-->

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Μιχ. Βερροιόπουλος: Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα

Μια επιτυχής προσέγγιση στο όλο θέμα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα σε εθνικό επίπεδο εξοικονομώντας υπολογίσιμα ποσά ενέργειας σε όλους τους κλάδους.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΙΕΝΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, με θέμα «Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα», ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μιχ. Βερροιόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που καταβάλλει το ΥΠΕΝ στην προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα από καθιερωμένα προγράμματα ευρείας απήχησης και εφαρμογής, όπως λχ. το ‘Εξοικονομώ κατ' Οίκον’, αλλά και από πολλές άλλες στοχευμένες δράσεις που αποβλέπουν στην ενσωμάτωση και εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών τόσο στα κτίρια, όσο και στη βιομηχανία και τις μεταφορές.

Επιδότηση μέχρι 500 χιλ. ευρώ στο νέο «εξοικονομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ στον κομβικό ρόλο της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο πλαίσιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος εκπονείται αυτή την περίοδο από ειδική επιτροπή (ΕΣΕΚ) στο υπουργείο και θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στους επόμενους μήνες, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση πριν το τέλος του έτους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βερροιόπουλος, μια επιτυχής προσέγγιση στο όλο θέμα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα σε εθνικό επίπεδο εξοικονομώντας υπολογίσιμα ποσά ενέργειας σε όλους τους κλάδους.

Στο ρόλο της κλιματικής αλλαγής και το πώς έχει επηρεάσει τα σχέδια και τις δράσεις για την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του ΙΕΝΕ και συντονιστής του συνεδρίου.

Εξάλλου, η Ενεργειακή Αποδοτικότητα ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν το θέμα της πρώτης συνεδρίας στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εμπειρογνώμονες με βασικό ομιλητή (keynote speaker) την κα Jessica Clicker, senior analyst του International Energy Agency.

Στην ίδια συνέδρια μίλησαν επίσης η κα Δέσποινα Σεργίδη, coordinator of the Built Environment (EEWC) of the Cyprus Institute και ο Δρ. Παναγιώτης Κτενίδης, ερευνητής και ακαδημαϊκός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.