ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Γεωπάρκο Γρεβενών Τηθύος: ένας χρόνος μετά…

Πρόκειται για Γεωπάρκο που εγκαινίασε σχετικά πρόσφατα τις εργασίες του και προ ημερών γιόρτασε τον ένα χρόνο λειτουργίας του. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το Γεωπάρκο Γρεβενών Τηθύος και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται σχετικές παρουσιάσεις.

Περισσότερα στο geowonders@gmail.com και στο website: http://geoparktethys.blogspot.gr/

Τα Γρεβενά, αποτελούν περιοχή που διαθέτει ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, που εκφράζεται μέσω σημαντικού αριθμού γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, σπανιότητα, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία τους και την αισθητική έλξη που προκαλούν.

Οι θέσεις που παρουσιάζονται σε ένα γεωπάρκο πρέπει να είναι τμήμα της γεωλογικής κληρονομιάς αλλά μπορεί να έχουν επίσης αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Πάνω από τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες περνούν μέσω τις Εγνατίας Οδού ανά έτος, αλλά λιγότεροι από 1000 σταματούν για τουρισμό στα Γρεβενά και τη Δυτική Μακεδονία. O γεωτουρισμός είναι ορεινός τουρισμός. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε εθνικά πάρκα, σε γεωμορφές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε σπάνια και σημαντικά γεωλογικά/γεωγραφικά περιβάλλοντα.

Ο γεωτουρισμός είναι η γέφυρα μεταξύ της Γης και της βιοποικιλότητας, καθώς και ένα μέσο για την απόλαυση της άγριας φύσης και του ανέγγιχτου ζωντανού φυσικού περιβάλλοντος. Η περιοχή των Γρεβενών προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για αυτό το είδος του τουρισμού.

Ενώ o γεωτουρισμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στον Καναδά και στις Η.Π.Α. είναι επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τοπικές επιχειρήσεις, τις υποδομές και το εμπόριο, στην Ελλάδα αυτό το είδος του τουρισμού είναι ανύπαρκτο.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει μια ισχυρή υποδομή εγκαταστάσεων (δρόμοι, μονοπάτια πεζοπορίας, εστιατόρια, ξενοδοχεία) και άφθονους προορισμούς και αξιοθέατα για τους τουρίστες. Αλλά όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, λείπουν τα κομβικά σημεία για τους τουρίστες, οι ερμηνευτικές παρουσιάσεις των φυσικών αξιοθέατων, τα σουβενίρ και το μάρκετινγκ.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το όνομα Τηθύς; 

Διότι στην ελληνική μυθολογία, η Τηθύς ήταν η μητέρα όλων των υδάτων του κόσμου. Στο γεωλογικό κόσμο, εκατομμύρια χρόνια πριν, στον πλανήτη μας υπήρχε μόνο μια υπερ-ήπειρος, η Παγγαία.

Η τεκτονική διάσπαση της Παγγαίας δημιούργησε έναν κλειστό ωκεανό που ονομάζεται «Τηθύς» και που έφτανε από τα παράλια της σημερινής Αγγλίας έως και τα παράλια της Κίνας.Η σημασία αυτού του ωκεανού είναι στο ότι εκεί προσδιορίζεται γεωλογικά η γέννηση της Ευρώπης, καρδιά της οποίας είναι  στη Δυτική Μακεδονία. Η περιοχή στο Γεωπάρκο Τηθύος περιλαμβάνει τις οριστικές περιοχές του ωκεανού της Τηθύος.

Κι όπως χαρακτηριστικά λέει η κα Αννα Ράσιου (Annie Rassios), το γεωπάρκο δεν είναι μόνο οι πέτρες και η γεωλογία, είναι το περιβάλλον, είναι η βιοποικιλότητα, είναι το τοπίο, είναι εντέλει το σύνολο που αξίζει να αναδειχθεί…

[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα