ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Οι κυριότεροι προμηθευτές ακατέργαστου μαρμάρου της Κίνας το 2016

Τα στατιστικά στοιχεία του 2016 από το International Trade Centre (ITC) φανερώνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η στροφή προς την εσωτερική κατανάλωση δείχνει να επηρεάζει πτωτικά τις εισαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου.

Το Stonenews παρουσιάζει τις εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου (κωδικός δασμολογίου 251511*) του 2016 προς την Κίνα των κύριων προμηθευτών, Ελλάδας, Τουρκίας, Ιταλίας και Ισπανίας ανάλογα με την ποσότητα, την αξία, και την μέση τιμή ανά τόνο.

Στους κύριους προμηθευτές θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και το Ιράν του οποίου τα ελάχιστα και ασαφή στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι το 2016 εξήγαγε σημαντικές ποσότητες ακατέργαστου μαρμάρου προς την Κίνα.

Ποσότητα Εξαγωγών

Στην ποσότητα εξαγωγών η Ισπανία, παρά την μείωση κατά 15% σε σχέση με το 2015, ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ακατέργαστου μαρμάρου της Κίνας ξεπερνώντας την Τουρκία η οποία ακολούθησε με επίσης μειωμένες εξαγωγές κατά 15%. Η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση
13% ενώ η Ιταλία παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2015.



Αξία Εξαγωγών

Στην αξία εξαγωγών το 2016 η Ελλάδα πέρασε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση των κύριων προμηθευτών της Κίνας ξεπερνώντας την Τουρκία η οποία συνέχισε για άλλη μια χρονιά την πτωτική της πορεία.

Η Ελλάδα το 2016 παρουσίασε αύξηση στην αξία εξαγωγών, σε σχέση με το 2015, κατά 28%, η Ιταλία παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα ενώ η Τουρκία σημείωσε πτώση 18%. Η Ισπανία, όπως είδαμε και παραπάνω, το 2016 ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ακατέργαστου μαρμάρου της Κίνας παρόλα αυτά στην αξία υπολειπόταν κατά πολύ σε σχέση με τις Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία, με εξαγωγές περίπου 55 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 17% σε σχέση με το 2015.

Μέση τιμή ανά Τόνο

Στην μέση τιμή ανά τόνο επιβεβαιώθηκε η ισχύς της Ιταλίας και αναδείχθηκε η δυναμική της Ελλάδας. Η Ιταλία διατήρησε την μέση τιμή ανά τόνο υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες ενώ η Ελλάδα κατάφερε να την αυξήσει κατά 13%. Αντίθετα Τουρκία και Ισπανία μείωσαν κατά 3% έκαστος την μέση τιμή ανά τόνο.

*251511: Μάρμαρα, τραβερτίνες – Ακατέργαστα ή χοντρικά κατεργασμένα

Πηγή: ITC – Επεξεργασία: Stonenews.gr

Σχετικά Άρθρα