-->

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018

Τα "έγχρωμα" ελληνικά μάρμαρα και λίθοι του αρχαίου κόσμου

Verde Antico from Larissa in Greece at Forum Romanum. Photo Per Storemyr
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Εκτός από τα λευκά μάρμαρα στην Ελλάδα (Πεντέλης, Θάσου, Πάρου, Νάξου κλπ) εξορύσσονταν κατά την αρχαιότητα και πολλά έγχρωμα (κόκκινα, πράσινα, γκρίζα, µαύρα, πολύχρωμα κ.α.), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή και διακόσμηση οικοδομημάτων και έργων τέχνης της προχριστιανικής, της Ρωμαϊκής αλλά και της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Καρυστία λίθος, Εύβοια
Λατομεία Πελεκανής Ευβοίας, Καρυστία Λίθος

Marmo Cipollino from Karystos Evia in Greece at Forum Romanum. Photo Per Storemyr
Κροκεάτης λίθος, θέση «Ψηφιά» των δ.δ. Κροκεών και Στεφανιάς, δ. Ευρώτα., photo by P. Tzeferis 2017Προώθηση του Kροκεάτη λίθου από τις τοπικές αρχές, photo by P. Tzeferis, 2017

Columns realized with Portasanta from
Chios in the San Lorenzo Church in Firenze
Ο πρασινωπός «κροκεάτης λίθος» (Lapis lacedaemonius ή κατά τους Ρωμαίους porfido verde antico), το κοκκινωπό (Rosso) και μαύρο (Nero) μάρμαρο του Ταινάρου και της Μάνης, ο «πράσινος Θεσσαλικός λίθος» (οφειτοασβεστίτης Χασάμπαλης ή Lapis Thessalium), το μάρμαρο Καρύστου (Marmo caristium ή «Καρυστία λίθος») και το πράσινο μάρμαρο Cipollino verde antico νοτίου Εύβοιας, το μαύρο μάρμαρο της Χίου (Marmor chium ή και Bigio antico) , το πολύχρωμο Σκυριανό (Breccia fantacia, marmor scyreticum), το μάρμαρο της Ερέτριας (marmor chalcidicum) και το μάρμαρο verde antico της Τήνου, ήταν από τα γνωστότερα μάρμαρα στην αρχαιότητα.

Ο οφιτοασβεστίτης της Χασάμπαλης (πράσινος λίθος)  Θεσσαλίας

Ο οφιτοασβεστίτης της Χασάμπαλης Θεσσαλιας

Ο οφιτοασβεστίτης της Χασάμπαλης χρησιμοποιήθηκε για τη διακόσμηση αυτοκρατορικών κτισμάτων και εκκλησιαστικών κατασκευών. Είχε μεγάλη ζήτηση κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και ακόμη μεγαλύτερη στους βυζαντινούς χρόνους.
Tα μάρμαρα και οι φυσικοί λίθοι του αρχαίου κόσμου