ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σταθάκης-Παναγιωτάκης: η αποεπένδυση της ΔΕΗ και οι τρεις άξονες για την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος

Γ Σταθάκης, Υπουργός ΠΕΝ: Στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας περίπου το μισό της ενέργειας που καταναλώνεται για ηλεκτροπαραγωγή να προέρχεται από ΑΠΕ, έναντι 29% σήμερα.

Τους βασικούς άξονες της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και το πλαίσιο συμφωνίας για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε αυτήν, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι περιβαλλοντικοί στόχοι που τίθενται από τη «Συμφωνία των Παρισίων» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), οδηγούν σε γενναίες αποφάσεις για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, σημείωσε ο Υπουργός: τη σταδιακή αποεπένδυση από τον λιγνίτη, την ταχύρυθμη αύξηση της εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη μεταβατική φάση, με τη χρήση του φυσικού αερίου.

ΔΕΗ ΑΕ λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, Φωτ. Π. Τζεφέρη

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία, όπως σημείωσε ο Υπουργός, ήταν μονόδρομος μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη, τρεις είναι οι όροι που έθεσε και πέτυχε η κυβέρνηση: α) η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, β) η διαδικασία της απόσχισης και της πώλησης να είναι διαφανής, γ) η αποεπένδυση να είναι επωφελής για τη ΔΕΗ και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Η συμφωνία επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου και όλα τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, σε αντίθεση με το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», το οποίο ήταν οριζόντιο και η κυβέρνηση ακύρωσε. Επίσης, με την πρόταση που υποβλήθηκε σε market test και προχωρά, σήμερα η ΔΕΗ διατηρεί αλώβητο το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της.

ΔΕΗ ΑΕ λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, Φωτ. Π. Τζεφέρη

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ύστερα από ευρύ διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία της αποεπένδυσης, τον τρόπο που οι μονάδες θα διαχωριστούν από τη ΔΕΗ, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν στη συμφωνία με την ΕΕ.

Κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση παίζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας περίπου το μισό της ενέργειας που καταναλώνεται για ηλεκτροπαραγωγή να προέρχεται από ΑΠΕ, έναντι 29% σήμερα.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ, μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της δυναμικής συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.

Για τη μεταβατική περίοδο, το φυσικό αέριο αξιοποιείται ως καύσιμο-γέφυρα, είτε επεκτείνοντας το σχετικό δίκτυο, είτε αναπτύσσοντας υποδομές. Ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξης την ανάπτυξη δικτύου από το 2019 σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα.

Ο Υπουργός στάθηκε, επίσης, στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέχρι το 2020, καθώς και στο ζήτημα του κορεσμού του Δικτύου Υψηλής Τάσης της Πελοποννήσου, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον ισχύος από ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί την επέκταση του δικτύου των 400 kV, έχοντας προβλέψει να πραγματοποιηθούν δύο συνδέσεις του ΚΥΤ Μεγαλόπολης.

Κλείνοντας, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο είναι ανοιχτή, αναπτύσσεται ένας ευρύτερος διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλούμαστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο ίδιο πλαίσιο και η ομιλία του κ. Παναγιωτάκη, προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ. «Αγωνιζόμαστε να πετύχει το εγχείρημα της αποεπένδυσης με ικανοποιητικό τίμημα, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να στραφούμε στις ΑΠΕ», είπε ο κ. Παναγιωτάκης, από το βήμα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου στην Τρίπολη.

Πρόκειται για μια μεγάλη και απότομη αλλαγή, η οποία θα πρέπει να αναλυθεί και να αφομοιωθεί πολύ γρήγορα, ώστε η ΔΕΗ να διαμορφώσει τη θέση της στο νέο περιβάλλον, όπως εξήγησε.

Δεδομένων των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί, ο κ. Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ δε θα θιγούν, ενώ ούτε και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών θα δεχτούν πλήγμα, καθώς τα ορυχεία θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι η εταιρεία δεν μπορεί πια να είναι το παλιό μονοπώλιο που εκμεταλλευόταν κατ’ αποκλειστικότητα τους λιγνίτες και προμήθευε τους καταναλωτές με ηλεκτρική ενέργεια.

Στις νέες συνθήκες, εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, ο λιγνίτης είναι πλεόν δυσβάσταχτος για τη ΔΕΗ, γι’ αυτό και η εταιρεία στρέφεται αποφασιστικά στις ΑΠΕ, με στόχο τα 2GW.

Η στρατηγική της ΔΕΗ είναι ό,τι απολέσει στην Ελλάδα, να το ανακτήσει μέσω της δραστηριοποίησής της στην ευρύτερη περιφέρεια, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Σχετικά Άρθρα