ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ)

Αισθητικά χαρακτηριστικά των διακοσμητικών πετρωμάτων

File:Xrvma marmaron.jpg
Χρώματα διαφόρων ελληνικών μαρμάρων, Photo by P. Tzeferis
File:Stonequarry.jpg
Λατομείο πωρόλιθου, Προάστιο, Λακωνία

Κάθε φυσικό διακοσμητικό πέτρωμα συγκεντρώνει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ξεχωριστή του προσωπικότητα και διαμορφώνουν την αισθητική και διακοσμητική του αξία. Επιπλέον, έχει ορισμένα φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, από τα οποία εξαρτάται το κατά πόσον είναι κατάλληλο για συγκεκριμένες εφαρμογές στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση.

File:Argolida Greece Marble.JPG
Argos Black, Μάρμαρο Αργους, pboto by P. Tzeferis

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούν καταρχήν μεταξύ τους τα διακοσμητικά πετρώματα και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπορική τους αξία, είναι αυτά που ονομάζονται αισθητικά χαρακτηριστικά και τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι υποκειμενικά.

Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το χρώμα, τα χρωματικά σχέδια, η χρωματική πλοκή, καθώς και η μορφή του υλικού, δηλαδή η εν γένει δομή και η εμφάνιση του, που εξαρτάται και από το μέγεθος των κόκκων/κρυστάλλων του.

Το χρώμα των διακοσμητικών πετρωμάτων, σημαντικό χαρακτηριστικό και κυρίαρχο κριτήριο επιλογής σε συνδυασμό και με την τιμή, εξαρτάται από τα διάφορα ορυκτά που συμμετέχουν στην σύσταση τους. Στην αγορά τα διάφορα υλικά διακρίνονται, ανάλογα με το τυπικό τους χρώμα, σε «λευκό», «ημίλευκο», «γκρι», «μαύρο», «μπεζ», «καφέ», «κόκκινο», «ροζ», «πράσινο» κ.α παρόλο που το πραγματικό τους χρώμα μπορεί να παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από τα παραπάνω βασικά χρώματα καθώς και διακυμάνσεις στην απόχρωση.

Ωστόσο το χρώμα των τελικών προϊόντων από ένα συγκεκριμένο πέτρωμα, μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με το είδος κατεργασίας των εμφανών επιφανειών. Για παράδειγμα, με τη λείανση και την στίλβωση της επιφανείας, το χρώμα αναδεικνύεται περισσότερο, σε σύγκριση με το χρώμα επιφανείας από το ίδιο υλικό που είναι απλά τριμμένο. Το χρωματικό αισθητικό αποτέλεσμα, επομένως μπορεί να έχει ποικίλες διαβαθμίσεις, ανάλογα με το είδος της κατεργασίας της επιφάνειας, ιδιότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για διακοσμητικές εφαρμογές. Επιπλέον, σε πολλούς τύπους πετρωμάτων, η διεύθυνση κοπής των όγκων (κοπή «στα νερά» ή κοπή «κόντρα») μπορεί να δώσει διαφοροποιημένο χρωματικό αποτέλεσμα, ιδιότητα που παρουσιάζει, επίσης, ενδιαφέρον σε διακοσμητικές πέτρες.

File:Marmyk factory.JPG
Marble cutting and processing factory in Argolis, Greece

Ανάλογα με το χρώμα και την εν γένει μορφή τους, τα διακοσμητικά πετρώματα μπορούν να διακριθούν σε υλικά ομοιογενή ή ομοιόμορφα, όπως είναι διάφοροι τύποι γρανιτών, ασβεστόλιθων, κυρίως αλλά και μαρμάρων, που προτιμώνται για επενδύσεις μεγάλων επιφανειών και σε υλικά ανομοιογενή η ανομοιόμορφα, που εμφανίζουν έντονες διακοσμητικές γραμμώσεις (βένες), όπως για παράδειγμα οι μιγματίτες και διάφορα άλλα μεταμορφωμένα κυρίως πετρώματα, τα οποία προτιμώνται για ποικίλες διακοσμητικές εφαρμογές. Υπάρχουν όμως και αρκετά υλικά, που δεν μπορούν εύκολα να καταταχθούν στις παραπάνω δύο ομάδες αλλά ενδιάμεσα. Τα τελικά προϊόντα από το τελευταίο αυτό υλικό, ειδικά τα προϊόντα σειράς, διαχωρίζονται σε ποιότητες και διαλογές κατά την παραγωγική τους διαδικασία έτσι ώστε να παρουσιάζουν χρωματική ομοιογένεια.

Η αγορά επομένως των φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων, διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια γκάμα υλικών σε ότι αφορά τους τύπους και την χρωματική «παλέτα» που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Πολλά από τα υλικά αυτά είναι μοναδικά σε ότι αφορά τη μορφή και την χρωματική τους πλοκή. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο αριθμός των τύπων των διακοσμητικών πετρωμάτων, που εξορύσσονται σήμερα σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι ξεπερνάει τους 2.500, από τους οποίους οι 1.000 περίπου εξορύσσονται στην Κίνα, χωρίς στα μεγέθη αυτά να συμπεριλαμβάνονται οι πέτρες λιθοδομών που εξορύσσονται για χρήση σε τοπικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα εξορύσσονται περί τα 120 είδη φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων από 200 και πλέον λατομεία, με συνολική παραγωγή της τάξης του 1 εκατ. τόνων (στοιχεία 2007). Εξορύσσονται κυρίως ανοικτόχρωμα μάρμαρα, ασβεστόλιθοι, σχιστόλιθοι και πέτρες λιθοδομής. Επίσης εισάγονται μεγάλες ποσότητες υλικών – μάρμαρα κυρίως, γρανίτες και άλλες πέτρες – από πολλές χώρες, Τουρκία, Βουλγαρία, Fyrom, Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Κίνα Ινδία κ.α. Οι εισαγωγές διακοσμητικών πετρωμάτων ανήλθαν το 2007 σε 590 χιλ. τόνους αξίας 90 εκατομμυρίων €.

Σχετικά Άρθρα