ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Μάρμαρα & Γρανίτες AE: προς την έξοδο από το ΧΑ;

Το Θεματικό Πάρκο Ferrari World στο Αμπού Ντάμπι

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Mετά από 19 χρόνια (από τις 16 Δεκεμβρίου του 1998) στην χρηματιστηριακή αγορά της Aθήνας,  η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει πλέον με αξιώσεις το «διαζύγιο» από τον ελληνικό «ναό» του χρήματος, το ΧΑ.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το «διαζύγιο» αυτό, ανοίγει το δρόμο της εταιρίας για έναν επιχειρηματικό «γάμο» αυτήν τη φορά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εξωστρεφής εταιρία που εδρεύει στην ελληνική περιφέρεια (τη Δράμα) η οποία είναι κερδοφόρα καθ’όλη τη διάρκεια της  κρίσης, «πολιορκείται» εδώ και καιρό από διεθνή funds, αλλά και ξένες επιχειρήσεις οι οποίες φέρονται να έχουν εκδηλώσει  θερμό ενδιαφέρον για την ελληνική εταιρία.

Το Μεγάλο Τζαμί του Σεΐχη Zayed BinSultan Al Nahyan, Άμπου Ντάμπι

Η προαιρετική δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε, αποσκοπεί στο να συγκεντρωθεί, τουλάχιστον, το 90% των μετοχών στη θυγατρική Αντίοχος, που ανήκει κατά 100% στον Ηλία Κυριακίδη, τον πάλαι ποτέ απόφοιτο της σχολής Eμποροπλοιάρχων, που είναι το “αφεντικό” της ομώνυμης εταιρίας μαρμάρων. Eνός εκ των 16 προσώπων, στον έλεγχο των οποίων βρίσκεται το 80,2% της σημερινής εταιρίας F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Μάρμαρα & Γρανίτες AE . Tα μέλη της οικογένειας Kυριακίδη έχουν περί το 64%, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά είναι διάσπαρτα σε μέλη άλλων τριών οικογενειών (Kαλλιονίδη, Zαμανόπουλου, Kονδύλη). H πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας διενεργείται  στα 4,02 ευρώ, με συνέπεια η «Kυριακίδης» να βγαίνει από το Xρηματιστήριο με αποτίμηση (93,6 εκατ. ευρώ) που αντιστοιχεί στο 178,3% της καθαρής της θέσης (52,5 εκατ. ευρώ). Aπό την αρχή της οικονομικής κρίσης (τέλη 2008) έως τώρα η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 1.281%, ενώ μαζί με τα μερίσματα η συνολική απόδοση είναι 1.510%.

«Η ΛΕΥΚΗ ΠΟΛΗ» ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ, ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

Η εταιρία “ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ”  είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο παραγωγής κι επεξεργασίας του μαρμάρου την τελευταία δεκαετία. Ολα αυτά τα χρόνια επένδυσε στο ελληνικό κυρίως μάρμαρο (από την εξόρυξη μέχρι την πλήρη καθετοποίησή του σε μεγάλα έργα στο εξωτερικό) και με εμπορικό σύνθημα “Welcome to a World of White”  έχει κυριαρχήσει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Το εξ’ολοκλήρου λευκό μάρμαρο που καλύπτει το Μεγάλο Τζαμί του Άμπου Ντάμπι (Grand Mosque of Abu Dhabi), το Θεματικό Πάρκο Ferrari World επίσης στο Αμπού Ντάμπι, το Εθνικό Κοινοβούλιο και Συνεδριακό Κέντρο στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και οι προσκυνηματικοί τόποι στη Μέκκα και τη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκονται μεταξύ των έργων της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ως προς τις κατεξοχήν εξορυκτικές δραστηριότητες, η εταιρεία παρουσιάζεται ως πρωτοπόρος στην υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου, την οποία έχει ήδη αναπτύξει σε λατομεία στην περιοχή του Βώλακα Δράμας ενώ προτίθεται να την εφαρμόσει και στην νήσο Θάσο Έχει στην ιδιοκτησία της διάφορα λατομεία στην Ελλάδα απ’όπου εξορύσσονται τα μάρμαρα Thassos White, Πρίνος, Βώλακας, Bianco Venus, Bianco M & Bianco Venatino και επιπλέον αποτελεί το μεγαλύτερο διανομέα των λευκών μαρμάρων SIVEC®.

Εθνικό Κοινοβούλιο του Ουζμπεκιστάν

H «Kυριακίδης Μάρμαρα» διαθέτει σήμερα 29 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ελάχιστα δάνεια 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ  τα περιουσιακά της στοιχεία αποτιμώνται στα 88,1 εκατ. ευρώ. Tο κόστος για να αγοραστούν όλες οι μετοχές της μειοψηφίας είναι 18,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις,  το 73,1% προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ η συνεχής κερδοφορία στα χρόνια από το 2008 έως και το 2016 ανέρχεται αθροιστικά στα περίπου 50 εκατ. ευρώ, στοιχεία σαφώς ελκυστικά από τους υποψήφιους «μνηστήρες».

Υπόγειο Λατομείο στον Βώλακα Δράμας

Πάντως, ας μην προτρέχουμε, είναι κοινό μυστικό ότι οι όποιες συζητήσεις δεν οδηγούν πάντα σε μία επιχειρηματική συμφωνία. Για το λόγο αυτό και από πλευράς της εταιρείας , δε γίνεται καμία αναφορά για τη φυγή από το Χρηματιστήριο και την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα