ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες, 17.06.2016


Σύσταση
προς τις επιχειρήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας να λάβουν έκτακτα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν άλλα εργατικά ατυχήματα απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο τις Ορυκτές Πρώτες Υλες που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή 17.6.2016. Με αφορμή ατυχήματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Βόρειο Ελλάδα, όπως είπε, κάλεσε τις επιχειρήσεις να κινητοποιηθούν ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Ο Γενικός Γραμματέας Ε&ΟΠΥ τόνισε ότι η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούτου, θέσεων απασχόλησης και μοχλό τοπικής ανάπτυξης καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες μεταλλευτικές περιφέρειες της Ευρώπης. Σημείωσε ωστόσο ότι η ληστρική εκμετάλλευση έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις και απαιτείται αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.Ανήγγειλε την πλήρη καταγραφή του κλάδου και την ένταξή του σε ενιαία γεωχωρική βάση με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ, καθώς και ριζική απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με διαφάνεια και διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκμίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων καθώς το σημερινό πλαίσιο όπως είπε είναι πολύπλοκο, γραφειοκρατικό, δημιουργεί εικόνα αδιαφάνειας και ασάφειας.

Στο ίδιο συνέδριο ο βουλευτής και πρώην υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν θα υπάρξει στήριξη προς την κυβέρνηση στις πρωτοβουλίες για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Ζήτησε διαφάνεια, ταχύτητα και λογοδοσία στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών και έμφαση στα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Θετική συμβολή του εξορυκτικού κλάδου στην αναμενόμενη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας «προέβλεψε» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Αθανάσιος Κεφάλας. Ο κ. Κεφάλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά στοιχεία του κλάδου, επισημαίνοντας ότι ο εξορυκτικός κλάδος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της εθνικής μας οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Η συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει το 3,4%.
  • Εξάγονται περισσότερα από 30 ορυκτά. Σε δέκα από αυτά πραγματοποιείται ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τους 300.000 τόνους το καθένα
  • Η συνολική αξία των πωλήσεων το 2014 έφθασε τα 2,3 δις ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι από εξαγωγές
  • Απασχολούνται άμεσα 20.000 εργαζόμενοι και έμμεσα άλλοι 80.000

Ο πρόεδρος ΣΜΕ έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγές τονίζοντας ότι η Ιταλία είναι ο πρώτος προορισμός με 17%, με δεύτερο τη Γερμανία με 9%, ενώ ακολουθούν με 6% η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα. Το τσιμέντο είναι πρώτο σε αξία εξαγωγών, συμμετέχοντας με 20%, ενώ ακολουθούν το αλουμίνιο με 19%, το νικέλιο επίσης με 19% και τα μάρμαρα με 11%.Στην ομιλία του,  υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τα προβλήματα και τους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου και αποτελούν τροχοπέδη του και είναι μεταξύ άλλων: Η δύσκαμπτη αδειοδοτική διαδικασία, η γραφειοκρατία, ο αναχρονιστικός λατομικός κώδικας, οι κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του μεγάλου φόβου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων, η έλλειψη σταθερού φορολογικού και εργασιακού νομοθετικού πλαισίου και πάνω απ’ όλα η ανασφάλεια δικαίου.

Παράδειγμα αρνητικής συγκυρίας είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που διπλασιάζουν το μεταφορικό κόστος για ορυκτά που εξορύσσονται και εξάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κλείνοντας, ο κ. Κεφάλας ζήτησε να εφαρμοστεί η Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών, μέσω της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στον κλάδο και τη βέλτιστη αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.

Στο συνέδριο υπήρξε επίσης εκπροσώπηση αρκετών εταιρειών του κλάδου, πανεπιστημιακών, αξιωματούχων της ΕΕ, στελεχών του ΣΜΕ, του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΝ. Δυστυχώς, δεν συμμετείχε ουδείς από μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικότερα φορείς που αντιτίθενται ή αμφισβητούν την εξορυκτική δραστηριότητα, γεγονός που ίσως αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” των κατά τα άλλα επιτυχημένων εκδηλώσεων αυτής της σειράς που αισίως γίνεται για 6η φορά.


Επίσης, δείτε παλαιότερο σχόλιό μου που συνεχίζει να είναι επίκαιρο. ΕΔΩ

Σύντομα θα παρουσιαστούν τις πλήρεις ομιλίες από την ιστοσελίδα.

Σχετικά Άρθρα