία το “Καλυψώ”.

ΦΩΤΟ 15: H εκπληκτικής ομορφιάς πασίγνωστη παραλία “Σαρακίνικο” της Μήλου. Εντυπωσιακή η “αρμονική” αντίθεση των άσπρων ηφαιστειακών τόφων με τα καταγάλανα νερά. Πάνω φωτογραφία από P. Tzeferis 2013 και κάτω φωτο από την ιστοσελίδα του newsbeast, 2016.

Και το μεγάλο και εύλογο ερώτημα είναι ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε στα ανάλογα γεωλογικά περιβάλλοντα Νότια της Κρήτης, προχωρούμε άραγε με γοργούς ρυθμούς και με στρατηγικό σχεδιασμό;;;;

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών του Αιγαιακού χώρου όχι μόνο διαμόρφωσαν το ανάγλυφο που αντικρίζουμε σήμερα, αλλά διαδραμάτισαν και καθοριστικό ρόλο και στην ανάπτυξη των ανθρώπινων πολιτισμών. Τα Νοτιοαιγαιοπελαγίτικα τοπία και μάλιστα τα ηφαιστειακά νησιά όπως της Σαντορίνης, της Μήλου, της Κιμώλου, της Νισύρου κ.α. προσφέρουν εντυπωσιακής ομορφιάς εικόνες με το καταγάλανο της θάλασσας που έρχεται σε μία “αρμονική” αντίθεση με τα κατάλευκα σπίτια πολλές φορές να “αναρριχώνται” το ένα δίπλα ή ακόμη και πάνω στα άλλα, σε απόκρημνα ηφαιστειακά πετρώματα όπως τα ανεπανάληπτα τοπία της καλδέρας στη Σαντορίνη (ΦΩΤΟ 14).

 Οι εκπληκτικές παραλίες στους άσπρους τόφους της Νήσου Μήλου (ΦΩΤΟ 15) που έχουν γίνει “σημείο κατατεθέν” του νησιού ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, που σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Τα υπέροχα μνημεία του προϊστορικού πολιτισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης (ΦΩΤΟ 6), τα υπόσκαφα στην Οία και σε άλλους οικισμούς της Σαντορίνης, οι κατακόμβες της Τρυπητής της Μήλου (ΦΩΤΟ 16) που είναι ένα ταφικό πρωτοχριστιανικό υπόγειο νεκροταφείο σκαμμένο σε μαλακό ηφαιστειακό τόφο, αποτελούν δείγματα μοναδικής αξίας Πολιτιστικής κληρονομιάς. Τελευταία όλο και κερδίζει έδαφος ο εναλλακτικός και εκπαιδευτικός τουρισμός. Στα πλαίσια αυτά τα νησιά του Αιγαίου έχουν να επιδείξουν θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για οργάνωση γεωδιαδρομών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η καλδέρα του ηφαιστειακού νησιού Νισύρου, καθώς και οι ατμίδες της νέας Καμένης στη Σαντορίνη κ.α. Ενώ διανοίγονται προοπτικές για ίδρυση μόνιμων διεθνών ερευνητικών κέντρων μελέτης των “ακτουαλιστικών μοντέλων” της ηφαιστειότητας.

ΦΩΤΟ 16: Κατακόμβες στην Τρυπητή της Μήλου, τόποι λατρείας των πρώτων Χριστιανών. Προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και έχουν συνδεθεί με την τουριστική κίνηση του νησιού. Η φωτογραφία από τo άρθρο του Α. Ευθυμίου στον ιστότοπο “ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ”.

Συμπερασματικά το μορφολογικό τοπίο του Αιγαίου που δημιουργήθηκε από τη γεωδυναμική του Αιγαίου και ο Αιγαιακός πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και όπως αναφέρει ο επιστήμονας Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος και Συγγραφέας Α. Καπετάνιος, 2018: “το Ελληνικό τοπίο, είναι αποτέλεσμα πράξεων και λειτουργιών, που προκύπτουν από οικοσύστημα στα οποία ο άνθρωπος κατά το μάλλον η ήττον συμμετέχει και πάντως τα επηρεάζει με τον τρόπο του να ενεργεί στη γη”.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ. Το Ορυκτό και Ενεργειακό δυναμικό του Αιγαίου αλλά και η διαμόρφωση του Αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, που συνδέεται με τον Αιγαιακό μας πολιτισμό δεν είναι τυχαία συμβάντα. Συνδέονται άρρηκτα με τη τεκτονική και ιδιαίτερα την νεοτεκτονική γεωδυναμική δράση και την κινηματική των τεκτονικών πλακών του Αιγαίου. Ο πλούτος αυτός, που περιλαμβάνει μεγάλα αποθέματα και νέες προοπτικές εντοπισμού πλούσιων ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, εκπληκτικά παραθαλάσσια τοπία σε συνδυασμό με τη μοναδική πολιτιστική και γεωλογική –μεταλλευτική μας κληρονομιά, αποτελεί στοιχείο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και της παρακμής της χώρας μας.

