ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Οδοιπορικό στο αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο

 



[Από Δ. Μπίτζιο Dr. Γεωλόγο – Κοιτασματολόγο] [by Dr. D. Bitzios]

Η παρουσίαση αυτή, περιγράφει ένα “σύντομο” ταξίδι στο γεωλογικό και κύρια στο αρχαίο αλλά και στο νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο.

Αποτελεί περίληψη ενός πιο εκτεταμένου “πονήματος” που ονομάζω “οδοιπορικό”, οδοιπορικό στο διαχρονικό Λαύριο, ενός τόπου με μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και μνημειακή πυκνότητα.

Εξαρχής επισημαίνεται ότι η παρουσίαση αυτή δεν στοχεύει να εισάγει  νέα πρωτογενή στοιχεία και δεν αποτελεί επιστημονικό κείμενο. Είναι απλά μία σύνθεση από γνωστά στοιχεία που μου έκαναν εντύπωση και ήθελα συγκεντρώνοντάς τα, να τα διαφυλάξω στη μνήμη μου.

Παράλληλα ήθελα να προβάλω το τεράστιο επιστημονικό και ανασκαφικό έργο που έχει συντελεστεί από διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές.

Παρακάτω παρουσιάζεται η νεότερη, βελτιωμένη, επηυξημένη και επικαιροποιημένη έκδοση της εργασίας αυτής του κ. Δ. Μπίτζιου [2023].

Οι υπαίθριες περιοδείες μου, είχαν σαν στόχο να εμπεδώσω την βιβλιογραφική μου αναζήτηση. Οι φωτογραφίες που τράβηξα από διάφορες θέσεις ενδιαφέροντος δεν έχουν “καλλιτεχνική αξία”. Πάρθηκαν για να θυμάμαι τις θέσεις που επισκέφθηκα και για να τεκμηριώσω τα αναγραφόμενα στο κείμενο.

Έμεινα έκπληκτος από τον όγκο αλλά και τον ποιοτικό πλούτο των περιεχομένων σε χιλιάδες σελίδες που έχουν γράψει κατά καιρούς εξαίρετοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως γεωλόγοι, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, μεταλλουργοί, ιστορικοί κ.α. για το γεωλογικό, μεταλλευτικό και ιστορικό Λαύριο.

 

Αναρίθμητα αρχεία, χάρτες, φωτογραφίες, συγγράμματα, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, συλλογές ορυκτών, αρχαιολογικά ευρήματα, συνθέτουν μία ποικίλη και πολυεπίπεδη πληροφόρηση με την οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έλθει σε επαφή για να προσεγγίσει το Λαύριο από όποια οπτική γωνία τον ενδιαφέρει.

Καλή περιδιάβαση!

[Eπιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα