ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Τα μεταλλεία Λαυρίου και η μεγάλη απεργία του 1896

Αποψη του μεταλλουργικού κέντρου Λαυρίου

To Λαύριο είναι γνωστό για τα μεταλλεία του. Από την αρχαιότητα ακόμα, οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν τον φυσικό πλούτο της περιοχής που έβγαζε κυρίως μολύβι και ασήμι. Μάλιστα, τα ορυκτά του Λαυρίου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πολλών αρχαίων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αλλά και για τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αρχαίοι, παρόλο που δεν διέθεταν τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, είχαν φτιάξει ένα εντυπωσιακό υπεδάφιο δικτύων στοών, όπου δούλευαν χιλιάδες εργάτες. Το αρχαίο πηγάδι είναι άριστα κατασκευασμένο και προκαλεί θαυμασμό Για τις ανάγκες του εξαερισμού είχαν κατασκευάσει εντυπωσιακά πηγάδια που το άνοιγμά τους οδηγούσε στην επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν οξυγόνο στις γαλαρίες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο. Ήταν ένα ακόμα εντυπωσιακό τεχνικό έργο της αρχαίας Ελλάδας.

Ο Σερπιέρι ως εργοδότης ήταν σκληρός και αντιμετώπιζε τους μεταλλωρύχους σαν αναλώσιμα εργαλεία που δεν είχαν δικαιώματα, αλλά μόνο την υποχρέωση να δουλεύουν έναντι, μάλλον συμβολικής αμοιβής. Από την άλλη ήταν αυτός που δημιούργησε από το μηδέν την πόλη του Λαυρίου για να εγκατασταθούν οι εργάτες που έρχονταν από πολλά μέρη του εξωτερικού και της Ελλάδας για να βρουν δουλειά. Οι συνθήκες εργασίας συνέχισαν να είναι δύσκολες ακόμα και όταν έφυγε ο Σερπιέρι από την περιοχή.

Τέσσερις εργάτες δολοφονήθηκαν και η κυβέρνηση έστειλε στρατό και πλοία για να καταστείλει την μεγάλη απεργία που ξέσπασε ξημερώματα 8ης Απριλίου 1896. Στα μεταλλεία του Λαυρίου 1.800 εργάτες ανέβηκαν από το μεταλλευτικό φρέαρ – βάθους 182 μέτρων όπου δούλευαν, έκλεισαν όλες τις εισόδους, περικύκλωσαν τον χώρο και κήρυξαν απεργία… Μέσα στα αιτήματα ήταν και η κατάργηση των λεγόμενων “εργολάβων”. Οι εργολάβοι, ήταν μεσάζοντες που έπαιρναν το έργο μιας στοάς από τη διεύθυνση της εταιρείας και φρόντιζαν να βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν για λογαριασμό τους.Η εταιρεία τους έδινε και το μεροκάματο των εργατών, αλλά εκείνοι έδιναν ακόμη λιγότερα στους δύστυχους μεταλλωρύχους….
.
Διαβάστε εδώ για την απεργία των εργατών στο Λαύριο: Η απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο το 1896.

Από τη σειρά της ΕΡΤ του 1982: Η μεγάλη απεργία – Τα Λαυρεωτικά 


Η «Μηχανή του Χρόνου» με την βοήθεια παλαιών μεταλλωρύχων εντόπισε την περίφημη αρχαία στοά στην Καμάριζα και περιέγραψε τη σκληρή εργασιακή καθημερινότητα και τους κινδύνους της μέσα στις σκοτεινές και σκονισμένες στοές. Η κάμερα κατέγραψε τα σημεία που οι εργάτες έμπαιναν «με την κοιλιά» στα έγκατα της γης, αλλά και τα πηγάδια εξαερισμού των αρχαίων. Ολόκληρο το υπόγειο δίκτυο στοών δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί σε όλη του την έκταση…Mια ομάδα γάλλων αρχαιολόγων πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό έρευνες στην περιοχή και τα ευρήματα είναι πολύ εντυπωσιακά..  Οι αρχαίες γαλαρίες του Θορικού 3.200 π.Χ


 Διαβάστε όλο το άρθρο από τη “Μηχανή του Χρόνου”

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Τα μεταλλεία Λαυρίου και το Λαυρεωτικό ζήτημα

Σχετικά Άρθρα