Το ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ. Γι’ αυτό θα πρέπει “ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ”.


Δείτε το προηγούμενο μέρος του άρθρου (ΙΙΙ)

Δείτε το άρθρο από την αρχή

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:


Π. Βεργούλης, 2016: Εξόρυξη ή Τουρισμός : Μήλος.
Βικιπαίδεια : Σαντορίνη.
Γ. Βουγιουκαλάκης : Θήρα 1613 π.Χ. Η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Greek Travel Pages: Φωτογραφία της Λουτρόπολης των Μεθάνων.
Α. Ευθυμίου, 2017: Οικατακόμβες της Μήλου.
Huguen, C., Mascle, J., Woodside, J. M., Zitter, T. 2005: An in situ and near- bottom study of Mud Volcanoes in the Eastern Mediterranean Pre-Collisionnal Setting. Deep Sea Res. I 52. 

Η. Κονοφάγος, 2018: Προοπτικές έρευνας και εκμετάλλευσης εγχώριων υδρογονανθράκων. Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας το 2030 με ορίζοντα 2050. Ομάδα εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.
Νewsbeast 2016: Μήλος ηομορφιά που άφησε πίσω του ένα Ηφαίστειο. Το νησί του Αιγαίου με τους ηφαιστειακούς τόφους.

Newsbomb, 2014: Χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας της Ελλάδας.
ΟΑΣΠ: Αμοργός 1956.
ΟΑΣΠ: Σεισμοί και Ελλαδικόςχώρος.
Π. Τζεφέρης, 2013: «Miloterranean Geo Experience»: Μια καινοτομική εμπειρία. Πηγή από τον Ιστότοπο http://rizopoulospost.com/
Π. Τζεφέρης, 2014: Το ιστορικό τηςΓεωθερμίας στη Μήλο – Κίμωλο.
Π. Τζεφέρης, 2017: Οι γεωδιαδρομέςτης Μήλου.
Π. Τζεφέρης, 2017: Μπετονίτης και Περλίτης: Ο απολογισμός του 2016.
Π. Τζεφέρης, 2018: Το γεωθερμικό παράδειγμα των Αζορών. Μας ενδιαφέρει;
Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ: Κεφ.4 Τεκτονική Εξέλιξη του Ελληνικού Ορογενούς. Γεωμετρία και Κινηματική της Παραμόρφωσης.
Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ: Κεφ.5 Νεοτεκτονική Εξέλιξη και Ενεργός Γεωδυναμική κατάσταση του Ελληνικούχώρου.
Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος.
Α. Φώσκολος, Η. Κονοφάγος, A. Bruneton, 2012: Οι συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες και η ταυτόχρονη ύπαρξη πρίσματος επαύξησης και λασποηφαιστείων στην υπεράκτιο νότια Κρήτη. Νέες προοπτικές εντοπισμού κοιταγμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ακαδημία Αθηνών, Ελληνικοί Υδρογονάθρακες από την Έρευνα στην Εκμετάλλευση.
www.santoriniinfo.gr : Φωτογραφία Ακρωτηρίου Σαντορίνης από Δημήτρης Ασιθιανάκης.
www.milosminingmuseum.com/ο…της-μήλου/o-ορυκτός-πλούτος-της-μήλου/ Ο Ορυκτός πλούτος της Μήλου . Σύγχρονη παραγωγική δραστηριότητα. Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου.
Το μεγάλο σχέδιο των αγωγών. Η στρατηγική απάντηση Ελλάδας- Κύπρου –Ισραήλ (περιλαμβάνεται και σχεδιάγραμμα της θέσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίσθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο από Middle East Economic Survey).

Σχετικά Άρθρα