ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξόρυξη ή Τουρισμός; Μήλος!

[του Πάνου Βεργούλη] [by Vergoulis Panos]

Γίνεται να συνυπάρξουν γκριζωποί σκαμμένοι λόφοι με γαλαζοπράσινα νερά; Γιγαντιαίοι εκσκαφείς με ψάθινες ομπρέλες; Βαριά βιομηχανία με τουρισμό; Εξόρυξη με Περιβάλλον; Η απάντηση έχει όνομα και λέγεται Μήλος! Το νησί της Αφροδίτης είναι το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα απόλυτα αρμονικής συνύπαρξης ορυχείων με την τοπική κοινωνία αλλά και την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία.

Μπορεί το νησί να στηρίζεται κυρίως στον εναλλακτικό τουρισμό, καθώς εναντιώνεται σθεναρά στη μαζικοποίηση που τείνει να αλλοιώσει το σύνολο των Κυκλάδων, εντούτοις πλήθος τουριστών απ όλον τον κόσμο συρρέουν κατά κύματα την θερινή περίοδο στον νησί μετατρέποντας το σε εξαιρετικά δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό.
Το μοναδικής ομορφιάς άγριο ηφαιστειακό ανάγλυφο και τα καταγάλανα νερά δίνουν την βεβαιότητα στον επισκέπτη ότι είναι τυχερός που βρέθηκε σε αυτήν την παραδεισένια κουκίδα της Μεσογείου. Κάπως έτσι ένιωσα και εγώ άλλωστε όταν την επισκέφτηκα και δεν είχα άλλη επιλογή παρά να την λατρέψω. Προς επίρρωση των παραπάνω, ουκ ολίγες φορές η Μήλος έχει βραβευθεί με διεθνείς διακρίσεις ως προς την φυσική ομορφιά της.

Τα παλιά θειωρυχεία
όπως δηλώνει και το τοπωνύμιο της είναι μια πανέμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά στην θέση όπου ακόμα και σήμερα δεσπόζουν επιβλητικά τα ερείπια των παλιών μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, ως παντοτινοί μάρτυρες μιας άλλης εποχής. Άλλωστε πολλές από τις καλύτερες παραλίες όχι μόνο της Μήλου αλλά και όλης της χώρας δημιουργήθηκαν από εξοφλημένα εγκαταλελειμμένα ορυχεία αδρανών και άλλων υλικών. Αυτό που όλοι γνωρίζουν για το νησί είναι οι δαντελένιες ακρογιαλιές και οι δεκάδες διαφορετικών ειδών παραλίες προς τέρψη ακόμα και των πιο απαιτητικών, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι στη Μήλο εξορύσσεται το 9% της παγκόσμιας παραγωγής μπεντονίτη κατατάσσοντας έτσι την χώρα μας 3η στον κόσμο σε παραγωγή μπεντονίτη. Η εξορυκτική δραστηριότητα στο νησί είναι έντονη από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, τότε που εξορυσσόταν οψιδιανός. Στους ιστορικούς χρόνους η Μήλος παρήγαγε καολίνη και ποζολάνη, ενώ από το 1952 παράγει μπεντονίτη και περλίτη αριθμώντας σήμερα εννέα ενεργά ορυχεία, ένα εκ των οποίων, η «Αγγεριά» είναι το μεγαλύτερο με έκταση 2,5 χλμ μήκος και 700m πλάτος.

Η μεταλλευτική παρόλη την εγγενή βαρβαρότητά της, όταν εφαρμοστεί με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον μπορεί να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο, καθώς αξιοποιεί την προστιθέμενη αξία του, δηλαδή τον ορυκτό του πλούτο.

 

Πηγή http://stasinews.gr/tribute/eksoriksi-h-tourismos-milos/


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: Μπεντονίτης-Περλίτης …


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: Η μεταλλευτική περιήγηση …


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: MilosIsland: A sustainable …


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: Βιομηχανικά ορυκτά: ο …

Εξαιτίας σου τουρισμέ μου…

Σχετικά Άρθρα