ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Πρόταση για περιήγηση του Λαυρίου σε 9 stops! (IΙΙ)

Φωτ. 18 ως 21. Υπόγειες μεταλλευτικές εργασίες της νεότερης μεταλλευτικής δραστηριότητας με ίχνη αρχαίων εκμεταλλεύσεων.
Φωτ. 22. Αγ. Κωνσταντίνος – Καμάριζα. Επιβλητικός μεταλλικός πύργος (γάβρια) με δύο ανελκυστήρες στο στόμιο του φρέατος Σερπιέρι Νο1, που διανοίχθηκε το 1880 από την Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, στη θέση που υπήρχε ένα αρχαίο μεταλλευτικό φρέαρ της κλασικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.).

Οι μελετητές και λάτρεις του Λαυρίου Πέτρος Τζεφέρης, Ηρακλής Κατσαρός και Δημήτρης Μπίτζιος σας προτείνουν συνδυασμούς θέσεων περιήγησης για μία ή περισσότερες μονοήμερες εκδρομές.


STOP 5: ΣΤΗ ΣΤΟΑ 3o ΧΛΜ. ΙΧΝΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ . (συνέχεια)


Αποτελείται κύρια από οξειδωμένο σιδηρούχο υλικό “gossan”, (ΦΩΤΟ 17) από λειμωνίτη και ανκερίτη και με τη συμμετοχή καλαμίνας (σμισθονίτης δηλαδή ανθρακικό ορυκτό του ψευδαργύρου).Σημειώνεται επίσης η παρουσία σιδηρομαγγανιούχων ορυκτών, μαγγανιούχων ενώσεων, πυριτικού ψευδαργύρου, μολύβδου, κ.α..

Επίσης συμμετέχουν και τα σύνδρομα μη μεταλλικά ορυκτά σε όμορφους κρυστάλλους όπως ο ασβεστίτης (ΦΩΤΟ 18), ο χαλαζίας, ο φθορίτης, ο μαγνησιούχος ασβεστίτης και ο βαρύτης. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο που έχουν σωθεί και μπορούμε να παρατηρήσουμε τα ίχνη των καλεμιών των αρχαίων μεταλλωρύχων (ΦΩΤΟ 19) αλλά και να εκπλαγούμε από τις μικρές διαστάσεις των αρχαίων ερευνητικών στοών,
συνειδητοποιώντας ακόμα μια φορά τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν την αρχαία εποχή (ΦΩΤΟ 20,21).Διάρκεια επίσκεψης: 30’-40’.

Φωτ. 23: Αγ. Κωνσταντίνος – Καμάριζα. Ένα όμορφο λιθόκτιστο κτίριο του μηχανισμού κίνησης του μεταλλευτικού φρέατος που στεγάσθηκε το 2006, το Ορυκτολογικό & Μεταλλευτικό Μουσείο του Αγ. Κωνσταντίνου (Καμάριζας).
ΦΩΤΟ 24: Αγ. Κωνσταντίνος – Καμάριζα. Ορυκτολογικό Μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία μεγάλη ποικιλία μοναδικής ομορφιάς ορυκτών του Λαυρίου, αλλά και τα προϊόντα της μεταλλουργικής κατεργασίας. Τμήμα από πλάκα λιθαργύρου (PbO) κιτρινωπού χρώματος παραπροϊόν κυπέλλωσης της διαδικασίας για το διαχωρισμό του μολύβδου από τον άργυρο μετά από οξείδωση του μολύβδου.

STOP 6: ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΙΖΑ – ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. ΦΡΕΑΡ ΣΕΡΠΙΕΡΗ. ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΣΤΟΑ “TO ΠΑΡΟΝ”

ΦΩΤΟ 25: Είσοδος του φυλάκιου της κεκλιμένης στοάς “Παρόν”, που υπέγραφαν οι μεταλλωρύχοι όταν έμπαιναν και έβγαιναν από τα υπόγεια.

Μετά από 3χλμ. και ΒΔ από το προηγούμενο STOP, βρισκόμαστε στην καταπράσινη ορεινή κοινότητα του Αγ. Κωνσταντίνου γνωστή ως Καμάριζα το όνομα της οποίας πιθανώς προέρχεται από τις καμάρες των μεταλλευτικών στοών. Επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή αποτελούσε το κέντρο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τόσο της κλασικής περιόδου όσο και της νεότερης μεταλλευτικής ιστορίας του Λαυρίου.

