ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Ισλανδία: η γεωθερμία και ο γεωτουρισμός έσωσαν την οικονομία!

Η Ισλανδία είναι αποτέλεσμα της απόκλισης μεταξύ Αμερικανικής και Ευρασιατικής πλάκας. Βρίσκεται ακριβώς στο άνοιγμα αυτό!

Η Ισλανδία χωροθετείται ανάμεσα στη Μ.Βρετανία και τη Γροιλανδία στο σημείο εκείνο του Ατλαντικού όπου οι δυο πλάκες απομακρύνονται όπως δείχνουν και τα βέλη του σχήματος.

Haukadalur, Iceland
Ετσι το νησί της Ισλανδίας βρίσκεται πάνω σε αυτό το άνοιγμα και σχηματίστηκε καθώς η μεσοωκεάνια ράχη βρισκόταν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, οπότε το μάγμα είχε τη δυνατότητα να ανέβει πάνω από τη θάλασσα και να ψυχθεί.
Η άνοδος του μάγματος στην επιφάνεια του νησιού δημιούργησε μία σειρά από ηφαίστεια, τα οποία συνοδεύονται και από αρκετή γεωθερμική ενέργεια και θερμοπίδακες νερού, τα γκέιζερ. Ο όρος άλλωστε προέρχεται από την ισλανδική λέξη geysir (δηλ. πλούσιος και βίαιος πίδακας).
Γνωστά ηφαίστεια στην Ισλανδία είναι τα Έκλα, Ελντγκιάου, Χερδουμπρέιδ και Έλντφετλ. Επίσης πολύ γνωστό είναι το μεγάλο γκέιζερ της κοιλάδας Χαουκανταλούρ, το οποίο είναι και το παλαιότερο γνωστό στον κόσμο.Στην Ισλανδία η (αβαθής) γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των περισσότερων σπιτιών. Υπάρχουν περίπου 30 δημοτικά συστήματα θέρμανσης και 200 ιδιωτικά σε αγροτικές περιοχές που καλύπτουν το 86% της θέρμανσης στη χώρα. Εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα ότι η θερμοκρασία του εδάφους δεν ποικίλει από εποχή σε εποχή όπως ο αέρας.  Παράλληλα, η  Ισλανδία είναι κορυφαία στην ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία, επειδή είναι περιοχή με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας  είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη  για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ισλανδίας μετά την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.

Ο πρόεδρος Ólafur Ragnar Grímsson αποδίδει στη γεωθερμική ενέργεια την παροχή μίας σταθερής βάσης για τη διάσωση της οικονομίας, καθώς και τη δημιουργία νέων βιομηχανιών, όπως η αποθήκευση δεδομένων, η γεωργία θερμοκηπίων και ο οικολογικός τουρισμός.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους η οικονομία ή κοινωνία καθαρής ενέργειας είναι απλά μία έννοια, ή μελλοντική αποστολή, δεν αποτελεί πρακτικό μέρος της καθημερινής τους εμπειρίας», δήλωσε ο Grímsson τον περασμένο μήνα στο Φόρουμ Αειφόρου Καινοτομίας, μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Κλιματικής Διάσκεψης του Παρισιού.

«Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, που ένας σταθμός στην Ισλανδία δέχεται κάθε χρόνο περίπου το 20 % του συνόλου των τουριστών που έρχονται στη χώρα, οι οποίοι πληρώνουν εισιτήριο για να δουν από κοντά μία μονάδα παραγωγής ενέργειας», πρόσθεσε.
Geothermal fields and installed power in geothermal plants in Iceland
Blue Lagoon, Iceland. Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ισλανδίας , ένα γεωθερμικό spa δίπλα από το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Svartsengi.

Η Ισλανδία κατάφερε να απαλλαχθεί από την εξάρτηση από τον εισαγόμενο άνθρακα και το πετρέλαιο μετά από μία περίοδο 30 ετών που ξεκίνησε το 1970. Η χώρα παράγει τώρα όλη την ενέργεια που απαιτεί για ηλεκτρισμό και οικιακή θέρμανση από γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές πηγές.

Οι μηχανικοί της Ισλανδίας έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητες να φιλοξενούν τουρίστες, δήλωσε ο Grímsson, καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τουριστών που έρχονται να δουν τις βάσεις μίας οικονομίας καθαρής ενέργειας, πέρα από τα δημοφιλή αξιοθέατα της Ισλανδίας.​
[του Π. Τζεφέρη][by P. Tzeferis]

Σχετικά Άρθρα