ΣΧΟΛΙΑ/ΑΠΟΨΕΙΣΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τα οff shore οικόπεδα που εξασφάλισε η Energean στο διαγωνισμό του Ισραήλ και η …μελαγχολία!

An aerial view of the Israeli ‘Tamar’ gas processing rig 24 km off the Israeli southern coast of Ashkelon. Noble Energy and Delek are the main partners in the oil field
Energean Oil & Gas : the new licences provide further exploration potential around the Company’s Karish and Tanin development

Η Energean και μια κοινοπραξία ινδικών πετρελαϊκών εξασφάλισαν οικόπεδα στην ισραηλινή ΑΟΖ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, η Energean εξασφάλισε άδειες έρευνας και παραγωγής για τα οικόπεδα 12, 21, 22, 23 και 31, τα οποία γειτνιάζουν στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν που επίσης εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία.      Energean awarded five exploration licences, offshore Israel

Παράλληλα, κοινοπραξία των ινδικών ONGC Videsh, Bharat PetroResources, Indian Oil Corp και Oil India εξασφάλισαν τις άδειες για το οικόπεδο 32.

H Energean εξασφάλισε άδειες έρευνας και παραγωγής για τα οικόπεδα 12, 21, 22, 23 και 31, τα οποία γειτνιάζουν στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν που επίσης εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το γεγονός ότι μόνο κάποια από τα οικόπεδα είχαν ζήτηση, μας αναγκάζει να αντλήσουμε συμπεράσματα για το μέλλον. Πιστεύω ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε την περασμένη εβδομάδα για αγωγό από το Ισραήλ ως την Ιταλία θα κάνει την εξερεύνηση στο Ισραήλ πιο ελκυστική. Κατ’ επέκταση, θα προετοιμάσουμε νέο διαγωνισμό το 2018».Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός, Γιουβάλ Στάινιτς, «μιλάμε για την αρχή μιας μακρόχρονης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην εκμετάλλευση του δυναμικού της ισραηλινής ΑΟΖ προς όφελος των πολιτών της χώρας. Καλωσορίζω τις ινδικές και την ελληνική επιχείρηση στην ισραηλινή οικονομία».

Δυστυχώς από την ολοκλήρωση του ανωτέρω διαγωνισμού παραχώρησης οικοπέδων του Ισραήλ, η σύγκριση με τη χώρα μας, όσον αφορά τους ρυθμούς, φέρνει μελαγχολία…

Στο Ισραήλ η υποβολή προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2017. Η ανάθεση έγινε στις 11 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα. Ο χρόνος της τριετούς ερευνητικής περιόδου “τρέχει” από χθές. Στη χώρα μας, η υποβολή προσφορών από ΕΛΠΕ για Βορειοδυτική Πελοπόννησο και από Energean για Αιτωλοακαρνανία έγινε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Η ανάθεση έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2016, δηλαδή ένα χρόνο μετά! Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 25 Μαΐου 2017, αλλά η κύρωσή της ακόμη δεν έχει γίνει σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανάθεση!!! Ο χρόνος της τριετούς πρώτης ερευνητικής περιόδου δεν έχει αρχίσει να τρέχει ακόμη!

Αναφορικά με τα  κόστη για την απόκτηση δεδομένων στο Ισραήλ ήταν  της τάξης των 50.000 δολαρίων συν 70.000 δολάρια για κάθε μπλοκ για το οποίο θα υποβληθεί προσφορά. Τα τελευταία μάλιστα επιστρέφονται, από τη στιγμή που θα κατατεθεί η τραπεζική εγγύηση. Στους ελληνικούς διαγωνισμούς, η απόκτηση δεδομένων κοστίζει 1,5 εκατ. δολάρια για το Ιόνιο και διπλάσια για την Κρήτη. Όλα αυτά όταν τα blocks που πήραν για έρευνα η Energean και η Ινδική ONGC (ξεχωριστά) βρίσκονται δίπλα σε όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο, τα ισραηλινά Λεβιάθαν, Ταμάρ, Καρίς και Τανίν αλλά και η κυπριακή Αφροδίτη, ενώ τα ελληνικά θαλάσσια blocks βρίσκονται σε περιοχές για τις οποίες, υπάρχουν μεν καλές ενδείξεις, αλλά δεν έχεi καν γίνει έστω ερευνητική γεώτρηση..Καταλάβατε τώρα γιατί μιλάω για μελαγχολία…
[αναδημοσίευση από το https://energypress.gr]

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω συσχετίζονται τόσο με την δομή της ΕΔΕΥ ΑΕ (η οποία έχει σαφώς βελτιωθεί) αλλά και με την δομή των υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου, όπου παρά την τεχνική του υπόσταση και την προφανή ανάγκη για υψηλού επιπέδου τεχνικές και νομικές υπηρεσίες (τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και τον τομέα ορυκτού πλούτου), εντούτοις κυριαρχούν διαχρονικά οι διοικητικές υπηρεσίες, με πολυάριθμο αριθμό υπαλλήλων. 

Για του λόγου το αληθές, με τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΝ (ΠΔ 132/2017), οι γενικές διευθύνσεις που υπάγονται στην Διοικητική Γραμματεία ΥΠΕΝ αυξήθηκαν από μία σε τρεις.. ήτοι: Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, ουδεμία αλλαγή στις ολιγοπρόσωπες δύο γενικές διευθύνσεις για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο, από τις οποίες αναμένεται μ’ επιτάσεως από όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους,  να φέρουν την ανάπτυξη στον τομέα που εκπροσωπούν…
Σε πρόσφατη αναφορά στον τούρκικο ορυκτό πλούτο, υπενθυμίζουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (Γενική Διεύθυνση για την Μεταλλευτική Ερευνα κι Εκμετάλλευση)  διαθέτει 3639 υπαλλήλους!!   Ο ορυκτός πλούτος της Τουρκίας

Θα επαναλάβουμε λοιπόν ότι με 15-20 ανθρώπους που υπηρετούν τυχαία σε μια υπηρεσιακή δομή .. δεν κάνεις ανάπτυξη.. Και μάλιστα σε έναν τόσο εξειδικευμένο και απαιτητικό τομέα με ευθεία αναφορά στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και υγεία, την δημόσια περιουσία και την εθνική κυριαρχία!

Σχετικά Άρθρα