ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κίρκη Έβρου: η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης;


Παρουσιάζουμε έστω και καθυστερημένα μια ενδιαφέρουσα έκδοση σχετικά με την Κίρκη Εβρου.

Η ιστοριο-λαογραφική αυτή έκδοση δεν αφορά μόνο την Κίρκη Έβρου, αλλά ολόκληρη την περιοχή της Θράκης και τον ευρύτερο θρακικό χώρο, αφού ξεκινά από τους μυθικούς χρόνους με τους Κίκονες, που ως γνωστόν κατοικούσαν από τον ποταμό Έβρο και μέχρι τη λίμνη Βιστωνίδα και διαχρονικά διατρέχει τους επόμενους αιώνες με πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία.

Χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου του Αλέξανδρου Καζαντζή, είναι η «συστράτευση» ικανού αριθμού Κιρκαλιωτών, όπως εύηχα αποκαλούνται, με διάθεση και σύμπνοια, ώστε να προκύψει ενδιαφέρον και σωστό αποτέλεσμα.

Έτσι παρουσιάζεται μια κοινωνία με αξιοπρόσεκτη συνοχή κι αυτό αποτυπώνεται στο βιβλίο, με συνέπεια να φαίνεται πως όλα συντελούνται για την ιστορία και την εξέλιξη της Κίρκης.

Το βιβλίο διαβάζεται με τη σειρά, ανάποδα και ανακατεμένα, διότι είναι μια περίτεχνη εναρμόνιση στοιχείων, τα οποία αυτόνομα, αλλά και ομαδικά συνθέτουν τον ιστό της Κίρκης. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για την απαρχή της παρουσίας της Κίρκης, ως τόπου και συλλογικής οντότητας, για την οικονομική της εξέλιξη και τα μεταλλεία της, καθώς και για την κοινωνική διαδρομή, τα ήθη, τα έθιμα, και την ενδιαφέρουσα καθημερινότητα. Μια καταγραφή ύψιστης ιστορικής σημασίας, που φαίνεται πως είναι και η βασική στόχευση του συγγραφέα.

Αλεξάνδρου Καζαντζή, «Κίρκη Έβρου η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης», β΄ έκδοση, Αλεξανδρούπολη 2012

Τα μεταλλεία  (Pb)/ (Zn) της Κίρκης απετέλεσαν ένα μεγάλο και σπουδαίο κεφάλαιο για το χωριό, αφού ήταν στενά συνδεδεμένα με την ζωή των κατοίκων του, και οχι μόνον. Φαίνεται πως ο χώρος των μεταλλείων ήταν γνωστός απο την αρχαιότητα, γιατί εδώ βρέθηκαν ίχνη εκμετάλλευσης, άγνωστο από ποιά εποχή, όπως αναφέρεται σε εργασίες αρχαιολόγων.
 Για το λόγο αυτό, ο χώρος των μεταλλείων, έγινε κατά καιρούς αντικείμενο έρευνας και εκμετάλλευσης από διάφορους, ξένους και ντόπιους. Παρότι το μεταλλείο εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1995, ολόκληρη η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο απαιτεί απορρύπανση, διότι είναι γεμάτη από τα απόβλητα της κατεργασίας και κυρίως μόλυβδο, ο οποίος εντάσσεται στον κατάλογο των κυριοτέρων ρύπων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/118/ΕΚ .
[επιμέλεια Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα