ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αλβανία: Σε ορυχεία και λατομεία το 18% των άμεσων ξένων επενδύσεων

Cement Plant, ANTEA Cement Sh.A., TΙΤΑΝ Albania
“Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2007 – 2014, η Ελλάδα αποτελεί μακράν τον πρώτο ξένο επενδυτή στην Αλβανία”, αναφέρει ο «Οδηγός Επιχειρείν στην Αλβανία» του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας μας στα Τίρανα.

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα είναι αρμόδιο για τη προάσπιση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης για την εγχώρια αγορά.

Στον οδηγό σημειώνεται: «η Xώρα μας μόνο για το έτος 2011 και ενδεχομένως λόγω των επενδύσεων του Καναδά στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων περνάει στη δεύτερη θέση, με σχετικά μικρή διαφορά. Ωστόσο, ανακτά και πάλι την πρώτη θέση το επόμενο έτος, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία».

Το 2014, οι τρεις πρώτοι ξένοι επενδυτές στην Αλβανία είναι η Ελλάδα (25,68%), ο Καναδάς (16,57%) και η Ιταλία (11,56%), ως προς το συνολικό απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία.

Σε ότι αφορά στην κατανομή των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία, ανά δραστηριότητα, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων άμεσων ξένων επενδύσεων αφορά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (26%), στον τραπεζικό τομέα (17%) και στον τομέα των ορυχείων και λατομείων (15%). Οι τομείς αυτοί μαζί με τους τομείς της βιομηχανίας (9%) και της ακίνητης περιουσίας (9%) συγκεντρώνουν το 75% των ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά, οι τομείς άλλων βιομηχανιών (9%), της βιομηχανίας (8%), του real estate (7%), των κατασκευών (3%), του χονδρικού – λιανικού εμπορίου (3%), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (2%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι τομείς υπερβαίνουν ελαφρώς ή δεν ξεπερνούν το 1% ο καθένας.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Αλβανία και οι Έλληνες επιχειρηματίες -παρά τις δυσκολίες και την αστάθεια στο αλβανικό επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία- παραμένουν στην αλβανική αγορά με δυναμική και αυξανόμενη επενδυτική παρουσία.

Καθ’όλη τη διάρκεια από το 2007 έως το 2013, η Ελλάδα ήταν ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με εξαίρεση το 2011. Το 2007, οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούσαν το 28% του συνόλου των αποθεμάτων (stock). Αυτό το ποσοστό μειώθηκε, με τα χρόνια, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο το 2011, ήτοι 15% επί του συνόλου, απόλυτα δικαιολογημένο, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα, το οποίο ωστόσο παραμένει αρκετά σημαντικό ποσοστό για την αλβανική οικονομία. Το 2012 και 2013 οι ελληνικές επενδύσεις αυξήθηκαν εκ νέου (υπερβαίνοντας το ένα τέταρτο (1/4) του συνόλου των αποθεμάτων στο τέλος του 2013) και ξεπέρασαν το «ψυχολογικό όριο» του 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα (πχ. ΑΝΤΕΑ/ΤΙΤΑΝ, ANDROMEDA, MICA-KORCA/Καπνική Μιχαηλίδης), συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της» όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο.

Η Ιταλία είναι ο κυριότερος ανταγωνιστής της Ελλάδος στην αλβανική αγορά, καθώς πέρα από το ισχυρό μερίδιό της επί των συνολικών αλβανικών εισαγωγών, διαθέτει πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και εκείνα, στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα «τρόφιμα, ποτά και είδη καπνού», τα «ορυκτά καύσιμα», τα «χημικά και τα πλαστικά». Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι στην κατηγορία «χημικά και πλαστικά» τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνίζονται έντονα και με τα τουρκικά και γερμανικά προϊόντα, ενώ ισχυρότατος είναι ο ανταγωνισμός, στην κατηγορία «δομικά υλικά και μέταλλα», που εισάγονται από όλους τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας.

Στις άμεσες προτεραιότητες της αλβανικής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και του τομέα του τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, καθώς επίσης και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών.Μια επίσης βασική πρόκληση είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, όσον αφορά στις δεξιότητες, τις ικανότητες και τα προσόντα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Συνεπώς, στο άμεσο μέλλον, αναμένεται να υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με την Ελλάδα, ιδίως σε τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της αγοράς.

Πέτρου Τζεφέρη: ΑΛΒΑΝΙΑ: ένα μικρό …ελντοράντο στα σύνορά μας;

[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα