ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Ανδριάντας του συνδικαλιστή-ήρωα Λούη Τίκα στο Κολοράντο!

Η σφαγή του Λάντλοου (20 Απριλίου 1914) και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος.

Louis Tikas… A song by Frank Manning

Στις 23 Ιουνίου 2018, στην πόλη Τρίνινταντ της Πολιτείας Κολοράντο των ΗΠΑ, έχει προγραμματιστεί να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μεγάλου συνδικαλιστή ηγέτη, του ‘Ελληνα Ηλία Σπαντιδάκη (Λούης Τίκας), που δολοφονήθηκε από την Εθνοφυλακή του Κολοράντο, στην ”σφαγή του Λάντλοου” 20 Απριλίου 1914, στην διάρκεια της μεγάλης εργατικής απεργίας στα ορυχεία Ροκφέλερ, στην περιοχή Λάντλοου, κοντά στην πόλη Τρίνιταντ, στα νότια της Πολιτείας.

Ο Λούης Τίκας, ένας Ελληνας ανθρακωρύχος έχει μετατραπεί σε σύμβολο των εργατικών αγώνων στις ΗΠΑ και το μνημείο του στο Κολοράντο έχει κηρυχθεί επίσημα ως εθνικός ιστορικός τόπος

Τα αποκαλυπτήρια θα συνοδευτούν από εκδηλώσεις, ενώ η ημέρα θα τιμηθεί με διακηρύξεις της Πολιτείας Κολοράντο και της Πόλης Ντένβερ. ‘Εχει προσκληθεί γιά να παραστεί και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο ανδριάντας θα στηθεί με πρωτοβουλία του ”Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής”, με τις χορηγίες Ομογενών. Η πόλη Τρίνινταντ δέχτηκε σχετικό αίτημα του Ιδρύματος (2017).Το ‘Ιδρυμα, είχε πρωτοστατήσει και στην τοποθέτηση του ανδριάντα του ”Δρ. Παπ” (Παπανικολάου), τον προηγούμενο χρόνο, στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Φλόριδα. ‘Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μιχάλης Σέρβος ”ήταν υποχρέωση του Ελληνισμού Αμερικής να τιμήσει τον μεγάλο ήρωα συνδικαλιστή, σύμβολο των συνδικαλιστικών αγώνων στις ΗΠΑ”.

Louis Tikas… A song by Frank Manning

Υπενθυμίζεται ότι ο Λούης Τίκας, ένας  Ελληνας ανθρακωρύχος έχει μετατραπεί σε σύμβολο των εργατικών αγώνων στις ΗΠΑ και το μνημείο του στο Κολοράντο έχει κηρυχθεί επίσημα ως εθνικός ιστορικός τόπος. Ο Λούης Τίκας έμεινε στην Ιστορία ως ο πρωταγωνιστής μίας μεγάλης απεργίας στα ανθρακωρυχεία, η οποία, έπειτα από μήνες, κατέληξε στη σφαγή του ανθρακωρυχείου του Λάντλοου, συμφερόντων Ροκφέλερ.

Περισσότερα σε παλαιότερη ανάρτησή μας:

Ο Ελληνας Louis Tikas και η απεργία των μεταλλωρύχων του Ludlow Κολοράντο

[Επιμέλεια Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα