ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Πρόταση για περιήγηση του Λαυρίου σε 9 stops! (I)

Φωτ. 1. Δορυφορική εικόνα από το Google Earth, με τις προτεινόμενες θέσεις (STOP) περιήγησης.

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά…. στο αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο. Ο μήνας Μάιος είναι ίσως ο καταλληλότερος μήνας να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε με τους φίλους σας και την οικογένειά σας το πανέμορφο Λαύριο μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα.

Οι μελετητές και λάτρεις του Λαυρίου Πέτρος Τζεφέρης, Ηρακλής Κατσαρός και Δημήτρης Μπίτζιος σας προτείνουν συνδυασμούς θέσεων περιήγησης για μία ή περισσότερες μονοήμερες εκδρομές.

Οι περιηγήσεις που προτείνονται, συνδυάζουν αφενός τη γνώση της μοναδικής ιστορικής σημασίας του αρχαίου μεταλλευτικού Λαυρίου στην ισχύ και στην αίγλη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας καθώς και στην βιομηχανική ανάπτυξη της νεότερης Ελλάδας του 19ου – 20ου αι. και αφετέρου την απόλαυση του φυσικού τοπίου του Εθνικού Δρυμώνα του Σουνίου, ενώ μπορείτε στη συνέχεια να χαλαρώσετε στα ταβερνάκια – ουζερί στα πανέμορφα παραδοσιακά νεοκλασικά στέκια π.χ. πεζόδρομος και ψαραγορά ή και στο παλιό Λιμάνι απολαμβάνοντας την θέα στη θάλασσα. Επίσης θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μία βόλτα στη πόλη του Λαυρίου για να θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια του 19ου και αρχών του 20ου αι. όπως το παλαιό Δημαρχείο, το Ρολόι, το μηχανουργείο της Ελληνικής Εταιρείας, τη Γαλλική σκάλα φόρτωσης του μεταλλεύματος στο παλαιό Λιμάνι, το επιβλητικό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου που κτίσθηκε το 1901, το άγαλμα του Σερπιέρη κ.α.

Οι θέσεις που προτείνουμε είναι πολυθεματικού ενδιαφέροντος και εύκολα προσβάσιμες με συμβατικό αυτοκίνητο. Εσείς μόνον θα επιλέξετε το συνδυασμό των θέσεων με βάση το διαθέσιμο χρόνο και τα ενδιαφέροντά σας.

STOP 1: ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ.

Φωτ.2 Το θέατρο Θορικού πιθανώς το αρχαιότερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας, με το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του, που κατασκευάστηκε σταδιακά από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. π.Χ.
Φωτ. 3: Αρχαίο πλυντήριο εμπλουτισμού του μεταλλεύματος ανακατασκευασμένο, από τη Βελγική Αρχαιολογική Αποστολή.
Φωτ.4: Είσοδος (με νεότερες αναστηλώσεις) μιας αρχαίας μεταλλευτικής στοάς που χρονολογείται κατά τη Πρωτοελλαδική περίοδο δηλαδή περί το 2500 π.Χ. Δεν είναι επισκέψιμη.
Φωτ.5: “Βιομηχανικό χωριό”, ένας εντυπωσιακός αρχαίος οικισμός με οικήματα και μεταλλευτικά έργα που βρίσκεται, σε ευθεία απόσταση περίπου 250μ, δυτικά του θεάτρου του Θορικού και αποτελούσε το κέντρο του αρχαίου Δήμου του Θορικού.


Αρχαίο Θέατρο Θορικού (ΦΩΤΟ 2) πιθανώς το αρχαιότερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας, με το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του, χωρητικότητας 4.000 ατόμων, που κατασκευάστηκε σταδιακά από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. π.Χ. Υπάρχει μία επεξηγηματική πινακίδα της αρχαιολογίας στο λιθόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στο θέατρο. Δυτικά του θεάτρου μπορείτε να παρατηρήσετε ένα ανακατασκευασμένο, από τη Βελγική Αρχαιολογική Αποστολή, αρχαίο πλυντήριο εμπλουτισμού του μεταλλεύματος (ΦΩΤΟ 3) και να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ λίγα μέτρα βορειότερα την είσοδο μιας αρχαίας μεταλλευτικής στοάς που χρονολογείται κατά τη Πρωτοελλαδική περίοδο δηλαδή περί το 2500 π.Χ. (ΦΩΤΟ 4).

Αν έχετε χρόνο μπορείτε να επισκεφθείτε με το αυτοκίνητό σας το λεγόμενο “Βιομηχανικό χωριό”, ένας εντυπωσιακής έκτασης αρχαίος οικισμός με οικήματα και μεταλλευτικά έργα (ΦΩΤΟ 5,6), που βρίσκεται, σε ευθεία απόσταση περίπου 250μ, δυτικά του θεάτρου του Θορικού και αποτελούσε το κέντρο του αρχαίου Δήμου του Θορικού.

Φωτ. 6: “Βιομηχανικό χωριό” δρόμος με ίχνη από άμαξες.

Διάρκεια επίσκεψης: 30’-40’ χωρίς την επίσκεψη στο “Βιομηχανικό χωριό”, που αν θελήσετε να το επισκεφθείτε θα πρέπει να υπολογίσετε άλλο τόσο χρόνο .

STOP 2: ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ.
Απόσταση από προηγούμενο STOP περίπου 1200μ.

Το κτιριακό βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην Γαλλικής εταιρείας, αγοράσθηκε το 1992, μετά από πολλές και μακράς διάρκειας ενέργειες, από το Δημόσιο για να παραχωρηθεί στο Ε.Μ.Π. προκειμένου να δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΦΩΤΟ 7) με στόχους την διαφύλαξη και ανάδειξη της βιομηχανικής και τεχνολογικής κληρονομιάς, την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα την επανάχρηση των χώρων προσελκύοντας εταιρείες υψηλών τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον. Το Τ.Π.Π.Λ. είναι ανοιχτό σε επισκέψεις ενδιαφερομένων για μία ξενάγηση και εντυπωσιακή περιήγηση σε βιομηχανικά κτιριακά συγκροτήματα της μεταλλουργικής δραστηριότητας του 19ου και 20ου αι.

Φωτ 7: Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, πρώην κτιριακό βιομηχανικό συγκρότημα της Γαλλικής εταιρείας, που αγοράσθηκε το 1992, από το Δημόσιο για να παραχωρηθεί στο Ε.Μ.Π.

Χρειάζεται να προηγηθεί συνεννόηση με το Τ.Π.Π.Λ. στο τηλέφωνο 22920-25316, 15 ημέρες πριν από την προγραμματιζόμενη επίσκεψη.  Διάρκεια επίσκεψης: περίπου 35’-40’.

Δείτε τα επόμενα προτεινόμενα stops εδώ.

 

Σχετικά Άρθρα