ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

ΥΠΕΝ: Νομοσχέδιο για την ασφάλεια των υπεράκτιων ερευνών υδρογονανθράκων

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πιθανών ατυχημάτων σε υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς και αυστηρές κυρώσεις (πρόστιμα έως 1,5 εκατ. ευρώ) για τους παραβάτες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η σχετική Κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων οφείλουν να αναλύουν – καταγράφουν τους πιθανούς κινδύνους και να καταρτίζουν σχέδια αντιμετώπισής τους, λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση κινδύνου σοβαρού ατυχήματος. Στα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνεται και ανάλυση της αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας.

Με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι:

1.Η Αρμόδια Αρχή μπορεί να απαγορεύει τη λειτουργία ή την έναρξη εργασιών σε οποιαδήποτε εγκατάσταση σε περίπτωση που τα μέτρα τα οποία προτείνονται στην έκθεση μεγάλων κινδύνων για την πρόληψη ή τον περιορισμό των επιπτώσεων σοβαρών ατυχημάτων κρίνεται ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος. Επίσης μπορεί να απαιτεί από το διαχειριστή να λαμβάνει τα μέτρα που θεωρούνται αναγκαία για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με το νόμο.

2.Η Αρμόδια Αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταρτίζει σε εθνικό επίπεδο σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που καλύπτει όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων ή συνδεδεμένες υποδομές καθώς και περιοχές που ενδέχεται να πληγούν.

3. Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα (διαχειριστές ή ιδιοκτήτες) υποχρεούνται να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ή κινδύνου για σοβαρό ατύχημα.

4.Στους παραβάτες επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ που σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας για την ίδια παράβαση, τριπλασιάζονται.  Σημειώνεται ότι στο κοίτασμα του Πρίνου που βρίσκεται υπό εκμετάλλευση σήμερα δεν έχει σημειωθεί ατύχημα ενώ επίκειται η έναρξη ερευνητικών εργασιών στο Κατάκολο και τον Πατραϊκό Κόλπο και η ανάθεση θαλάσσιων περιοχών του Ιονίου για έρευνες.

Athens Energy Forum 2016

Στην ομιλία του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕν) κατά το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου «Athens Energy Forum 2016″, τονίζεται επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα χερσαία οικόπεδα υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο και Αρτα – Πρέβεζα).

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο σύμπλεγμα αγωγών φυσικού αερίου, ΤΑΡ, IGB και IGI (ελληνοϊταλικός), μέσω του οποίου η χώρα μας φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, τον γνωστό και ως TAP, που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ξεπέρασε την φάση της στασιμότητας μετά από μια εποικοδομητική διαδικασία συνεννόησης και πρόσθεσε ότι, αυτή την περίοδο, έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του έργου. Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι ο ΤΑΡ χαρακτηρίστηκε ένα από τα δέκα πιο σημαντικά έργα που εκτελούνται παγκοσμίως.

Επίσης, χαρακτήρισε τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου (IGB), ως ένα ακόμη ελπιδοφόρο σχέδιο που μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΝΑ και κεντρικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η πρόσφατη υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης εισήγαγε σε νέα φάση κι αυτό το εγχείρημα.

Αναφερόμενος στον Νότιο τόνισε ότι, παρά τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που έχει συναντήσει, το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί. «Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στο σχέδιο για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό, ως μία επιπρόσθετη, εναλλακτική διαδρομή για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρωσία. Ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει δημιουργικά στην διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο σχέδιο δεν περιορίζεται στην ρωσική και την ελληνική πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία , στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται δύο ζητήματα: η μεταφορά αερίου από Ισραήλ και Κύπρο, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες. Επίσης, τόνισε ότι, στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα οικοδομεί μία καλή συνεργασία ευρύτερη περιοχή, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ιράν, από το οποίο, όπως ανέφερε, θα εισάγουμε εκ νέου αργό πετρέλαιο.



[Επιμέλεια Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα