ΑΡΘΡΑΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΣΜΕ: ανθεκτική η εξορυκτική βιομηχανία παρά τα capital controls! (Ι)

Ορυχείο μπεντονίτη, Μήλος

Η κατάταξη της χώρας μας ως ασταθούς και με υψηλό οικονομικό ρίσκο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των επιχειρήσεων στην εποχή των capital controls, τονίζει ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας.

Οι ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες κατάφεραν να μετεξελιχθούν από προμηθευτές ορυκτών πρώτων υλών σε στρατηγικούς συνεργάτες στους πελάτες τους, βοηθώντας τον κλάδο εμπορικά να πάει αρκετά καλά, με ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, παρά τους διεθνείς κλυδωνισμούς και τη μεγάλη εσωτερική κρίση.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη σημερινή περίοδο των capital controls;


Οι περισσότερες εταιρείες μέλη ίου ΣΜΕ έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό και συνεργασίες ή δραστηριότητες και στο εξωτερικό. Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο κλάδος μας με την εφαρμογή των capital controls εντοπίζονται στις σημαντικές δυσκολίες στις πληρωμές των υποχρεώσεων λόγω της δυσλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των απαιτήσεων πολλών προμηθευτών (ξένων αλλά και ντόπιων) για πληρωμή “τοις μετρητοίς”.

Υπάρχουν δυσχέρειες στην ασφαλή συλλογή των εισπρακτέων (εσόδων) είτε λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος είτε λόγω μη λειτουργίας του κύκλου των επιταγών. Υπάρχει δέσμευση κεφαλαίων για την έκτακτη, σημαντικά υψηλότερη του συνήθους, αποθεματοποίηση πρώτων υλών και καυσίμων, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών χωρίς κίνδυνο καταβολής ποινών λόγω μη εκτέλεσης μακροχρόνιων συμβολαίων.

Έχουμε σημαντικές δυσκολίες στην εξαγωγή προϊόντων με φορτηγά αυτοκίνητα και κοντέινερ, διότι μειώθηκαν τα διακινούμενα εισαγόμενα φορτία και τα ταξίδια έγιναν ασύμφορα ή πολύ ακριβά, αλλά και λόγω της απαίτησης σε πληρωμές “τοις μετρητοίς”, που δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Σημαντικές είναι οι δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας και άλλων παροχών προς το προσωπικό, που όμως δεν έφτασε σε καμία περίπτωση σε αδυναμία καταβολής τους.
Πέραν όμως των άμεσων θεμάτων, σημαντικό ζήτημα είναι η κατάταξη της χώρας μας ως ασταθούς και με υψηλό οικονομικό ρίσκο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην απώλεια διεθνών αγορών, με δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου στην Ελλάδα και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, θα ήθελα εδώ να επισημάνω το υψηλό κόστος για τη διαχείριση αυτής της κρίσης, με δημιουργία και πολύωρη λειτουργία ομάδων δράσης, την ανάγκη οργάνωσης επικοινωνίας με το προσωπικό, τους πελάτες και τους προμηθευτές κλπ. Όμως, τελικά, με την αποτελεσματική κινητοποίηση των εταιρειών μας πιστεύουμε ότι επιτύχαμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, να διατηρήσουμε σχεδόν αμείωτη την παραγωγή και να δημιουργήσουμε αίσθημα ασφάλειας στους πελάτες μας, στο προσωπικό και στους προμηθευτές μας .Ποια είναι η αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου από πλευράς επιδόσεων των επιχειρήσεων του κλάδου και ποια είναι η εικόνα της αγοράς από πλευράς προσφοράς και ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Στη διεθνή αγορά οι τιμές των μετάλλων είναι χαμηλές με συνεχείς πτωτικές τάσεις. Το αλουμίνιο, π.χ., έχει φτάσει τα 1.630 δολ./τον., παρασύροντας και τα premium, ενώ το νικέλιο κατέβηκε στα 13.500 δολ./τον. Επισημαίνεται όμως ότι οι εξαγωγές ελληνικού βωξίτη εμφανίζουν αύξηση και σε καλές τιμές. Μεγάλο πλεονέκτημα στην παρούσα φάση για τον κλάδο της εξορυκτικής μεταλλουργικής βιομηχανίας αποτελεί η σημαντική πτώση ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου. Έτσι ισοσκελίζεται η μεγάλη πτώση των τιμών των μετάλλων. Παρόμοια προβλήματα με τα μέταλλα εμφανίζονται και στα προϊόντα μαγνησίας, όπου λόγω υπερπροσφοράς κινεζικών προϊόντων, οι τιμές τους έχουν έντονη πτωτική τάση. Παράλληλα με αυτό εμφανίζεται υπερπροσφορά φτηνού χάλυβα στις διεθνείς αγορές, από την Κίνα, παράγοντας που και αυτός επιδρά στον περιορισμό λειτουργίας πολλών χυτηρίων και φυσικά στην απορρόφηση προϊόντων μαγνησίας. Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά ορυκτά, η ζήτησή τους διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στον τομέα των αδρανών δομικών υλικών, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Επομένως, εξαιρουμένου του τομέα των δομικών υλικών, ο κλάδος παρά τους διεθνείς κλυδωνισμούς και τη μεγάλη εσωτερική κρίση εμπορικά πάει αρκετά καλά, με ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα.

H συνέχεια εδώ

Σχετικά Άρθρα