ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Μεταλλευτική Ερευνα: Υποθαλάσσια κοιτάσματα χρυσού κοντά στο Laizhou της Κίνας

Ο ερευνών αμειφθήσεται…

Κινέζοι γεω-επιστήμονες εντόπισαν μεγάλα κοιτάσματα χρυσού κάτω από τον πυθμένα της Θάλασσας Ανατολικής Κίνας, σύμφωνα με αναφορές κινεζικών ΜΜΕ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα εν λόγω κοιτάσματα, που είναι τα πρώτα υποθαλάσσια και τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί στην Κίνα, εντοπίστηκαν μετά από τρία χρόνια ερευνών κοντά στο νησί Σανσάν, στην επαρχία Σαντόνγκ, περίπου 2χλμ κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

H αξία τους (υπολογίζονται στους 1.600 τόνους χρυσού) εκτιμάται στα 16,4 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως βρίσκονται κοντά στην πόλη του Laizhou, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην χώρα. Πράγματι στην περιοχή του Laizhou παράγεται πάνω από το 15% της συνολικής παραγωγής της Κίνας δηλ. ετησίως περίπου 55 χιλιάδες lb  (25 τον). Η περιοχή του Laizhou διαθέτει παραδοσιακά ισχυρή οικονομία λόγω της αφθονίας σε φυσικούς πόρους, όπως ο χρυσός, μαγνήσιο, ο γρανίτης και το αλάτι.

Τον Μάιο,  Κίνα και  Ινδία ξεκίνησαν κοινά έργα εξόρυξης/εξερεύνησης του βυθού  του Νοτίου Ινδικού Ωκεανού για πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του αργύρου.
Η Κίνα δημιούργησε το μεγαλύτερο επενδυτικό fund  στη βορειοδυτική Κίνα  Xi’an City, την αρχαία αφετηρία του περίφημου Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road), με στόχο να ενισχύσει το ρόλο του Πεκίνου στο παγκόσμιο εμπόριο χρυσού.

Η έρευνα στην Ελλάδα.

 
Μπορεί να μην ζηλέψαμε τον νέο δρόμο του μεταξιού που προσπαθούν να επαναφέρουν η Κίνα αλλά και η Ινδία από κοντά, εντούτοις δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την σχεδόν πλήρη εγκατάλειψη της μεταλλευτικής έρευνας στον τόπο μας. 
Δυστυχώς η πολιτεία και το ΙΓΜΕ έχουν πάψει εδώ και χρόνια να κάνουν ουσιαστική μεταλλευτική έρευνα και ό,τι απομένει είναι η έρευνα μέσω των επιμέρους εταιρειών (σε λατερίτες, βωξίτες, χρυσός κλπ) καθώς και η υποτυπώδης έρευνα που γίνεται από τους ιδιώτες για το μάρμαρο. Μια έρευνα που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία μέχρι να δοθεί η “συναίνεση ερευνητικών εργασιών” (γνωμοδοτήσεις, μελέτες κλπ. και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ακόμη ΜΠΕ και όχι ΠΠΔ) και που σε μεγάλο βαθμό δεν γίνεται ουσιαστική έρευνα αλλά αποτελεί ένα “προθάλαμο” δέσμευσης χώρων μέχρι να αποφασιστεί η δημιουργία λατομείου στο χώρο. Ετσι όμως χάνεται πολύτιμος χρόνος, επειδή κατά κανόνα η ερευνητική διαδικασία δεν ολοκληρώνεται στον χρόνο που πρέπει (μέχρι 1 έτος) και επιπλέον τα  αποτελέσματα (γεωτρήσεις, σχέδια, αναλύσεις κλπ) δεν καταγράφονται και δεν εντάσσονται σε ενιαία βάση ερευνητικών δεδομένων για πιθανή μελλοντική χρήση από τυχόν ενδιαφερόμενο. Δυστυχώς, τα ερευνητικά αποτελέσματα συνοδεύουν τον αιτούντα και όχι τον χώρο (το πολύγωνο) όπως θα έπρεπε.shutterstock_143025460Οσο για τα πολύτιμα μέταλλα ή τις σπάνιες γαίες τα πράγματα είναι χειρότερα, αν λογαριάσει κανείς ότι τα έργα αυτά έχουν από πριν αμφισβητηθεί  και η εφαρμογή τους έχει σε μεγάλο βαθμό ανασταλεί, πριν καν ολοκληρωθεί το απαιτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα που θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την έκταση όσο και την μεθοδολογία αλλά και τον χρόνο της εκμετάλλευσης.


Για παράδειγμα, το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων για την πληρέστερη γεωλογική και κοιτασματολογική διερεύνηση της συνολικής έκτασης του ΔΜΧ Ε5 στη Θράκη και συγκεκριμένα για τον εντοπισμό και αξιολόγηση των κοιτασμάτων χρυσού της Οχιάς και του Αγ. Δημητρίου, έχει υποβληθεί από το 2013 και η περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί μέχρι σήμερα. Και δεν μιλάμε για το μεταλλευτικό έργο που προτείνεται για τις Σάπες ή το Πέραμα Θράκης που η τυχόν εφαρμογή τους θα έχουν άμεσες επιπτώσεις αλλά για ερευνητικό έργο που έχει τελείως διαφορετική σκοπιμότητα και ουδόλως προδικάζει ή υποχρεώνει την μελλοντική εκμετάλλευσή του ή όχι.

Πέτρος Τζεφέρης ,  by Tzeferis Petros

Σχετικά Άρθρα