ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Εκθεση ΟΟΣΑ 2018: αναφορές στον τομέα ενέργειας της Ελλάδας

Η εικόνα που δίνεται στην έκθεση για την Ελλάδα είναι ως μια από τις χώρες που παραμένουν σημαντικά εξαρτημένες από τα στερεά καύσιμα, και συγκεκριμένα από το λιγνίτη, φωτ. by P. Tzeferis

Στη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται προβαίνει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του (OECD Economic Surveys: Greece 2018) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν υψηλές, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις παραμένουν συμπιεσμένες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να μειώνεται.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποδοτικότητας, και ενώ η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί, η αποφυγή είναι εκτεταμένη, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές και στενότερη φορολογική βάση.

Σύμφωνα με σχετικό πίνακα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019.Για την ανεργία προβλέπει περαιτέρω μείωση από το 21,5% πέρυσι στο 20,4% φέτος και το 19,4% το 2019.

Στο ενεργειακό σκέλος της έκθεσης, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα μέτρα ενθάρρυνσης παραγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (βλ. παραγωγή λιγνίτη) ως μέρος των κρατικών δαπανών και των συνολικών φόρων.

Αρα,  η εικόνα που δίνεται στην έκθεση για την Ελλάδα είναι ως μια από τις χώρες που παραμένουν σημαντικά εξαρτημένες από τα στερεά καύσιμα, και συγκεκριμένα από το λιγνίτη, που στηρίζει την ανάπτυξη εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη, όταν άλλες Χώρες κινούνται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

“Μόνο η σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης των ορυκτών καυσίμων θα επιταχύνει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα διευκολύνει την εφαρμογή της νέας Οδηγίας για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και της βιομηχανικές εκπομπές”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.Σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, η έκθεση αναφέρει ότι το μερίδιο της τελικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται πλέον στο 15%, πλησίον του μέσου όρου της ΕΕ-28. Το κατά κεφαλήν μάλιστα επίπεδο ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα (τόσο για φωτοβολταϊκά όσο και για ηλιακά), βρίσκεται πλέον μεταξύ των πέντε κορυφαίων στον κόσμο (REN21, 2017).

Εκτενή αναφορά γίνεται στον ρόλο του CO2, όπου επισημαίνεται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και πλέον βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Σαν αιτία προβάλλεται φυσικά η πολυετής ύφεση, δηλαδή η μειωμένη βιομηχανική παραγωγή, όπως και η μείωση μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας.

Τέλος στο κεφάλαιο της φορολογίας καυσίμων, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες όπου τα έσοδα που σχετίζονται με το περιβάλλον έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία σε σχέση με το ΑΕΠ. Ωστόσο, τα έσοδα από άλλους τομείς που άπτονται του περιβάλλοντος, πέραν του ηλεκτρισμού και των μετακινήσεων με αυτοκίνητο, παραμένουν αμελητέα.

Δείτε την πρωτότυπη έκθεση του ΟΟΣΑ εδώ

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα