ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Tα μάρμαρα και οι πολύτιμοι λίθοι του Αφγανιστάν

A ruby mined from Afghanistan’s Jegdalek Ruby Mine.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, το Αφγανιστάν διαθέτει πλούσια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα  ορυκτών πρώτων υλών  η αξία των οποίων εκτιμάται από 1 έως 3 τρισ. δολάρια.  Ειδικότερα διαθέτει κοιτάσματα πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων με μοναδική προέλευση παγκοσμίως  την περιοχή αυτή.

Τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην εγχώρια ανοικοδόμηση ενώ παράλληλα, με τις ορθολογικές  εξορύξεις και το εμπόριο με τις διεθνείς αγορές, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. εντούτοις σε μια Χώρα σαν το Αφγανιστάν, ο κίνδυνος του “resource curse” είναι πιθανός.

Ανάμεσα στους σχεδόν ανεκμετάλλευτους ορυκτούς πόρους του Αφγανιστάν είναι το μάρμαρο, το οποίο εξορύσσεται με απαρχαιωμένα μέσα και εξοπλισμό σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν. Ο Ο.Η.Ε. υπολογίζει την αξία των αποθεμάτων μαρμάρου περίπου στα 136 με 190 δις δολάρια. Η κυβέρνηση, του προέδρου του Αφγανιστάν Ashraf Ghani, έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων στον εξορυκτικό τομέα της χώρας στοχεύοντας τις δυο οικονομικές υπερδυνάμεις, Η.Π.Α. και Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου του Αφγανιστάν Ashraf Ghani και του προέδρου των Η.Π.Α., Donald Trump, ο εξορυκτικός τομέας ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την αποστολή απεσταλμένου στο Αφγανιστάν για να διερευνήσει τις δυνατότητες επένδυσης στον τομέα των ορυκτών. Για τη σημερινή διοίκηση των ΗΠΑ, που είναι προσανατολισμένη στις επιχειρήσεις, τα ορυκτά είναι ίσως η πιο ελκυστική επένδυση στο Αφγανιστάν. Η εκμετάλλευση και οι επενδύσεις στον τομέα των ορυκτών του Αφγανιστάν όχι μόνο θα βοηθήσουν τη χώρα στην οικονομική ανεξαρτησία της, αλλά θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Αφγανούς και θα δώσει στις αμερικανικές εταιρείες πρόσβαση σε ορυκτά σπανίων γαιών, έναν πόρο που μονοπωλείται μέχρι σήμερα κυρίως από την Κίνα.

Οι προσπάθειες των Η.Π.Α., για τον έλεγχο των κοιτασμάτων και της αγοράς μαρμάρου του Αφγανιστάν, επιβεβαιώθηκαν με την παρουσία δυο διαφορετικών εθνικών υπηρεσιών. Η Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των Η.Π.Α. (USGS) ερεύνησε και εντόπισε στο Αφγανιστάν 66 κοιτάσματα μαρμάρου και γρανίτη. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν, επέλεξαν τις εταιρείες που συμμετείχαν στην περασμένη διεθνή έκθεση India Stone Mart που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Τζαϊπούρ.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα εδραιώνει την παρουσία της στο Αφγανιστάν μέσω των επιχειρήσεων της, εταιρείες όπως η China Metallurgical Group Corporation, Jiangxi Copper Company, China National Petroleum Corporation, έχουν από καιρού συνάψει συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων με το Αφγανικό κράτος. Σύμφωνα με στατιστικές του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, οι κινεζικές αθροιστικές άμεσες ξένες επενδύσεις στο Αφγανιστάν εκτιμήθηκαν στο τέλος του 2015, στα 419,9 εκατ. δολάρια. Παράλληλα η Κίνα μέσω της πρωτοβουλίας “One Belt One Road”, η οποία χαίρει ευρείας αποδοχής από τον Αφγανικό λαό, επενδύει και θα επενδύσει επιπλέον ποσά στην πολύπαθη χώρα.

“Οι δύο Χώρες έχουν συμφωνήσει στην εξόρυξη μέχρι και 42 ειδών Αφγανικού μαρμάρου, καθώς και την ποιοτική επεξεργασία και εξαγωγή τους στην Κίνα”, δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αφγανιστάν και Κίνας για να επιταχυνθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων από την Κίνα έφτασε στη βόρεια συνοριακή πόλη Hairatan του Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού διέσχισε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ασίας. Παρ ‘όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση των εμπορικών τρένων έχει διακοπεί λόγω προβλημάτων που αφορούν υψηλούς φόρους διαμετακόμισης στο Ουζμπεκιστάν και στο Καζακστάν, καθώς και στο Hairatan. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αφγανιστάν (ACCI), στο Αφγανιστάν υπάρχουν 63 εργοστάσια μαρμάρου, τα οποία παράγουν και επεξεργάζονται από 100 έως 1.000 τόνους κάθε μήνα, σε περίπου έξι διαφορετικά χρώματα.

Πηγή: The Diplomat Magazine, Xinhua News Agency

Επιμέλεια: Πέτρος Τζεφέρης

Είναι… λιθίου φαεινότερο ότι το Αφγανιστάν διασπάει το τρίγωνο..

Σχετικά Άρθρα