Ο επισκέπτης θα διακρίνει έναν επιβλητικό μεταλλικό πύργο (γάβρια στην ορολογία των νεότερων μεταλλωρύχων) με δύο ανελκυστήρες στο στόμιο του φρέατος Σερπιέρι Νο1 (ΦΩΤΟ 22), που διανοίχθηκε το 1880, από την Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, στη θέση που υπήρχε ένα αρχαίο μεταλλευτικό φρέαρ της κλασικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.). Αποτελούσε το κεντρικό φρέαρ της νεότερης μεταλλευτικής δραστηριότητας βάθους 165μ. και παρέμεινε ενεργό μέχρι το 1973. Συνδέεται με 5 κύρια πατώματα με απόλυτα υψόμετρα 126, 95, 80, 50 και 5μ και στοές συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων. Επίσης σώζεται το μηχανοστάσιο-τροχαλοστάσιο του φρέατος, το μηχανουργείο, η γέφυρα μεταφοράς του μεταλλεύματος, όπως επίσης και τμήμα των σιδηροτροχιών του σιδηροδρόμου που περνούσε από κάτω από την γέφυρα για τη μεταφορά του μεταλλεύματος προς το εργοστάσιο της Γαλλικής εταιρείας στο Κυπριανό (Π. Τζεφέρης 2012).

Φωτ.26 Κεκλιμένη στοά “Παρόν” μήκους 450 μ., που διανοίχθηκε από την Γαλλική Μεταλλευτική Εταιρεία, κατά τις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν ενεργή μέχρι το 1973. Η στοά αυτή ήταν η κύρια είσοδος των εργαζομένων στις υπόγειες μεταλλευτικές στοές του μεταλλευτικού τομέα της Καμάριζας του σημαντικότερου μεταλλευτικού κέντρου της περιοχής.

Στο χώρο του όμορφου λιθόκτιστου κτιρίου του μηχανισμού κίνησης του μεταλλευτικού φρέατος (ΦΩΤΟ 23) στεγάσθηκε το 2006, το Ορυκτολογικό & Μεταλλευτικό Μουσείο του Αγ. Κωνσταντίνου (Καμάριζας), το οποίο είχε ιδρυθεί από το 1975 από τον σύλλογο “Εταιρεία Ορυκτοφίλων” του Αγίου Κωνσταντίνου. Στο Μουσείο σήμερα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει μία μεγάλη ποικιλία, μοναδικής ομορφιάς, ορυκτών του Λαυρίου, αλλά και τα προϊόντα της μεταλλουργικής κατεργασίας (ΦΩΤΟ 24), καθώς και μεταλλευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν κατά το 19ο και 20ο αιώνα. Επίσης δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος, από μία σειρά επεξηγηματικών πινακίδων καθώς και από φωτογραφίες, για την νεότερη μεταλλευτική και μεταλλουργική ιστορία του Λαυρίου, αλλά και για τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων τον Απρίλιο του 1896, όπως επίσης και για την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα κ.α.

Σε μικρή απόσταση από το μεταλλευτικό φρέαρ του Σερπιέρι μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφθεί την είσοδο της κεκλιμένης στοάς “Παρόν” μήκους 450 μ. (ΦΩΤΟ 25,26). Διανοίχθηκε από την Γαλλική Μεταλλευτική Εταιρεία, κατά τις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν ενεργή μέχρι το 1973. Η στοά αυτή ήταν η κύρια είσοδος των εργαζομένων στις υπόγειες μεταλλευτικές στοές του μεταλλευτικού τομέα της Καμάριζας του σημαντικότερου μεταλλευτικού κέντρου της περιοχής. Ωράριο: Τετάρτη-Σάββατο –Κυριακή 10.00 -13.00 Τηλέφωνα :22920 22564, 6939063309, 6974280446 (μετά από συνεννόησή ενδεχόμενα και εκτός ωραρίου). Διάρκεια επίσκεψης: 45΄- 50΄.

Δείτε τα επόμενα προτεινόμενα stops εδώ.

Δείτε τα προηγούμενα stops εδώ

Σχετικά Άρθρα