ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Σε ΦΕΚ ο διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη-Ιόνιο

Στον χάρτη φαίνονται οι υπό παραχώρηση περιοχές ΝΔ της Κρήτης και Νοτίως του Ιονίου
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.12 MB]

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.45 MB]

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε μετά το ενδιαφέρον που εξέφρασε η κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ για τις ανωτέρω περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, η προκήρυξη συνιστά απόρροια των αιτήσεων που υπέβαλαν:

  • η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ, για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης
  • η Energean Oil & Gas, για τη θαλάσσια περιοχή στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο)
Το γεγονός ότι η κοινοπραξία που αποφάσισε να καταθέσει προσφορά για έρευνες στην Κρήτη, έχει παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και έχει αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση οικοπέδων στην Κυπριακή ΑΟΖ προσδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική χροιά στις εξελίξεις

Η ExxonMobil ως όμιλος στην σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1999 μετά την ιστορική συγχώνευση των εταιρειών Exxon και Mobil, η ιστορία της ωστόσο ξεκινά από το 19ο αιώνα αφού αποτελεί τον φυσικό διάδοχο της πάλαι ποτέ κραταιάς Standard Oil του μυθικού Aμερικανού μεγιστάνα J.D. Rockefeller.Η ExxonMobil θεωρείται ως το πιο παραδοσιακό όνομα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και ως το “μακρύ χέρι” της αμερικανικής οικονομικής – και όχι μόνο – ενεργειακής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νυν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Rex Tillerson.

Σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία/ Ωκεανία, ενώ ορισμένα από τα πιο γνωστά νέα project της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αφορούν στη Μαύρη Θάλασσα, το Ιρακινό Κουρδιστάν, την Αρκτική Ρωσία, την Αφρική όπου εκτός από τις χώρες που ήδη δραστηριοποιείται (Νιγηρία, Αγκόλα, Κονγκό, Τανζανία, Μαγαδασκάρη) έκανε νέες εισόδους σε Λιβερία, Γκαμπόν και Νότια Αφρική.

Η γαλλική Total είναι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες με παρουσία κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η γαλλική εταιρεία που έχει παρουσία – όπως και η ExxonMobil – και στην Κύπρο. Παράλληλα εκτός από την περιοχή της Κρήτης, έχει καταθέσει προσφορά -που έχει γίνει αποδεκτή- για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο ενώ έχει ενεργή παρουσία και στην Κύπρο. Η παραγωγή της γαλλικής εταιρείας αγγίζει τα 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Το βέβαιο είναι ότι τα όσα συμβαίνουν στην αγορά των υδρογονανθράκων δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.


Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η σύμβαση βασίζεται στο μοντέλο της μίσθωσης, το οποίο διατηρήθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν (ΠΔ 127/96). 

Ναυτεμπορική, 16.08.2017

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η αξιολόγηση θα διαρκέσει 60 ημέρες και η σύναψη της σύμβασης θα ακολουθήσει 60 ημέρες μετά από αυτή την ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει στα τέλη του έτους-αρχές του 2018, εφόσον δεν σημειωθούν καθυστερήσεις.Παράλληλα, η φορολογία ανέρχεται σε 20% φόρο εισοδήματος συν 5% περιφερειακό φόρο και το σχέδιο ερευνών της κοινοπραξίας θα αποτελείται από τρεις φάσεις.

 

Την ίδια ώρα μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στις ExxonMobil-Total (που συμπράττουν με τα ΕΛΠΕ),  οι οποίες αναζητούν γραφεία στην Αθήνα ώστε να εγκαταστήσουν τα “στρατηγεία” τους. Γενικότερα, η θέση της χώρας μας αναβαθμίζεται ως προς το τόσο σημαντικό ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

https://energypress.gr/

http://www.greekhydrocarbons.gr/index.php/exlporation/nw-peloponnesus

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα