ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Προσομοίωση εργατικού ατυχήματος σε λατομεία μαρμάρων

Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο σεμινάριο διοργάνωσε  η εξειδικευμένη στην εξόρυξη μαρμάρου εταιρεία “ΜΑΡΜΥΚ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕ” στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης/κατάρτισης του προσωπικού της  για την ασφάλεια και υγιεινή των χώρων εργασίας (λατομεία εξόρυξης μαρμάρων).

Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε σε 4 λατομεία της εταιρείας στα οποία εργάζονται συνεργεία των 2 έως 8 ατόμων, στις 18 και 24 Φεβρουαρίου 2016.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας με τη συνεργασία του Ιατρού Εργασίας, του Τεχνικού Ασφαλείας και των Επιβλεπόντων Μηχανικών.

Σε κάθε λατομείο η προσομοίωση περιελάμβανε  2 σενάρια:

1ο Σενάριο: εργαζόμενος σε λατομείο γλιστράει/πέφτει σε απότομο πρανές ή σε στείρα υλικά, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του και να σκίσει βαθιά το χέρι του. Εξετάστηκαν, ο χρόνος αντίδρασης των συναδέλφων του λατόμων, η σωστή αντιμετώπιση των τραυμάτων και η έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο σε περίπτωση καθυστέρησης έλευσης του ασθενοφόρου

2ο Σενάριο: εργαζόμενος σε λατομείο  καταπλακώνεται από μικρό όγκο στην περιοχή των κάτω άκρων. Εξετάστηκαν,  ο χρόνος αντίδρασης των συναδέλφων του λατόμων, ο σωστός και ασφαλής απεγκλωβισμός του, η σωστή αντιμετώπιση των τραυμάτων και η έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο σε περίπτωση καθυστέρησης έλευσης του ασθενοφόρου

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήθηκε απλό ανδρείκελο. Ο  ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμό κάθε λατομείου  υπερβαίνει τα καθιερωμένα υποχρεωτικά εκ μέρος του ΚΜΛΕ  στάνταρ και περιλαμβάνει φορεία, πλαστικούς νάρθηκες, μεταφερόμενη τσάντα έκτακτης ανάγκης (για την αντιμετώπιση τραυμάτων), πλήρες εξοπλισμένο φαρμακείο με φάρμακα ευρείας χρήσεως κ.α.

Στο τέλος κάθε σεναρίου ο Ιατρός Εργασίας και οι υπεύθυνοι Μηχανικοί επεσήμαναν τις πιθανές παραλείψεις, το σωστό τρόπο αντιμετώπισης των τραυμάτων, το σωστό τρόπο μεταφοράς του τραυματία και γενικά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εργατικού ατυχήματος, στους εργαζομένους.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης άσκησης-προσομοίωσης κρίθηκαν πάρα πολύ ικανοποιητικά και όσον αφορά την σωστή αλλά και την έγκαιρή αντιμετώπιση τωντραυματισμών.

Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης άσκησης οφείλεται εν μέρει και στην πρωτοβουλία που είχε λάβει η ίδια εταιρεία πριν 1 χρόνο, όπου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αρκετοί εργαζόμενοι στα λατομεία ολοκλήρωσαν το Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών, λαμβάνοντας Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών.

Εχουμε πειστεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα συνεχίσει το πρόγραμμα των σεμιναρίων ασφάλειας και υγιεινής στους εργαζόμενους της με ακόμα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια, με βασικό στόχο την πρόληψη ατυχημάτων, αλλά και στην αποφευκτέα  περίπτωσή τους, την ορθή αντιμετώπιση αυτών και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους.


[Επιμέλεια Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα