ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Σέριφος 2016: ένας αιώνας μετά την ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων του 1916


Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την 21η Αυγούστου 1916, από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων εργατών της Σερίφου, που κόστισε εννέα ανθρώπινες ζωές, δεκάδες τραυματίες και διώξεις μετά από αυτήν.

Τα γεγονότα λίγο πολύ γνωστά. Η Σέριφος, νησί με πλούσια μεταλλεύματα, που λειτούργησαν κατά περιόδους από την αρχαιότητα. Το 1885 εμφανίστηκε ο Γερμανός Αιμίλιος Γρώμανν και λίγο αργότερα ανέλαβε τη διαχείριση των μεταλλείων, εφαρμόζοντας όχι καλές συνθήκες εργασίας για τους εργάτες, αφού δούλευαν από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου υπό ανασφαλείς συνθήκες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη απεργία από τους ανοργάνωτους τότε εργάτες, που πνίγηκε στο αίμα από ισχυρή δύναμη χωροφυλακής.

Το 1906 την επιχείρηση ανέλαβε ο υιός Γεώργιος Γρώμανν, με πιο χειρότερες, πιο σκληρές και πιο απάνθρωπες συνθήκες εργασίες, με συχνά εργατικά ατυχήματα και πολλούς νεκρούς. Οι εργάτες τότε κάλεσαν τον Σερφιώτη συνδικαλιστή Κ. Σπέρα, που ήταν ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών. Εκείνος, συσπείρωσε τους εργάτες κι αμέσως ίδρυσαν το «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ».Ζήτησαν να εργάζονται οκτώ ώρες, αλλά η εταιρία δεν το δέχθηκε και κατέβηκαν σε απεργία. Ο Γρώμανν ζήτησε τη βοήθεια του Κράτους, το οποίο έστειλε έναν υπομοίραρχο με μια διμοιρία χωροφυλάκων να καταστείλουν την απεργία. Ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα του 1916.


Το 1984 δημιουργήθηκε το μνημείο των πεσόντων εργατών και κάθε χρόνο στις 21 Αυγούστου τελείται επιμνημόσυνη δέηση.

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια και ο Δήμος Σερίφου θέλοντας να τιμήσει τους φονευθέντες εργάτες, οργανώνει την επέτειο, με μια σειρά από εκδηλώσεις.

Το παρόν φωτογραφικό υλικό προέρχεται από μια τέτοια εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε στον Κοινοτικό ξενώνα «ΠΕΡΣΕΑΣ» στο Λειβάδι Σερίφου, με έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας για τα μεταλλεία της Σερίφου, με την επιμέλεια της Δημοτικής Συμβούλου κ. Άννας Σκιαδά.

[επιμέλεια Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα