ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ο κλάδος των μαρμάρων

Χώρες εξαγωγής ελληνικού μαρμάρου

Στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει μπει ο κλάδος των μαρμάρων, ένας από τους πλέον κερδοφόρους και εξαγωγικούς, της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, σε αντίθεση με την συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς δομικών υλικών, η οποία εμφανίζει πτώση από το 2008 και μέχρι σήμερα, o τομέας του μαρμάρου όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθεί την ανοδική του πορεία με βασικό στοιχείο τον εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αξία εξαγωγών και εισαγωγών ελληνικού μαρμάρου

Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής μαρμάρου, το 80% περίπου κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού, ενώ καθημερινά καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση.

Από το σύνολο των εξαγωγών του ελληνικού μαρμάρου, το 40% περίπου κατευθύνεται προς την Κίνα και το υπόλοιπο εξαγόμενο μάρμαρο διατίθεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο λόγος για το οποίο τα ελληνικά μάρμαρα είναι περιζήτητα, είναι εξαιτίας της ανώτερης ποιότητας τους που οφείλεται τόσο στα χρώματα όσο και φυσικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό είναι και το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων του κλάδου ως προς τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους.

Ενεργά λατομικά κέντρα εξόρυξης μαρμάρου Αν. Μακεδονίας Θράκης
Λατομείο μαρμάρου στη Δράμα, ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας της FHL Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ – ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε, Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης Δράμα
Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά τα οικονομικά τους μεγέθη, γεγονός το οποίο αποδίδεται στα ανοίγματα που είχαν κάνει τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.Είναι ενδεικτικό ότι η ποιότητα του μαρμάρου έχει ανεβάσει σημαντικά τα περιθώρια καθαρού κέρδους ακόμα και στο μισό του τζίρου.

Σήμερα τρεις είναι οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες μαρμάρου, η Κυριακίδης, η Mermeren και ο Ικτίνος, ενώ εκτός Χρηματιστηρίου ηγέτιδα του κλάδου θεωρείται η Παυλίδης Μάρμαρα. Σήμερα, η Mermeren Kombinat ετοιμάζεται να περάσει στα χέρια της Παυλίδης Μάρμαρα, από τις κορυφαίες εταιρίες με υγιέστατο ισολογισμό και έργα σε όλο τον κόσμο.

Η εξαγορά της Mermeren θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τα ίδια κεφάλια της Παυλίδης.
Το 2016 η Παυλίδης Μάρμαρα είχε πωλήσεις 62,2 εκατ. ευρώ από 50,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 31 εκατ. ευρώ από 19,7 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε πριν από λόγο καιρό και η Κυριακίδης Μάρμαρα λόγω της δημόσιας πρότασης από ομάδα επενδυτών η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Πρόσφατα στο στόχαστρο των επενδυτών του ΧΑ έχει βρεθεί και η Ικτίνος με τη μετοχή να σημειώνει αξιόλογη άνοδο.Η Ικτίνος τα προηγούμενα χρόνια είχε στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες δραστηριότητες άλλες αφήνοντας πίσω την βασική της δραστηριότητα, την εξόρυξη.Έχει κάνει επενδύσεις στην ενέργεια, ενώ επιθυμούσε και το άνοιγμα στο real estate που όμως τελικά λόγω κωλυμάτων δεν προχώρησε.

Τώρα, στα πλαίσια υλοποίησης τριετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους 8 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά εργοστασίου στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα – Καβάλα), κοντά στα λατομεία της εταιρείας.Ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες για την αγορά εργοστασίου.

Επίσης βρίσκεται σε συζητήσεις για την επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό λατομείων, καθώς και για δαπάνες ερευνών εξεύρεσης νέων λατομείων.Έχει προχωρήσει σε παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού λατομείων περίπου 700.000 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό κατέθεσε στα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία με το οποίο αιτείται χρηματοδότηση της νέας επένδυσης μέχρι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, προχώρησε σε σύναψη δύο νέων συμφωνιών για εκμετάλλευση λατομείων, στο δημοτικό διαμέρισμα Παναγίας του δήμου Θάσου στην περιοχή τρεις Γκρεμοί καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα Βώλακα του δήμου Κάτω Νευροκοπείου περιοχή Ζαβάρσα.

Ελένη Μπότα, Πηγή: www.insider.gr, Fωτο και διαγράμματα: Π. Τζεφέρης

Σχετικά Άρθρα